eğitim eksikliğinin, bilinçsizliğin, başı boş bırakılmışlığın, aile düzeninden uzak yaşamanın* özenme davranışı ile birleşmiş halini teşkil eden ve içler acısı durumu özetleyen cümle.
insanın oturup kendi halini ve ne olacağını düşünmemesi veya düşünememesi de ayrı bir zayıflık unsurudur.
bu eylemi yapanı gördüğümüzde sanki kendi kardeşimiz, kuzenimiz, yeğenimizmiş gibi uyarmalıyız. eğer sana ne derse (ki bu beklediğimiz cevaptır) bize kendisine ağız burun dalmak için geçerli bir neden vermiş olur
15 yaşında hergün alkol almanın yanında getirdiği durumlardan birisidir.fiziksel ve psikolojik gelişim tamamlanmadığı için kişi için çok zararlıdır.ancak kişinin belirli problemleri varsa ve bir şekilde bunu azalttığını düşündüğü eylem olarak bunu bulmuşsa kendine, kişi uyarılmalı fakat yadırganmamalıdır.çünkü bir ton sorunu olan bu ergen kişi, diğer insanlar tarafından yeterince yargılanmakta, gitgide dibe dalmaktadır.
15 yaşında günde bir sigara içmekten veya 20 yaşında bilmem kaç tane sigara içmekten, sağdan soldan görüp sigaraya başlamaktan hiçbir farkı olmayan eylem..
olayı,sanki bunu yapmak çok büyük bir cesaret örneğiymiş ve çok büyük birşey yapıyormuş gibi algılayan beyinciğin bulunduğu şahsın gerçekleştirdiği eylem!
35 yaşında günde 2 paket sigara içmekten daha kötü olmayan bi eylemdir. hatta daha anlayışlı bile yaklaşılabilir sonuçta sigara 15 yaşında da zararlıdır, 35 yaşında da fakat o yaşa gelmiş insanın zararları görüp bırakabilecek olgunluğa gelmiş ve daha güçlü bir iradeye sahip olması beklenir. üstelik ergenlik gibi bir kimlik arayışı içinde olunulan dönemde yeni birşeyler deneme hevesiyle hata yapmak olasıyken 35-40 yaşına gelmiş hatta o yaşı da geçmiş adamın "napalım alışkanlık bırakamıyorum. hem başladık bi kere battı balık yan gider.." demesi bence garip bi durumdur. zaten 15 yaşında sigara içmeye başlayan kişi de birisinden özenip içer ve bunun kendisine örnek olarak aldığı yetişkin biri olmasına da gayet sık rastlanır.
15 yaşında hangi dertle,tasayla,başa çıkılamayacak sorunla karşılaşılır bilmediğim için sebebinin özentilik olabileceğini düşündüğüm eylem.zira 15 yaşında birinin;"karımla dün kavga ettik,çok efkarlıyım","bizim çoçuklar okulda eylem planlıyor,dertliyim,ondan içiyorum","işten atıldım,çoluk çocuk ölücez açlıktan,ben içmiim de kim içsin" dediğini hiç duymadım.sigara böle bir şey için içilmiyorsa özentilikten,birilerini etkileme isteğinden içilir diye düşünüyorum ben.
"dünyada en zevkli şey başkalarının 'yapamazsın' dediğini yapmaktır..."
gelecekte iki paketi aynı anda içmeye kalkışabilecek insan tipi. muhtemelen birçok nefes alma zorluğuna bağlı hastalığa sahip olmaya mahkum olacak şahşiyet. çok uzak olmayan bir zamanda ise olası bir kalp krizi ile karşılaşabilir ve muhtemelen genç yaşta başladığı sigaraya yine genç bir yaşta veda edebilir.
ciğerlere sponsor alma vakti geldiğinin göstergesidir,hatta dudak reklamı gibi değişik aksiyonlara gidilirse kolu bacağı damar tıkanıklığından kesilmiş bir bill gates hayatı yaşamanız olanaksız değildir.