belki ilginizi çeker
  1. · 15 yeni tabela
  2. · vasıfsız işçi
gündem
  1. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  2. · çok istenip de olunamayan meslekler
  3. · cehennemin girişinde yazan söz
  4. · the twilight saga new moon
  5. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  6. · 28 kasım 2009 fenerbahçe kasımpaşa maçı
  7. · google wave
  8. · genelkurmay başkanlığını kaldırabiliriz
  9. · kadim

15 yeni üniversite  

sayfa  / 2
  1. meclisten geçen ancak cumhurbaşkanı tarafından veto edilen tasarı. kurulacak illerin ekonomisine katkıda bulunmalarının dışında ne faydası olacak ülkeye? diplomalı işsizlerimizi çoğaltıp diplomasıyla fahişelik yapan nataşalara mı özeniliyor acaba? bunlardan mı yaratmak istiyoruz? var olanlara sahip çıkmak, kalitelerini artırmak yerine 15 yeni üniversitenin 4-5 yıl sonra en az vereceği 150 bin diplomalı işsizimizle mutlu mu olacağız?

bir kere 15 yeni üniversiteye yetecek akademisyenimiz var mı? yoksa her alanda olduğu gibi burada da mı kadrolaşma yoluyla profesörler yetiştireceğiz?

en iyi yüz üniversite arasında niye türkiye'den bir tanesi bile yok? lise eğitimi veren yeni üniversitelerin kime faydası olacaksa?
    (compasino, 22.01.2006 10:33)
  2. türk üniversite ve eğitim sistemine atılmış en büyük kazıklardan biri.
    bu para ile mevcut üniversiteler iyileştirilebilir, boş bir toplum yetiştiren düz liseler yerine eli ingilz anahtarı tutabilecek insanların yetişeceği meslek okulları açılabilirdi.
    (stocky2001, 22.01.2006 10:35)
  3. (selenge, 02.03.2006 00:41)
  4. acil bir şekilde akp'ye oy verme potansiyeli olan kesimin bu konuda bilgilendirilmesi lazımdır. daha ülkedeki üniversitelere öğretim üyesi yetiştirilemediği, bu 15 üniversite kurulursa çocuklarının üniversite 4. sınıfı bitirip gelmiş asistanların derslerine gireceği söylenmelidir.
    tayyip seçim propogandalarında bunu koz olarak kullandığında ise yapmak istediğim tek şey ise penguen'in malum kapağını kendisine göstermektir. gider inşallah.
    (twinkle, 02.03.2006 00:41)
  5. varolan üniversitelerin kalitesinin arttırılması gerekirken yine ve yeni açılacak olan üniversiteler.

bugün üniversitelerimizin çoğu lise eğitimi verirken yenilerini açmak hangi akla hizmettir anlamak mümkün değil.günümüzde birçoğu ödenek ve kadro alamazken yenilerini kurmak eğitime ne gibi bir fayda getirecektir sorusunu sormamak elde değil.bu uygulama geçmişte de yapıldı, varolan işsiz ordusuna yenilerini eklemekten başka bir işe yaramadı. korkarım ki bu yeni açılacak üniversiteler de işsiz mezun etmekten öteye gidemeyecek.yeni üniversiteler açmak yerine varolanların kalitesini yükselmek için önlemler alınmalı ve çalışmalar yapılmalıdır.
    (mosquito hunter, 02.03.2006 17:42 ~ 17:47)
  6. hali hazırda bulunan iyi -yüksek puanlı- üniversitelerin daha da kıymete binmesine neden olacak üniversiteler.
    (sen benim kim oldugumu biliyor musun, 02.03.2006 18:59)
  7. (bkz: popülizm)
    (mclaren, 02.03.2006 20:32)
  8. yeni üniversite açmak yerine, mevcut üniversitelerimizi dünya'da adı sayılır bir hale getirmeye çalışmak olarak değiştirilmesi geren hede...

vasıflı ve imkanı olan öğrencilerimiz yurtdışına kapağı atmanın yollarını ararken, üniversitelerimizin hiçbirisinin adı dünya'nın ilk beşyüzünde yer almazken, eğitimi uygulama eksiklikleriyle götürmeye çalışırken ve en önemlisi henüz eğitim sistemimizde çözülmesi gereken bunca sorunumuz varken kalkıp yeni üniversiteler açmaya kalkışmak göz boyamaya çalışmaktan başka birşey değildir...

allah akıl fikir versin diyoruz daha ne diyelim?
    (mclaren, 02.03.2006 20:40)
  9. 2 mart 2006 tarihli bir yayın organında konu ile ilgiyi çıkan yazıyı buraya aktarmadan yapamayacağım... insanın içi acıyor açıkçası...

akp 15 yeni üniversitenin açılmasına ilişkin yasayı meclisten bir kez daha geçirdi. milli eğitim bakanı çelik "neden korkuluyor, biz rektör adayı olarak kabzımal önermeyeceğiz ki" dedi.

hükümet cumhurbaşkanı tarafından daha önce veto edilen on beş yeni üniversitenin kuruluşu için yasa tasarısını tbmm'ye yeniden yolladı ve kabul ettirdi.

sezer'in veto gerekçesi, tasarıda söz konusu üniversitelere rektörlerin milli eğitim bakanı ve başbakan tarafından belirlenecek üç isim arasından cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin maddeydi. akp, bu tasarıyla üniversitelerdeki kadrolaşma hedefini gizleme gereksinimi dahi duymadığını gösteriyordu.

ortaya çıkan tepkilere milli eğitim bakanı hüseyin çelik'in verdiği tepki bakanın düzey konusunda maliye bakanı unakıtan ile yarıştığını gösteriyordu: "biz sebze halindeki kabzımalları rektör diye teklif etmeyeceğiz ki!" akp'nin birçok kurumun başına ne tür insanları getirdiğini bildiğimiz için, çelik'in ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istediğini düşünebiliriz.

kabzımal değilse bile, molla olabilir!

ancak sorun yalnızca kadrolaşma isteğinde değildir. türkiye'de üniversiteler bilimsel çalışma ve eğitim dışında her şeye yaramakta, açılan her yeni üniversite toplumdaki çürümeyi tetiklemektedir.

neden mi?

türkiye'de üniversiteler işsizliği gizlemek için kullanılmaktadır. üniversiteye hazırlık için dershaneye devam eden öğrencileri de eklediğimizde, öğrenci sayısının artması işsizliği görünüşte azaltmaktadır. ancak gerçekte, üniversite mezunu işsizlerin sayısı artmaktadır.

akp hükümeti üniversiteleri kent ekonomilerinin gelişmesinde geçici ve çarpık bir yol olarak kullanmakta, anadolu'daki ticari sermayenin talepleri nedeniyle her yere üniversite ya da yüksek okul açmaktadır. ancak başka şeyler ihmal edildiğinden, üniversiteler hizmet sektöründe aşırı şişkinliğe neden olmakta ve ekonomik dengesizlik büyümektedir.

yeni üniversiteler vakıflar eliyle özelleştirilmek için açılmaktadır. böylece devletin eğitim alanında özel sektöre kaynak aktarması için yeni bir yöntem daha geliştirilmiş olmaktadır.

bir de… evet bir de, akp'li inşaat firmalarının kapacağı ihaleler var. yeni üniversiteler bina ister, tesis ister, lojman ister, sonra onların yıkılıp yenisinin yapılmasını ister…

buralarda bilimsel çalışma yapılmayacağına göre, bir üniversiteye müteahhit, ötekine emlakçi, bir diğerine ticaret odası temsilcisi rektör olarak atanamaz mı acaba?
    (whisper, 02.03.2006 20:50)
  10. söz konusu 15 üniversite açıldıktan ve belli bir süre geçtikten sonra akp cephesinden şu tarz bir açıklama bekliyorum: "üniversiteler bizim arka bahçemizdir". zamanında fütursuzca açılan imam hatipler nasıl refah partisinin arka bahçesi olmuşsa recep tayyip erdoğan ve akpli milletvekilleride bir kademe atlayarak kendi eğitim yuvalarını kurmaya çalışmaktalar. ayrıca anlamadığım bir nokta da herkesin belirttiği gibi zaten kalitesiz eğitim veren onlarca üniversite iyileştirilecekken neden daha kötüleri yapılıyor. sanki istihdam fazlası var ülkemde fabrikalara kalifiye eleman yetiştirmeye çalışıyoruz. ayrıca sadece diyanet işleri bakanlığının bütçesini görünce kanım donmuştu yıllık 1.3 milyar türk lirası ile ülkedeki onlarca üniversitenin yıllık bütçelerinin toplamından fazla bir para harcanıyor bu kuruma. o para makul bir seviyeye çekilip üniversitelere aktarılamaz mı? ama neden aktarılsın zaten paramız bol bizim, bakın çevrede işsizde yok,tek sorunumuz kötüde olsa eğitim almamış insanlar.eh hükümette bu konuya eğiliyor.*insanları yarım yamalak eğitip işe yaramaz diploma vereceklerine elle tutulur eğitim verip işe yarasınlar diyesim geliyor ama duyan olur mu bilemiyeceğim.
    (sanitarium, 30.05.2006 00:49)
  11. 15 yeni tıp fakültesi olarak değiştirilmesi gereken yatırım planı.
    (julien, 18.06.2006 01:32)
  12. o üniversitelere aktarılacak paraya yazık dedirten hadise...

mevcut üniversitelerle bilimde geldiğimiz noktaya bakarak, yayın sayılarımıza bakılarak mevcut durumun eleştirisi yapılıp mevcut üniversitelerin nasıl geliştirileceği düşünülseydi vatana millete pek faydalı olurdu. bugün akademik çevrelerce iplenmeyen onca anadolu üniversitesi varken (bkz: demirel sağolsun) bu üniversiteleri nasıl daha üretken daha verimli hale getirileceğini düşünmeden yapılmış bir hatadır şahsi kanaatimce.

15 yeni üniversitenin maliyeti ne kadar bilemiyorum lakin oralara harcanacak olan paraları mevcut üniversitelere aktarmanın çok daha mantıklı olacağı aşikar geliyor bana.

şehrimizin üniversitesi olacak diye oy verecek insanlara acırım...
    (skuba, 18.06.2006 02:27)
  13. üniversiteli işsiz sayısını arttıracak üniversitelerdir.
    (nectar, 25.06.2006 04:56)
  14. memleketi uzay çağına taşıyacak olan atılım!
    (metan98, 25.06.2006 06:56)
  15. bu yeni üniversitelerimize bi bakalım;

erzincan, amasya, aksaray, bozok, adıyaman 1 profesör,
    kastamonu'da doçent yok,
    rize'de profesör yok,
    giresun'da profesör ve doçent yok.

millet duvarlarına bakıp bişeyler kapar artık.
    (coban, 12.12.2006 00:51)
  16. an itibariyle,kurulmalarıyla ilgili yasanın cumhurbaşkanının vetosunun ardından tbmm'de aynen kabul edildiği üniversiteler.
    (stone cold, 11.01.2007 16:30)
  17. ilaveten, sayıları 17 olarak açıklanan yeni üniversitelerin de kurulması için 20.03.2007 tarihinde bakanlar kurulundan onay kararı çıkartılan üniversitelerdir.
    yeni üniversite kurulacak iller şöyle: karaman, sinop, ağrı, nevşehir, siirt, kilis, karabük, artvin, çankırı, bitlis, bilecik, osmaniye, kırklareli, muş, bingöl, mardin ve batman.
    bakanlar kurulunun aldığı 17 yeni üniversite kararını açıklayan hükümet sözcüsü cemil çiçek bu yıl içinde üniversitelerin kurulmaya başlanacağını söyledi.
    kanaatimce, bir seçim yatırımı izlenimi veren bu kararla kurulacak üniversitelerin yerine, mevcut üniversitelerin eğitim kalitesi yükseltilseydi memleket için çok daha faydalı olacaktı. kaldı ki yeni üniversite kurulması işsizliğe bir çözüm getirmeyecektir ve eğitim kalitesinin daha da düşmesine de sebebiyet verecektir. 17 yeni ortaokul, ülkemiz ve ülkemiz geleceği için şimdiden hayırlı olsun.
    (dirk nowitzki, 21.03.2007 08:46 ~ 08:55)
  18. ''tabelası olsun yeter içini bir şekilde doldururuz'' diyen zihniyetin son ürünü. mevcut üniversitelerde bile yeterli akademisyen yok iken tam seçimler üstü propadanda yapmak için müthiş bir araç olacak kuşkusuz. merak ettiğim diğer nokta ise bu 17 yeni üniversitenin hangilerinde mühendislik veya tıp fakültesi olacağıdır. bu fakülteler hastahane veya laboratuarsız olamayacağı için hiç birinde de açılmayacak.

öğrencileri ekonomik bir varlık olarak gören akp zihniyeti, bu atılımı çeşitli illerde ticareti artırmak için yapacağı aşikardır. eğitim kalitesine gelince, ortalık laboratuarsız ve akademizyensiz okullarla dolacak sonuçta işsizler ordusuna daha çok üniversite mezunu genç katılacaktır.
    (dünyayı kurtaran adam, 21.03.2007 09:31 ~ 10:47)
  19. düz mantık:
    - türkiye'nin 15 değil 55 üniversiteye ihtiyacı var. (bkz: öss sonucu açıkta kalan öğrenci sayısı)
    - üniversite sadece bina ve çim değil. bilgisayarıydı, mühendislik bölümleri için gereken milyon dolarlık aletleriydi, kitapları kütüphanesiydi, kolay değil bunlar.
    - yani ilk 20 yıl bu yeni üniversiteler bir şey veremeyecek.
    - ama bunlara girenler zaten üniversite okuyamacak adamlar olacak, öss'de dışarda kalanlar büyük ihtimal. zaten lise mezunu kalacaklardı, bari üniversite okusunlar, belki kendilerini geliştirirler, kasarlar.
    - sonra, 20 yıl sonra, o üniversiteler topluma faydalı olabilecekler. (bkz: harran üniversitesi) (bkz: katü)
    - sonuç olarak, açılacak her üniversite geleceğe yatırımdır.
    - ha mevcutlar geliştirilsin. ok bu güzel fikir. ama artık üniversiteler kendi kaynaklarını yaratsın. bu illa ticarethane olarak olmaz, mezunlar derneği uyumasın etkinlik yapsın para toplasın mezunlardan. buna dilencilik diyeler için şöyle diyim: harvard'ın mezunlarından topladığı para 2001'de 640 milyon * dolar.
    - mantıklı olalım, üniversiteler açılmalı. inanmayan gitsin urfa'ya baksın harran üniversitesi şehre nasıl katkı yapıyor, her anlamda.
    (gelirsemkal, 21.03.2007 10:45)
  20. kahvelerdeki okey masalarına 4.'yü rahat rahat bulmaya yarayacak 15 üniversite. hem de bu oturanlar belki bilgisayar mühendisi, iktisatçı, mimar olabileceklerdir. iş bu halde, bilgisayar mühendisi okey için otomasyon yazar, iktisatçı kimin elinde ne var hesaplar, mimar da taşları dizer. böylece o diplomalar yalan da olsa bir işe yarar.
    (neverwinter nights, 21.03.2007 10:49)
  21. türkiye nüfüsunun hızla artması sonucunda özellikle eğitim, sağlık ve adalet sistemlerimizin yetişmiş eğitimli insan ihtiyacı mevcut üniversiteler tarafından karşılanamamaktadır. mevcut iktidarın tamamen populist bir yaklaşımla ortaya attığı yeni üniversiteler kurma fikri aslında temelinde doğru bir karar olarak görülmelidir.

türkiyede toplam 102.000 doktor bulunmaktadır. bu sayı 1997 de 73.000 dir. ancak nüfusa oranla baktığımızda gelişmiş ülkelerin seviyesinin çok uzağında olduğumuz görülmektedir.

aynı şekilde mevcut 77 üniversitede ise 79.500 akademisyen görev yapmaktadır. (yüksek lisans ve doktora yaparken asistan olarak üniversitede görev alanlar dahildir) okul öncesi eğitimden yüksek öğrenime kadar ki 'öğretmen' sayısı 732.000 dir. toplam öğrenci sayısı ise 20.500.000 dir. oranlar bu alanda da çok gerilerde olduğumuzu açık olarak ortaya koymaktadır.

adaleti dağıtmakla görevli yargıç sayımız 6.200'dür.

1996 de (11 sene önce) hakim sayımız yine 6.200 ken bir hakime düşen dava sayısı 580'dir. 2006 yılında ise 1000 davayı geçmiştir. adalet sistemimizin yeniden yapılandırılması için öncelikle yetişmiş eleman eksiği giderilmesi için yeni hukuk fakültelerinin acil olarak açılması gerekmektedir. mahkemelerde her yaklaşık 5.750.000 dava görülmekte ve bunların 2.000.000 dan fazlası karara bağlanamamaktadır.

tamamen ülkeyi yönetme vizyonun uzak, dış güçlerin etkisinde ve yönetiminde, günü kurtarmaya çalışan ve hükmedebilmek uğruna tavizler veren, ilerde birçok nedenden dolayı yüce divanda yargılanacağını düşündüğüm üyelere sahip, populist kararlar alan bir hükümet ile ülke menfaatlerini korumak yerine kendi koltuklarını korumaktan başka birşey yapmayan, akademik ortama şimdiye kadar bir tek olumlu hareketini dahi göremediğim, darbe ürünü, düşünmeyen - sorgulayamayan - 'düz' bireyler yetiştirmeyi görev bilmiş ve mevcut hükümetin olumlu görülebilecek kararlarını dahi sabote etmeye kalkan bir yök bu tasarıdan dolayı karşı karşıya gelmişlerdir.

kendi doğrularımız ve ülkenin çıkarları doğrultusunda kararlar verebilmeliyiz. salt mevcut iktidarın fikirleri kendi fikirlerimizle uyuşmuyor diye, aldıkları (az da olsa) olumlu kararı da görmezden gelemeyiz.

bu hükmedemeyen hükümet yök'ün izin vermemesi yüzünden karar almasına rağmen tıp fakültesi açamamaktadır. bu kadar doktor ihtiyacı varken buna izin verilmemesinin izahı yoktur. duruma her açıdan bakmalı ve yeni açılacak olan üniversitelerin açılacak olan şehirlere ekonomik olarak da sosyal- kültürel olarak da katkı yapacaklarını görmezden gelmemeliyiz. üniversitenin bir insana bir 'iş'den çok daha fazlasını verdiğini görmek de alacağımız kararlarda önem taşıyacakdır.

burada tartışılması gereken konu açılacak üniversiteler değil, hangi yeni fakültelerin açılması gerektiğidir. acilen tıp - hukuk ve eğitim fakülteleri ile yine sektörlerinde ihtiyaç olduğunu düşündüğüm mimarlık, inşaat, turizm ve bilişim alanlarındaki ihtiyaca yönelik bölüm kontenjanları arttırılmalı ve bu sektörlere yönelik eğitim veren fakülteler açılmalıdır. aynı zamanda teknik eleman açığını kapamak için de meslek liselerinin sayıları ivedilikle arttırılmalıdır. türkiyenin ihtiyacı da budur.

(bkz: türkiyenin yeniden yapılandırılması)
    (şehzade mustafa, 21.03.2007 11:06 ~ 09.10.2007 20:34)
  22. (dreamlike, 21.03.2007 12:02)
  23. oldukça gereksiz bulduğum bir oluşum. mevcut üniversitelerin hali ortada iken, böyle bir atılıma neden ihtiyaç duyulduğunu anlamamaktayım. sorun şu ki büyük şehir üniversiteleri dışarda bırakalım ( aslında hepsini bırakmak uygun değil ama olsun artık), hangisi gerçek bir üniversite görünümündedir ki, hangisi bir öğrencinin ihtiyacı olan sosyal ve kültürel mekanı içinde barındırır. hadi görünümü bir kenara bırakalım, eğitim seviyeleri de oldukça yetersizdir. yeni mezun mühendislere, mimarlara, sağlıkçılara ve diğer meslek guruplarına bakın, karakitap düzeni ile gördükleri eğitim ancak 3-5 yıl piyasa tecrübesi ile işe yarar hale gelmektedir. bunda öğrenciyi suçlamak da başka bir tartışma konusu yaratır. sistem hatalı dır, eğitimciler ve eğitim ekipmanları eksiktir, öğrenciye kitapla öğretilmeye çalışılan bilgi, pratiği sağlanmadığı için akılda kalma oranı düşüktür ve bunu görebilecek bir zihniyet henüz oluşmamıştır. şimdi bu kadar sorunun içine yeni 15 üniversiteyi dahil etmek ne kadar akıllıca bir davranış olur, onu da bu fikri savunanlara sormak gerekir.
    (tubs, 21.03.2007 12:11)
  24. gün itibariyle mecliste kabul edilmekle kalmayıp, genişletilen tasarı. tasarıya göre, karaman, ağrı, sinop, siirt, nevşehir, karabük, kilis, çankırı, artvin, bilecik, bitlis, kırklareli, osmaniye, bingöl, muş, mardin ve batman'da üniversite kurulacak.
    (tubs, 12.04.2007 18:16)
  25. (anthrax, 12.04.2007 20:46)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil