belki ilginizi çeker
  1. · 9 mart 1971 darbesi
  2. · 5 mart 1971 odtü yurtları baskını
  3. · 28 şubat
  4. · 12 mart 1971
  5. · uyuşturucu ticareti
  6. · deniz gezmiş
  7. · tsk nın 27 nisan 2007 tarihli basın açıklaması
  8. · 10 ocak 1972
  9. · 12 mart 1971 muhtırası
  10. · faruk gürler
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  2. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  3. · galatasaray
  4. · boylumlama
  5. · zongul ducks
  6. · öğretmenler günü
  7. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  8. · love is gonna save us
  9. · sudoku

12 mart muhtırası  

1. 12 mart'ın ilk hükümeti, chp'den istifa eden nihat erim tarafından kuruldu. bakanların önemli bir bölümünü "beyin takımı" olarak nitelendirilen teknokratlar oluşturuyordu. "partilerüstü" nitelikte ve reform yapmak iddiasındaki hükümetin ilk icraatı sıkıyönetim ilan etmek ve sert önlemler almak oldu. anayasa'nın bazı önemli maddeleri değiştirildi. i. erim hükümeti, iç çelişkilerin yarattığı uyumsuzluğa fazla dayanamayarak yerini ii. erim hükümeti'ne bıraktı. fakat başbakan erim, rejime içten ve dıştan gelen tepkiler nedeniyle bir kez daha istifa etti. yerini onun milli savunma bakanlığı'nı yapmış olan ferit melen aldı. onu izleyen naim talu hükümeti ise bir çeşit demokrasiye geçiş sürecini başlattı. 1973'te tbmm'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini 12 mart'ın adayı faruk gürler kaybetti, ap ve chp'nin ortak adayı fahri korutürk kazandı.

bu arada chp'de 1969 yılından başlayarak ilginç gelişmeler yaşanmış, 12 mart rejimine karşı izlenecek politikada genel başkan inönü ile anlaşmazlığa düşen genel sekreter bülent ecevit ve arkadaşları merkez yürütme kurulu üyeliğinden istifa etmişlerdi. bu ekip 12 mart dönemi süresince parti içinde köklü bir mücadele sürdürdü. 1972 kurultayı'nda ecevit ve arkadaşları inönü'nün ekibine karşı parti yönetimine adaylıklarını koydular. ecevit'in listesinin kazanmasıyla, inönü genel başkanlıktan, milletvekilliğinden ve chp üyeliğinden istifa etti. hemen toplanan olağanüstü kurultayda, ecevit genel başkan seçildi. chp için artık yeni bir dönem başlamıştı
    (guenhwyvar, 13.04.2004 22:52)
  2. genelkurmay başkanı orgeneral memduh tağmaç, kara kuvvetleri komutanı orgeneral faruk gürler, hava kuvvetleri komutanı orgeneral muhsin batur ve deniz kuvvetleri komutanı oramiral celal eyiceoğlu'nun imzasını taşıyan muhtıra şu maddelerden oluştu:

1- parlamento ve hükümet, süregelen tutum, görüş ve icraatlarıyla yurdumuzu anarşi, kardeş kavgası, sosyal ve ekonomik huzursuzluklar içine sokmuş, atatürk'ün bize hedef verdiği uygarlık seviyesine ulaşmak ümidini kamuoyunda yitirmiş ve anayasanın öngördüğü reformları tahakkuk ettirememiş olup, türkiye cumhuriyeti'nin geleceği ağır bir tehlike içine düşürülmüştür.

2- türk milletinin ve sinesinden çıkan silahlı kuvvetleri'nin bu vahim ortam hakkında duyduğu üzüntü ve ümitsizliğini giderecek çarelerin, partilerüstü bir anlayışla meclislerimizce değerlendirilerek mevcut anarşik durumu giderecek anayasanın öngördüğü reformları atatürkçü bir görüşle ele alacak ve inkılap kanunlarını uygulayacak kuvvetli ve inandırıcı bir hükümetin demokratik kurallar içinde teşkili zaruri görülmektedir.

3- bu husus süratle tahakkuk ettirilemediği takdirde, türk silahlı kuvvetleri kanunların kendisine vermiş olduğu türkiye cumhuriyeti'ni korumak ve kollamak görevini yerine getirerek, idareyi doğrudan doğruya üzerine almaya kararlıdır. bilgilerinize.
    (aqua, 16.09.2004 01:35)
  3. "öteden beri 12 mart ta amerikan parmağının olduğu söyleriz. kitapta bu konuda çok net bir kanıt var. bakın 12 mart muhtırasından tam 10 gün önce, yani iktidar değişikliği için ortada fol yok, yumurta yokmuş gibi görünen günlerde erim, 2 mart 1971 de defterine ne yazmış: "dün gece bende amerikan büyükelçiliğinden drapen, green, lincoln, dillon yemekte idiler. benim başbakan olmam lazım geldiğini yarı şaka söylediler". bu kadar büyük kanıt olur mu, 12 mart'ta abd parmağının olduğunu gösteren!!!"

nihat erim in anılarını yayınlayan ahmet demirel
    (abbas yolcumu, 30.10.2005 00:42)
  4. bizden üç kişi gitti sizden de gitsin deyip deniz gezmiş ve arkadaşlarının asılmasıyla sonlanmıştır.

ayrıca afyon tarlalarında haşhaş üretiminin yasaklanması bu işin arkasında amerika birleşik devletlerinin olduğunu bariz kılmaktadır.

(bkz: uyuşturucu ticareti)
    (bkz: vietnam)
    (bkz: anti komünizm)
    (skuba, 06.12.2005 22:49 ~ 22:49)
  5. (bkz: 5 mart 1971 odtü yurtları baskını)
    (culdesac, 29.06.2006 21:18)
  6. gün itibariyle 36. yıldönümünü yaşadığımız, her benzeri durumda olduğu gibi anlam verilmesi zor muhtıra, çok şey değiştirdiği muhakkak, mantıklı bir yanı olmadığını görmek ise birileri için utanç verici olsa gerek zira aksini düşünenler zaten durumun neler götüreceğinin bilincindeydi. (bkz: deniz gezmiş)
    (why georgia, 12.03.2007 02:05 ~ 02:16)
  7. (bkz: 12 mart 1971)
    (theone, 18.04.2007 10:19)
  8. verildiğinin ertesi günü disk, dev genç, türk iş ve bilimum sol örgüt tarafından desteklenen müdahale. bu desteğe günümüzde darbe şakşakçılığı deniyor, tarih ironilerle dolu, zira bu muhtıra sonrası ortaya çıkan koşullar bu örgütlerin sonunu getirmiş yahut hırpalanmasına neden olmuştur. bir başkadır benim memleketim. 9 mart darbe girişiminin içersinde yer alanların bir müdahalesi olduğu düşüncesi ile 12 mart muhtırasına destek mesajları veren sol örgütler, hangi darbeye alkış tutacaklarını şaşırmıştır açıkcası.

daha sonraları ise ülkede bir sürek avı başlamış o dönemdeki tck'nın 141 .ve 142. maddelerinden bir çok aydın, öğrenci yargılanmıştır. bu yargılanmalar ve tutuklamalar eşliğinde sınıf mücadelesini vermeye başlayan halk bir kez daha yolundan edilmiş ve günümüzün kimlik üzerine siyasetine mahkum edilmiştir.

deniz gezmiş ve yusuf arslan'ın yakalanmasının ardından, thko*'nun israil büyükelçisini kaçırması ve tutuklu iki devrimci arkadaşlarının serbest bırakılmasını istemesi üzerine nihat erim hükümetinin elleriyle ülkeyi teslim ettiği sıkı yönetim israil büyükelçisine karşın kendi aydınlarını rehin almıştır. zira kendi ülkenin aydını, öğrencisi kimdir ki korunacak kollanacak, onların yeri ancak ve ancak ranzalardır(!).
    (şevket i bostan, 31.05.2007 17:27 ~ 18:14)
  9. 1971 yılının 12 mart günü trt radyolarının 13 ajansında okunan muhtıra.

üç maddedir:

1- meclis ve hükümet, süregelen tutum, görüş ve icraatlarıyla yurdumuzu anarşi, kardeş kavgası, sosyal ve ekonomik huzursuzluklar içine sokmuş, atatürk'ün bize hedef verdiği uygarlık seviyesine ulaşmak ümidini kamuoyunda yitirmiş ve anayasanın öngördüğü reformları tahakkuk ettirememiş olup, türkiye cumhuriyeti'nin geleceği ağır bir tehlike içine düşürülmüştür.

2- türk milletinin ve sinesinden çıkan silahlı kuvvetleri'nin bu vahim ortam hakkında duyduğu üzüntü ve ümitsizliğini giderecek çarelerin, partilerüstü bir anlayışla meclislerimizce değerlendirilerek mevcut anarşik durumu giderecek anayasanın öngördüğü reformları atatürkçü bir görüşle ele alacak ve inkılap kanunlarını uygulayacak kuvvetli ve inandırıcı bir hükümetin demokratik kurallar içinde teşkili zaruri görülmektedir.

3- bu husus süratle tahakkuk ettirilemediği takdirde, türk silahlı kuvvetleri kanunların kendisine vermiş olduğu türkiye cumhuriyeti'ni korumak ve kollamak görevini yerine getirerek, idareyi doğrudan doğruya üzerine almaya kararlıdır.

genelkurmay başkanı orgeneral memduh tağmaç
    kara kuvvetleri komutanı orgeneral faruk gürler
    hava kuvvetleri komutanı orgeneral muhsin batur
    deniz kuvvetleri komutanı oramiral celal eyiceoğlu

(bkz: 27 mayıs)
    (bkz: 12 eylül)
    (bkz: 28 şubat)
    (bkz: 27 nisan)
    (syst, 12.03.2008 00:11)
  10. (bkz: balyoz harekatı)
    (desmond ın fuları, 13.03.2009 18:51 ~ 18:52)
  11. 12 mart'ı anlamak için önce buna bakacaksın: (bkz: 9 mart 1971 darbesi)
    (wondrous, 13.05.2009 03:47)
  12. 12 mart askeri müdahalesinin ilk uygulaması 1961 anayasası'nın değiştirilmesi oldu. muhtıra bunun için verilmişti. genelkurmay başkanı org. memduh tağmaç, anayasa'nın değiştirilmesiyle ilgili şöyle diyordu: '' sosyal olayların temelinde ekonomik nedenler aramak, komünistlerin uydurmasıdır. tüm olaylar anayasa'nın özgürlükçü özünden çıkmaktadır. 1961 anayasası ve özgürlüğe açık yasalar değiştirilmeden, olayların üstesinden gelinemez. yapılacak işlerin başında anayasayı ve yasalardaki düşün ve eylem özgürlüğünü kısacak, gerekirse kaldıracak değişiklikler yapılması gelir. ''

1961 anayasası'nın temel hak ve özgürlükleri tanıyan birçok maddesi değiştirildi. anayasaya on bir geçici madde eklendi. anayasada yapılan değişiklikler şöyle sıralanabilir.

- temel hakların kullanılmasına sınırlama getirilmiş; bu amaçla genel bir yasak eklenmiştir.
    - gözaltında tutma süresi 7 günden 15 güne çıkarıldı.
    - memurların sendikalara üye olmaları yasaklandı.
    - trt'nin özerkliği kaldırıldı.
    - üye seçiminde, hükümetin etkin olduğu dgm kurulması öngörüldü.
    - gazete ve dergilerin toplatılması hakimlerin kararına bağlı hükmü kaldırılarak yerine, yetkili mercilerin toplatabileceği eklendi.

1961 anayasası'nın değişikliğinden sonra 13.02.1971'de 1402 sayılı ( eh kopya var burada, ezbere yazmıyorum ) sıkıyönetim yasası çıkarıldı. sıkıyönetim yasası, sıkıyönetim komutanlarına; ''hiçbir gerekçe gösterilmeksizin, evleri, kişilerin üstünü, belgelerini aramak, partileri, sendikaları, dernekleri kapatmak, mektup ve haberleşmeleri sansür etmek, basını ve her türlü yayını denetlemek, basımevlerini kapatmak'' gibi geniş yetkiler verdi.
    (thedill, 19.05.2009 04:58 ~ 04:58)
  13. gönül rahatlığı ile canları cehenneme denebilecek, "kendini zeki ve üstün sanan azgelişmiş beyin sendromu" diye tanımladığım hastalıktan muzdarip birkısım mahlukatın yol açtığı tarihi felaket.
    (suçumda sensin cezamda, 19.05.2009 09:29)
  14. bugün hakkında fazla bilgim yok ama buradan ve de diğer sözlüklerden konu hakkında okuduklarım beni dehşete düşürdü. bir de deniz gezmişleri ve de mahir çayanları övme yarışı var ki sorma gitsin. bu gençleri gençliklerinin baharında kendilerini davaları için feda etmeleri övülecek bir davranış. yalnız kendi davaları için adam öldürmeleri, banka soymalarını nereye koyacaksın. eğer devrim böyle gelicekse gelmez olsun. bir de ordunun desteğiyle kuracakları baas türü bir rejim benim tüylerimi diken diken ediyor. öyle bir ülkede yaşamak istemiyorum. lütfen kendi düşüncesini yerleştirmek için zor kullanan, kan akıtan her kişiyi hangi kesimden olursa olsun lanetleyelim.
    (peygamber, 24.07.2009 19:01)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil