fenerbahçemizin 2007-2008 uefa şampiyonlar ligi 2. turundaki rakibi sevilla ile evimiz*de yapacağı karşılaşmadır. evimizde olmanın avantajını kullanmalı ve galibiyetle ayrılmalıyız. stadın atmosferini düşünüyorum da... çok güzel olacak.
edit: tü kaka di mi? hepinize sövmüşüm bu girimde, ne kadar da ayıp benim bu yaptığım... devam edin, eksileyin! lan girinin özü bilgi, neyini eksiliyon?
taraftar kart sahipleri için bilet satışları başlamış olan maç. eğer bilet kalırsa 11 şubat itibariyle biletler gişelerden de satışa sunulacakmış. fakat bugün itibariyle sadece migros tribününün bir bölümü ve fenerium tribünün köşelerinde bilet var.
hangi tribünden olursa olsun olsun maçı stadda izlemek isteyenler için 11 şubat tek gün. migrostan 5 6 tane bilet kalırsa, ilk gişede olan alır gider herhalde.*
ilk defa fenerbahçe'nin bir avrupa kupası maçını gayet rahat bir şekilde beklememe yol açan maçtır. kazanacağımızdan emin olduğumdan mı? hayır.
ama gerçekçi olmak gerekir. ön eleme turu öncesinde fenerbahçe'nin şampiyonlar ligine girebileceğinden bile ciddi şüphelerimiz vardı. bir sürü güçlü seribaşı takım arasında anderlecht'i bulduk. sonra grup maçlarına dördüncü torbadan girip hem beklenenden daha iyi futbol hem de rakiplerin formsuzluğundan yararlanıp ikinci tura çıktık. bu sayede sevilla maçlarından toplayacağımız puanlara göre seneye şampiyonlar ligine 3.torbadan girme şansımız doğdu.
sonra ikinci tur kurası çekildiğinde barcelona, manu gibi takımlar yerine sevilla'yı çektik. burada da şans yanımızdaydı. işte bu nedenden dolayı maçı rahat bir şekilde bekliyorum. birincisi şansın bu sene hep yanımızda olduğuna inanıyorum, ikincisi de kaybettiğimiz zaman ulan yine bir bok yapamadık şu şampiyonlar liginde demeyecek olmam.
capel-gökhan gönül, alves-roberto carlos kapışmasının zevkle izleneceği karşılaşma .iki takımında benzer özellikleri var.fenerbahçe açısından her zamankinden zor bir karşılaşma olacak.fenerbahçenin galibiyeti orta alan oyuncularının performansına bağlı.
çok çekişmesiz geçen bu maçın sonucu 3-1 dir.yenen takım ise sevilla gollerin dakikalarını söyleyerek süprizi kaçırmak istemiyorum ama kesinlikle izlenmesi gereken bir başyapıt
bir beşiktaşlı olarak fenerbahçenin gelişimini somut olarak kanıtladığını görmekten türkiye adına sevindiğim maç. sevilla'nın bu turda fenerbahçe karşısında mutlak favori olduğu kesin. avrupanın en hızlı atağa çıkan takımı ve gol atma tehlikesi her an bulunan müthiş bir takım sevilla ve çok formdalar. fenerbahçe bu turda büyük olasılıkla elenecek. ama heyecanla fenerbahçenin bir sürpriz yapmasını bekleyecek tüm türkiye. bir beşiktaşlı olarak benim de en büyük dileğim fenerbahçenin tur için avantajlı bir skorla maçtan ayrılması. evet belki fenerbahçe elenecek ama fenerbahçenin yıllardır yapmaya çalıştığı şey bu. yani bir olasılık yaratmak. "lan acaba olur mu" dedirtmek seyircisine. bugün fenerin tur atlayacağı yönünde ki görüşlere götüyle gülen, hiç inanmayan en fanatik galatasaraylı taraftar bile eminim içinden "lan ya elerlerse sevillayı" demekte. bu heyecanı yarattığı için bile başarılıdır fenerbahçe yönetimi. bir beşiktaşlı olarak bu gelişimi gıptayla izliyorum, bir türk olarak avrupada sonuna kadar destekliyor ve alkışlıyorum fenerbahçeyi lakin böyle bir gelişimi -hatta çok daha fazlasını- beşiktaşımıza getiremeyen basiretsiz yönetimimize de çok kızıyorum.
yarın akşam kurulup koltuğuma o olasılık için izleyeceğim fenerbahçeyi en koyu fenerli arkadaşlarımla. gol atarsa bağırıp zıplayarak sevineceğim. bence sevilla geçecek turu. iddaa kuponumda da istanbul'da ki maçta bile sevillaya oynayacağım ama dediğim gibi o olasılığı düşünmek bile güzel.
şunu belirtmek zorundayım ki bir türk olarak , daha da ötesi bir galatasaraylı olarak fenerbahçe'yi desteklediğim falan yoktur.bilakis elenmelerini canı gönülden istiyorum.gerçekler bir yana bu bir yana diyorum.fenerbahçe'nin yükselişi ve taraftarlarına "ben bu turu geçebilirim" hissini uyandırması konusundaki başarılarını görmezden gelmiyoruz tabiki.belki sevilla'yı eleyeceklerdir de.o güce de sahipler açıkçası.ama ısrarla her avrupa maçı öncesinde kamuoyunda yaratılmaya çalışan türk takımlarını destekliyelim zırvalığına hiç inanmadım , hiç de inanmayacağım.yahu türk futbolunun avrupadaki yeri beni ne ilgilendirir.hayatta zevk aldığımız 3-5 şeyden biri futbol.ne zaman zevk alıyoruz ? takımımız galip gelince , rakiplerimiz mağlup olunca.ulan rakiplerimin de galibiyetine sevineceksem , ne anladım ben bu futbol zevkinden! zaten şurda yaşıyacağımız 30-40 sene kalmış.ben öldükten sonra türk futbolu ilerlemiş , gerilemiş kimin umrunda yahu ? ben yaşıyorken takımım hep kazansın , rakiplerim hep kaybetsin.banene avrupa maçıymış , gazozuna maçmış.her halikurda yenilsin kardeşim.inanıyorum ki fenerbahçeli arkadaşlar da bayer leverkusen - galatasaray maçı için aynı şeyleri düşünüyolardır.zerre kadar da kızmıyorum.elbette başarısızlığımızı isteyecekler.dünya da bundan daha normali yoktur zaten.
ha tabi şöyle bir durum olabilir.haftasonu gelirken aklınızdaki ilk şey "acaba takım bu hafta ne yapar" değilse , haftasonu tribünden ya da televizyon ekranından takımla birlikte atağa kalkıp , takımla birlikte savunmaya çekilmiyorsanız eğer , herhangi bir türk takımının avrupa'da başarılı olmasını diliyebilirsiniz.ama yok evet ben öyle bir taraftarım diyorsanız bana masal anlatmayın.
sevilla teknik direktörü stratejik amaçlarla olsa gerek fenerbahçeyi çokta gözlerinde büyütmediklerine dair bir açıklama yapmıştır bu maç öncesinde.
ya fenerbahçeli oyunculara hırs aşılayıp hata yapmalarına neden olmak,ya da rakibi hafife almışlar gibi gösterip fenerbahçe de rehavet yaratmayı amaçladı bu sayede.
bir fenerbahçeli olarak 2000 yılında galatasaray'ın turları bir bir atlaması canımı sıksa da,final maçı sonrasındaki sevinç ve gurur gözyaşlarımın akmasına engel olamadı.rakip takımların başarısı ne kadar insanın canını sıkarsa sıksın sonuçta damarlarımızda akan kan aynı.türküz.duygusalız.zor durumlarda(özellikle husus türkler ve diğerleri olduğunda) hep birlik olma bilincimiz vardır.fazla edebiyat oldu ama bu gerçek hep vardır.masal değildir,olmamalıdır.
fenerbahçemizin inşallah bizleri gururlandırdığı maç olacaktır.
çılgın bir tribün şovuna sahne olacak maç..
star'a yalvarıyoruz buradan, ekstra kamera mı sokarsınız ne yaparsınız o stada bilmem ama tribünleri ne olur çekiniz.. yeminlen ben orada bağırıyor olacağım için değil, günlerdir hazırlığı yapılan atraksiyonlar için..
her zaman olduğu gibi migros tarafında titreyerek,korkarak,maçı izleyemeden bağıracağımdır.
neden korkuyorum; sevilla iyi bir takım, güzel top oynuyorlar, avrupanın en hızlı atağa çıkan takımı deniliyor. bu sezon itibari fenerbahçe savunmasını beğenmiyorum,zico'yu hiç beğenmiyorum. fabiano,kanoute gibi ileri uç oyuncuları ile bizim geri oyuncuları arasındaki kavgadan onların galip geleceğini düşünüyorum.
he bu zico her zaman oldupu gibi ''çıkın oynayın gol atarsanız iyi olur'' mantığını sürdürmezse kimseden korkmam.
orta sahayı kalabalık tutup pres yapması lazım. hırs,pres,akıllı oyun bizi 2 farklı galibiyetle götürür. yalnız merak ettiğim acaba zico bu maç öncesi futbolcular ile konuşup gaza getirecek mi. o sahaya çıkacak 11 kişiyi gaza getirmesi,hırslandırması lazım. onu da yapmadın bari adam gibi taktik ver,maç esnasında oyuna müdahale et. çünkü sevilla karşısında '' sen orada,sen burada. haydi bakalım çıkın şimdi'' mantığı yürümez.
diğer korkum: en son oynanan galatasaray maçındaki tribün rezilliği
inşallah o malum maçtaki yaşanan tiyatro sessizliği yaşanmaz, durmadan bağırır takıma destek oluruz. onların bize ihtiyacı var.
not: ronaldinho bizi favori görüyormuş bu adam diyorsa vardır bir bildiği.
bir galatasaray taraftarı olarak fenerbahçenin başarısına sevineceğim ama sonra bu sevincime fanatik fenerlilerin çok muhtemel sataşmalarıyla pişman olacağım.
eğer fenerbahçe başarısız olursa bu topraklarda yaşayan biri olarak sevinmenin hiç bir anlamı yok.
edit: sevindim,fener olmuş artık. eskiden galatasarayın sahip olduğu avrupalı türk takımı imajını fener devralmıştır bu karşılaşmayla, hayırlı olsun.
roberto carlos'un, roberto carlos'luğunu göstermesi gereken maçtır. zira fener'in tek çaresi onun, jesus navas-daniel alves ikilisine dur diyebilmesidir. önünde oynayacak adam (vederson ya da uğur boral) bu konuda ona yardımcı olmayacaklar eminim. tüm yük carlos'un omuzlarında. transferinin forma satışı dışında da bi işe yaradığını gösterirse eğer fener iyi bir sonuç alır. ben de bir galatasaraylı olarak helal olsun derim.
unutmadan, haklı takdirimi kazanmış olan gökhan gönül'ün işi de zor. zira onun önünde oynayan deivid'in savunmayla uzaktan yakından alakası yok. adam zaten forvet olarak alındı, sonradan sağa çekildi. ama onun bir avantajı diego capel'in arkasında oynayan drago'nun hücumda pek etkili bir oyuncu olmaması. eğer birebir kalırlarsa gökhan'ın capel'i tutabilecek yetenekte olduğunu düşünüyorum. umarım yüzümü kara çıkarmaz.
zaten kanatları durdurduktan sonra işin önemli kısmı halledilmiş oluyor. ne kanoute'nin ne de fabiano'nun hava toplarındaki etkinliğinin bir önemi kalıyor. lugano ile edu'ya da çok daha az hata yapma riski doğuyor.
ligi sallamayan ve uefayı kazanmış geriye şampiyonlar ligi kupası kalmış,bu sezon herşeyini bu amaca adamış ve de son maçında deplasmanda espanyol gibi bir takımı 4 golle geçmiş bir takımın karşısında gerçek bir sınav verecek olan fenerbahçeye başarılar dilediğim.ancak zico nun takımdan korkmadığını o nedenle maçlarını hiç canlı izleme sahmetine katlanmadığını da göz önüne alınca içimi bir tedirginliğin kapladığı maçtır.
fb'nin şampiyonlar ligi 2.tur ilk maçı. diğer bir deyişle çeyrek finale kalma mücadelesi ilk maçı. hatırlarsak eğer sezon başında uefa ülke puanımız yerlerde sürünüyordu. hatta şampiyonlar ligine gelecek sezon tek takımla katılma ihtimali bile vardı. neyse ki bu sene kupalara katılan takımlar (bjk, erciyes, fb, gs) biraz icraat yaptılar da bu ihtimal ortadan kalktı. sanırım şu anda türkiye sıralamada 12.liğe kadar yükseldi. o dönemde ben de sırf bu puan meselesi yüzünden bu sezon tüm takımlarımızı destekleme kararı almıştım. anlayacağınız bir gs'li olarak mecburen bu akşam fb'yi destekliyeceğim. yoksa ne işim olur fb'yi desteklemekle.
tur için fb'ye pek şans veremesem de en azından türkiye'de ki maçı kazanması temennim. ama kazanmak pek kolay olmayacak tabi. çünkü sevilla sanılanın aksine çekilebilecek iyi kuralardan birisi değil. keşke rakip milan ya da porto olsaydı. fakat artık yapacak bir şey yok. fb çıkıp inter maçında oynadığı futbolu sahaya yansıtacak. yoksa son haftalarda oynadığı futbolu oynarsa ki alınan bol gollü galibiyetler kimseyi kandırmasın turu ilk maçta bırakır.
tahminime göre fb bu akşam kendi sol kanadında büyük sorunlar yaşayacak. çünkü o kanatta oynayan futbolcuların defansif zaafları var. (r.carlos'un gerçek bir sol bek gibi oynaması gerekiyor, sol açık gibi değil.) bu akşam karşılarında da navas ve alves oynayacak işleri zor. çünkü bana göre sevilla'nın en etkili bölgesi forvet hattı ile birlikte burası yani kendi sağ kanadı. forvet hattında ise kanoute ve fabiano gibi iki hayvani golcüyü durdurmak için edu-lugano ikilisinin ekstra futbol oynaması gerekiyor. ayrıca v.demirel saatli bomba. umarım bu gece iyi bir gününde olur çünkü kendisine çok iş düşecek. maçta gelen ilk topu içeri alırsa olmaz.
sevilla turu geçen taraf olacak bile olsa fenerbahçe'nin en azından istanbul'da sevilla'dan puan alarak ülke puanına katkı yapmasını beklediğim karşılaşma.
defansın maça çok yoğun bir şekilde konsantre olması gerekiyor. sevilla'nın ani hızlı atakları bugüne kadar görmediğimiz öldürücü cinsten çünkü. iddiacılara tavsiyem para kazanmak için 2 oynamaları ama eğer sürpriz istiyorlarsa fenerbahçe için çifte şans oynanabilir.
fenerbahçe tarihinin belki de en önemli maçıdır.şu an fener bahçe taraftarlarının heyecanını hissedebiliyorum çünkü o heyecan bende de olurdu her önemli maç öncesi.
şöyle bir gerçek var ki fenerbahçe bu turda favori olan takım değil ve elenirse kimsenin neden elendin bu takıma nasıl elenilir şeklinde yorum yapmaya hakkı yok.çünkü sevilla gerçekten avrupa'nın en iyi futbol oynayan takımlarından ve kadrosu fenerbahçeye göre oldukça güçlü.özellikle kanatları ve forvet adamları bütünüyle düşünüldüğünde bence avrupa'nın en uyumlu ve hızlı hattı.bu özelliklerinin yanında çok basıyorlar ve güç olarakta üst düzeydeler.o yüzden fenerbahçe için maçın çok zor geçmesi muhtemel.
bunların üstüne fener de bu takıma 2 maçta da gol atacak düzeye sahip bir takım.defansları hücüm gücü kadar iyi değil.seyirciyle beraber bir baskı kurulabilirse gol veya goller bulunabilir.
fenerin turu geçmesinin tek şartı defansının hatasız olması ve şans faktörünün yanında olması.eğer bunlar olmazsa tur bence hayal.umarım fener kazanır.çünkü kazanmayı şimdiye kadar ki performansıyla çok hakediyor(ne kadar kıskansamda gerçek).
sevilla'nın son hali, fenerbahçe savunmasının kuşaktan kuşağa aktarılan durumu ve tabi ki genel olarak avrupa maçlarındaki cenabetliklerimizi göze alarak yazıyorum ki, 0-0 bizim için iyi skordur arkadaş. yani şahsen 90 dakika baskılı oynarken sikindirik 2 kontra golüyle yenilmektense, 90 dakika baskı yiyip arada bikaç tehlikeli atak yapıp sonra 0-0 ile gitmeyi tercih ederim. çünkü eğer burada gol yemezsek, orada atacağımız bir gol bile büyük avantaj olur. öyle yenelim diye bastırıp, lugano ve edu'yu kanoute ve fabiano'yla çayda çıraya bırakmak bana pek akıl karı gelmiyor.
onun yerine maçı orta saha mücadelesine dönüştürüp, kontrollü ataklarla 0-0'a razı bir görüntü çizip maçtan sonra da "abi 2. maça avantajlı skor bu, gol yemedik" demek fena gelmedi şimdi düşününce. cska, psv ve golü yiyene kadar da inter deplasmanlarında; ligde ise genel olarak bütün derbi deplasmanlarında son 2 senedir iyi oynuyoruz. yani bu iş deplasmana kalırsa, bi de bal mal bok püsür hiç farketmez, bi gol atarsak orada o zaman işler istediğimiz kıvama gelebilir.
evet, acayip tırsak düşünceler içindeyim şu an.. ama bu işlerde biraz böyle olmak lazım galiba. bizim bi arkadaş, 6 kasım 2007 liverpool beşiktaş maçı'ndan önce "abi bi kere yendik, ben şahsen bi sürpriz bekliyorum" demişti. hoş bi sürpriz olmadı pek. örnekten de anlaşılabileceği gibi, korkuyorum ulan..