gündem
  1. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  2. · her yerinden öpüyorum rüştü
  3. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  4. · darwin i bitiren balık
  5. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  6. · ezel
  7. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  8. · ailevi sorunları bol olan hatun
  9. · sözlükte terbiye sınırlarının aşılması sorunu

12 haziran 2009 iran cumhurbaşkanlığı seçimleri  

1. musavi "kesin galip biziz" demiş ama bir murat karayalçın vakası da yaşanıyor olabilir bilemeyiz.
    (wondrous, 12.06.2009 22:16)
  2. mehdi kerrubiyi hatemi nin ve rafsancani nin destekleyeceği konuşuluyo kulislerde..nasıl bir kuliste iran seçimleri konuşuluyodu da ben de o kulise denk geldim valla hatırlamıyom..
    (raem, 12.06.2009 23:08 ~ 23:08)
  3. ahmedinejad kazanmıştır..
    (raem, 13.06.2009 00:37)
  4. an itibari ile ntv de "hem ahmedinecad* hem musavi* seçimleri kazandığını söylüyor" diye alt yazı var. anlaşılan o ki sadece türkiye de seçimin hemen sonrasın da tam sonuçlar çıkmamışken zaferini ilan edenler yok, başka yerlerde de böyle şeylere rastlamak mümkün.
    ayrıca bilmiyorum daha önce ki bir seçimde halkın oy vermesi için 5 saat uzatıldı mı? ntv spikerinin bahsettiğine göre saat 16:30'da bitmesi gereken seçimler 5 saat uzatılmış ve hala da oy vermeyenler varmış. ben onların yalancısıyım.
    (bialem, 13.06.2009 00:39)
  5. maalesef korkulduğu gibi mahmud ahmedinejad'ın kazanacak gibi göründüğü seçimler. iran'da oy sayım olayları bizdekinden çok daha yavaş işlediği için sanki sayımlar olmuş bitmiş gibi "x kazanmıştır" demek şu an için teoride yanlış. yine de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bile şerefsizce ve aleni yalanların, dolapların döndüğü bir ülkede yaşamak gerçekten çok zor, bu psikolojiyi kaldırmak çok zor bir kere.

yalnız bu dediğimden "biz yine çok iyiyiz" anlamı çıkmasın, biz biraz daha softcore yaşıyoruz sadece bu şerefsizliği. ılımlı mı diyorlar ne diyorlar? işte ondan.
    (yenisekme, 13.06.2009 00:45 ~ 00:49)
  6. ahmedinejad'ın çocuğu koyduğu seçim!

yürü be aslan parçası!
    (kaleciyle karşı karşıya, 13.06.2009 00:51)
  7. türkiye'de ordu gık dese ordunun siyasete karışmaması gerektiği ve demokrasi aşkı hakkında beylik beylik laflar sıçan kesimin, açık açık "ahmedinejad'ı seçmezseniz amınıza koruz, sıkıysa" diyebilmiş bir orduyla beraber ahmedinejad'ı, onun otoriter rejim anlayışını, demokrasi özürlülüğünü desteklediği seçimmiş. ah canım ne kadar demokratsınız siz öyle yahu? bu ne tutarlılık, bu ne sağlam fikirlilik aman yarabbi?
    (yenisekme, 13.06.2009 00:59 ~ 01:02)
  8. ahmedinejad'ın kazanmasının sürpriz olmayacağı seçimdir.

çünkü ahmedinejad kırsal kesimden, musavi ise kentlerden oy alıyor. kırsalda yaşayan nüfus daha fazla. ayrıca halkın çoğu yoksul. yoksulların din tabanlı partilere oy verme eğilimi çok yüksek. musavi'nin reform ve özgürlük çağrıları ne kadar daha daha mantıklı olsa da, türkiye gerçeğinde de görüldüğü üzere insanlar din ile sömürülmeye çok açıklar. yoksulluğun olduğu yerlerde din ile oy toplamak daha kolay. burada dine ayar falan vermeye çalışmıyorum. bu çok basit bir gerçek.

daha bir sene geçmedi israil'de seçim oldu. kim aldı? radikal dinci bir parti. 29 mart seçimleri oldu türkiye'de, kim kazandı? dini sömürerek oy toplayan parti olan akp. dünya'nın neresine giderseniz gidin bu böyle. insanları din ile uyutmak çok kolay. ama gelin görün ki din ile yönetilen hiçbir ülke olmayacak, olmadı. sanıyor musunuz ki şeriatla yönetilen ülkeler din ile yönetiliyor aslen?

(bkz: 40 kırbaç yiyen 75 yaşındaki nine/!albastropos)
    okuyunca göreceksiniz ki dinle alakası yok. herkes kitabına uyduruyor bir şeyleri.burada da, israil'de de, avrupa'da da, iran'da da...

zamanın birinde dediğim gibi: "kör gözler için günler de en az gece kadar karanlıktır. oysa gören de görmeyen de gözler değildir".

peki ahmedinejad seçim sürecinde ne tür çalışmalar yaptı? çok tanıdık gelecek. patates ve para dağıtarak. bu da enteresan bir anektot.
    (albastropos, 13.06.2009 00:59 ~ 01:03)
  9. ikinci turda da koyduğu çocuğun üstüne tur bindirecektir mahmudum.
    (kaleciyle karşı karşıya, 13.06.2009 02:41)
  10. sonucunda çocuğu koymanın suç sayılabileceği seçimdir. zira orası iran, itusozluk değil
    (panzerfaust, 13.06.2009 02:52)
  11. bir bakıma türkiye seçimlerinden pek de farkı olmayan adayların yarıştığı seçimdir. türkiyedeki rollerin karşılığı ahmedinejad-recep tayyip, musavi-deniz baykal şeklindedir.ahmedinejat oylarının büyük kısmını kırsal kesimden musavi ise elit denilebilecek tabakadan aldı. fakat yanlış anlaşılmasın olay sadece bu bakımdan benzemektir yoksa musavi'nin vaat ettiği şeyleri deniz baykal iran'a bile getiremez ki zaten recep tayyip bile ahmedinejat kadar özgürlükçü olamamıştır(üniversitede protesto edildiği zaman öğrencilere protesto için izin ve hatta destek verdiğini hatırlayın). diğer bir fark da ordunun ahmedinejatı desteklemesi ki bizde durum tam tersi. sürekli iran'a antidemokratik diyen kimseler, dini liderleri ve devrim konseyi gerçekleri yüzünden haklı olsalar da unutmasınlar ki türkiyede de anayasa mahkemesi var. deveye eğri derken doğru duralım..
    (rodyan, 13.06.2009 15:38)
  12. ntv haber müdürü mete çubukçu'nun konuyla ilgili yaptığı başarılı bir çözümleme: http://www.ntvmsnbc.com/...
    (bir şeyler olacak yarın, 15.06.2009 00:44)
  13. sonucunda 1 milyon insanın tepki için yürüyüş yaptığı seçimlerdir. internet kısıtlanıyor, youtube idi vs. idi hepsi kontrol altında. devrimci kitle de devleti tehdit ediyor yasakları kaldırın diye. bilemedim nolcek.
    (thedill, 17.06.2009 15:30)
  14. türkiyede yapılan yorumları görünce türk insanının iran hakkında ne kadar da az şey bildiğini gösteren seçimdir..deniz baykal- musaviymiş..tey allahım ya..musavi ayetullah humeyni nin başbakanıdır canlar.. işin kötüsü kafasında kurduğunu gerçeğe uydurmaya çalışanlar sadece sözlükte değil tv ve gazetelerde de uzman(!) olarak vakit geçiriyor.. hayır bilmiyorsan konuşma arkadaş! musavi ahmedinejada islam devrimi ruhundan uzaklaştığı gerekçesiyle muhalefet ediyor mesela..şimdi ali bulaçın bugünki yazısını tavsiye edeceğim bilgi için ama ona da homofobik der sevmez benim vatandaşım..
    ama ben yinde de ilgilenenler için link vereyim: http://zaman.com.tr/...

"biz, dinî öğretilerden ve halkın peygamberimiz'in ehl-i beyt'ine olan ilgisinden çıkarılmış yeşil rasyonalizm akımını büyük bir coşkuyla sürdürecek ve ülkede azgınlaşan kirli yüzlü yalan istilasına karşı mücadele edeceğiz. ama bu arada hareketimizin körü körüne olmasına da izin vermeyeceğiz."
    - mir huseyin musavi-
    (raem, 17.06.2009 15:39 ~ 15:44)
  15. mevzu ile ilgili yağmur atsız hacîvatlara tokat gibi bir yazı yazmış:

http://www.stargazete.com/...
    (tatar, 17.06.2009 17:30)
  16. (wondrous, 19.06.2009 13:15)
  17. akabinde başlayan protesto gösterilerinde tutuklanan kişilere tecavüz edildiği iddiası reformcu cumhurbaşkanı adayı kerrubi tarafından ortaya atılmıştır.kerrubi eğer bana anlatılanlarında birazcık dahi gerçeklik payı varsa bu iran islam cumhuriyeti için büyük bir trajedidir demiştir.
    (burkyburhan, 11.08.2009 08:49)
  18. otoriter rejimlerde seçimlerin ne olduğunu çok iyi gösteren bir örnektir. hadi bakalım demokratlar umutlar başka bahara.
    (essaysforthefuture, 11.08.2009 10:09)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil