|
|
- scuderia ferrari marlboro --> kimi raikkonen ve felipe massa
vodafone mclaren mercedes --> lewis hamilton ve heikki kovalainen
ing renualt --> fernando alonso ve nelson piquet jr
bmw sauber --> nick heidfeld ve robert kubica
ile enfes bir sezonun geçeceğini düşünmekteyim. umarım bmw'nin ve renault'nun araçları da, diğer iki takım gibi iyi olur. kan gövdeyi götürecek.
- tosfed'in türkiye gpsinde ne yapacağını cidden merak etmekteyim. zira formula 1'de görev alan görevlilerimizin, yüzde 75-80 kadarı üniversite öğrencisi. ve tarih itibariyle ya vize ya da final döneminde yapılacak bir yarışta görev alabileceklerini pek sanmıyorum... hadi o neyse bi de 12-15 haziran arası wrc var. mazhar abi* de yok, hiç çekilmez...
- sezon 16 mart'ta her zaman olduğu gibi avustralya gp'siyle açılacak. bernie planladığı gibi yarışı takvimden çıkaramadı. ayrıca yarış bernie'nin istediği gibi gece değil, yine gündüz olacak, biz burada sezonu sabahın köründe açacağız. ilk gece yarışı ise eylül'de singapur'da yapılacak. takvimdeki birbaşka yenilik ise valencia'da yapılacak olan avrupa gp'si. bu gp daha önce nurburgring'de yapılıyordu. valencia'daki yeni pist herman tilke'nin yaptığı bir cadde pist. herman tilke diyince akla uçsuz bucaksız çayır çimenler gelirken cadde pist diyince de daracık ve sıkıcı monako gp'si geliyor. hem monako'nun atmosferi, hem de geçişlere uygun bir yer olacak herhalde, görmedim ben pisti. son olarakbu sene amerika gp'si yapılmayacak.
kural değişikliklerine gelecek olursak bu senenin en çokkonuşulan değişikliği tabii ki yardımcı elektronik sistemlerin kaldırılması. çekiş, kalkış ve fren kontrolleri bu sezondan itibaren otomobillerde olmayacak. çok konuşulan dediysem aslında çok da önemli bir değişiklik değil bana göre, koskoca pilotlar çekiş kontol olmadan araba kullanamayacak değiller. buradaki önemli bir konu da bütün otomobillerin kullanacağı standart elektronik kontrol ünitesi (secu)'nun mclaren electronics tarafından üretilmiş olması. başta ferrari olmak üzere takımlar fia'ya bu konuda tepki gösterdiler ve bu durumun mclaren'e avantaj sağlayacağını iddia ettiler. kurallarla ilgili diğer değişiklikler ise aynı vites kutusunu 4 yarış kullanma zorunluluğu getirilmesi, sıralama turlarının 15'er dakikalık üç bölümden oluşması yerine s1'in 20, s2'nin 15 ve s3'ün 10 dakikaya çekilmesi. son bölümüm süresi azaltılarak otomobillerin benzin harcamak için attığı turların azaltılması hedeflenmiş.
2008 kış testleri de jerez ve valencia'da devam ediyor. ferrari'ler biraz daha hızlı gözükse de takımlar henüz 2008 otomobilleri için veri toplama peşindeler. takımların son durumlarını da şöyle açıklayalım:
ferrari: jan todt 'un ceo'luğa gelmesi, ross brawn 'ın da bir senelik izin sonrası honda'ya geçmesinden sonra takım patronluğuna stefano domenicali diye birisi getirildi. todt büyük ihtimalle 2007'de olduğu gibi yarışlara gelmeye devam edecek. bu arada patronluk görevini kabul etmeyen schumacher de araç geliştirme bölümünde görevlendirildi. takım 2007 sonu ve 2008 başındaki kış testlerinde oldukça başarılıydı. valencia ve jerez'de massa'nın raikkonen'in genelde biraz daha önünde olduğunu gördük. f 2008 'in teknik analizi:
http://www.turkiyef1.com/...
mclaren mercedes : mclaren'de fernando alonso yerine geçen sene o dandik renault'da gösterdiği performansla dikkat çeken heikki kovaleinen geldi. bütün elemanların lewis'ten yana olduğu ve pilotlardan sadece puan almaktan çok daha fazlasının beklendiği bir takımda heikki'nin işini çok da kolay görmüyorum ben. eğer lewis'le mücadele etmeyi başarırsa bile bu sefer de geçen sene fernando'yla yaşananların aynısı olabilir. mclaren'in iki süper pilot fantezisi saçma bence. koy hamilton'ın yanına de la rosa'yı, hem çocuğu rahat bırak hem kendin rahat et. ahanda mclaren mp4-23 'ün teknik analizi:
http://www.turkiyef1.com/...
bmw sauber: bmw geçen sezon markalarda üçüncülüğü çok rahat aldı. hem önlerinde hem arkalarındaki takımlarla aralarında büyük fark vardı. kanada'da heidfeld'in ikinciliği takımın en büyük başarısı oldu. bu sezon da amaçları mclaren ve ferrari'leri daha fazla zorlamak. tabii bir de renault var.
not: diğer takımlarla da ilgili bir şeyler yazacak, kış testleri tamamlandıktan sonra yazdıklarımı da güncelleyeceğim.
- 28 eylül'deki singapur grand prix'i gece yapılacaktır. bu vesileyle tarihte ilk kez gece otomobil yarışı düzenlenecektir. heyecanla beklemekteyiz.
(eomer, 23.01.2008 20:21)
- gece yarışlarını heyecanla beklediğimiz gp. 2008 sezonu ve tüm takımlar hakkında bilgiler içeren şu yazıya bakmak faydalı olacaktır.
http://www.delininkuyusu.com/...
- kış testlerinin gün itibarıyla bittiği, 16 martta başlayacak olan, başlamasını dört gözle beklediğimiz f1 sezonudur. kış testlerinin gösterdiğine göre bu sezon da tıpkı geçen seneki gibi ferrari ve mclaren-mercedes ilk ikide. ardından da bmw ve renault geliyor. gönül isterdi ki renault müthiş bir araç yapsın, alonso da r28 le uçsun ama; maalesef ki alonso bu sene araçtan pek umutlu değil. sezon başlamadan konuşmak saçma olsa da ben bu sene de kimi raikkonen in ipi göğüsleyeceğini düşünüyorum.
bütün bu tahminler bir yana bu sezonki en öneli olay dört adet çaylağın f1 de yarışması olacak. bunlar: renaultta yarışacak olan nelson piquet jr -ki babasıyla aynı adı taşımakta ve babası eski f1 şampiyonlarındandır. ayrıca nelson gp2 serisinde müthiş işlerde çıkartmıştır- , toyota da yarışacak olan yine gp2 den gelme timo glock, toro rosso da yarışacak olan champ car da 4 kez şampiyon olmuş süper yetenek sebastian bourdais ve son olarak da williams da yarışacak olan kazuki nakajima.
sezon baya eğlenceli olacak gibi. herkese iyi seyirler.
- özellikle çekiş kontrol sisteminin araçlardan çıkarılmasıyla birlikte muhakkaktır ki daha çok pilot odaklı olacaktır. kalkış anlarında, yağışlı pistlerde özellikle daha absürd durumlar, çılgın yer değiştirmeler görülebilir.
bu sezon uygulanacak kural değişiklikleriyle ilgili olarak;
(bkz: http://www.cnnturk.com/...)
şahsi görüşüm ilk iki sıra için çok büyük bir sürpriz olmayacağı. mclaren ve ferrari ilk ikiye güreşir. sonrasında ise özellikle son senelerde iyi çıkış yakalayan bmw bu sezon da renault'un önünde bitirir gibi gözüküyor. her ne kadar alonso geri dönmüş olsa da renault için yeni bir başlangıç olacaktır bu sezon da.
şampiyonluk adayım ise felipe massa. bu sezon patlar bu adam.
|