belki ilginizi çeker
  1. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · sözlük yazarlarının hayalleri
  2. · cebe sevgili ismini kayıt şekilleri
  3. · hayatın iyi bilinmesi gereken kanunları
  4. · author
  5. · bakire kız ile evlenmenin verdiği huzur
  6. · annelerin yakışıklı anlayışı
  7. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  8. · eskişehirlilerin sarumana hacım demesi
  9. · oud

12 eylül öncesi anarşi ortamı  

1. (bkz: kenan evren)
    (dmoment, 04.01.2007 01:24)
  2. (bkz: bizim çocuklar başardı)
    (dmoment, 04.01.2007 01:59)
  3. 61 muhtırasından sonra tip'in seçimlere girmesi engellenerek sol mecliste temsil edilememeye başlandı. erbakan'ın partisi olan milli nizam partisive mhp ise meclise girmişlerdi. sol kendini ifade edebilmek için sokaklara döküldü ve bir anarşi ortamı başlattı. 74'te ecevit'in istifasından sonra gelen birinci milliyetçi cepheve ondan birkaç sene sonraki ikinci milliyetçi cepheiktidarlarında içişleri bakanlığını, dolayısıyla polisi mhp ele geçirince de sokaktaki sol görüşlü protestocular ile sağ görüşlü polis karşı karşıya geldi ve anarşi önlenemez derecede yükseldi. bu yükseliş 80 ihtilaline kadar sürdü ve askeri darbeyle sona erdi. türkiye tarihinde karanlık bir dönemdir ve ne yazıkki yine karanlık bir olay sayesinde son bulmuştur.
    (big bang, 04.01.2007 02:06)
  4. nasıl yaratıldığı hakkında pek çok iddia olan bir anarşi ortamıdır. nato, amerika, sscb gibi bir çok sorumlu gösterilmektedir. ancak beni üzen bu ortamın 12 eylül sürecini hafife almakta kullanılmasıdır. özellikle de bu sürecin, ülkeyi olduğundan daha kötüye götürmemiş olması (ki bence kesinlikle götürmüştür) kendisine yöneltilen eleştiriler için bir kalkan vazifesi görmektedir. ne var ki benim eleştireceğim 12 eylül sonrası ülke durumu değil, 12 eylül'ün kendisidir.

bir olayı yaşamış olmak, elbette o olayı daha iyi bilmeyi sağlar. gel gelelim ki o olayı sizden başka yaşayan kişilerin de varlığını unutmamak gerekir. darbe öncesinde ve esnasında 12 yaşında olmak, elbette bir çocuk için rezil bir durumdur. ancak aradan geçen bu kadar sürede olayları hala 12 yaşındaki bir çocuk gibi değerlendirmek ise pek mantıklı değildir. bundan kastım "insanlar öldürülüyordu. darbe oldu. anarşi bitti." gibisinden bahanelerle 12 eylül'ün vahşetini hafifletmektir. zira o döneme tanık olan çocuklardan başka, o dönemi yaşayan insanlar da vardı ve şüphesiz ki bu insanlardan dinlenecek bir 12 eylül süreci çok daha mantıklı olacaktır.

o dönemi yaşayan insanlardan dinlediğimizde (ki bir kısmımızın annesi, babası veya akrabası olabilir bunlar) gelenin gideni aratmadığını görüyoruz. sokaklarda yaşanan dehşetin kontrol altına alındığını, artık sadece darağçlarında, cezaevlerinde, işkence odalarında, sorgu odalarında, karakollarda, hücrelerde yaşandığını söylüyor dönemi yaşayanlar. bugün, o dönemde çocuk olanlar bekara karı boşamanın kolay olduğundan bahsediyorlar. görülüyor ki evden alınmadan, işkence görmeden, dayak yemeden rahat koltuklarda darbenin anarşiyi kestiğini yazmak aynı şekilde bekara karı boşamak oluyor. bu yüzden benim demek istediğim şudur ki "ben çocuk da olsam o olayları gördüm." diyerek otorite kesilmeden önce, cidden o olayları yaşamış olanların olduğunun bilincine varmak daha hayırlı olur. eğer bir insan çocukluk çağının, ölümün en objektif görülebildiği çağ olduğunu iddia edebiliyorsa (ki çok saçmadır bence), kendilerinden 5 yaş büyük, beslenmek istemediği için asılan çocukların ölümü daha objektif görebildiğini aklından çıkarmasın, rica ederim.

darbe anarşiyi kesmiştir. belki bu darbeyi savunmak için kullanılabilir bazıları tarafından. ancak bu şekilde darbeyi takdir edecek bir insanın, elindeki yara mikrop kaptığı için hastanın kolunu kesen doktoru takdir eden bir insandan farkı olmadığıı belirtmek isterim. anlaşılmak dileğiyle...
    (twinkle, 04.01.2007 02:47)
  5. yeni nesilin pek bilmediği, genelde büyüklerimizden dinlediğimiz olaylardır. herkes kendi siyasi görüşüne göre diğer tarafı kötüler. iki taraftanda olmayanlar ise bu olayları türk düşmanlarının tezgahladığını söyler.
    (alonewalk03, 20.06.2009 02:38)
  6. (bkz: anarşizmi yanlış bilmek)
    (avivalı sta teresa, 20.06.2009 03:18)
  7. aslında türkiye'de 12 eylül öncesi anarşizm yoktu. anarşistler de zaten 12 eylül'den sonra ortaya çıktı, uzun süre kendilerine anarşist diyemediler. çünkü anarşizm, terörle ve kaosla eşanlamlı olarak anılmaktaydı.

kavramlar üzerinde kafa karışıklığı var, anarşizm ve kaos gibi. bundan nemalanmak isteyenler de 12 eylül döneminde ve öncesinde yaşanan baskılardan, işkencelerden ve kargaşadan o dönemden bihaber insanları yanıltmak için böyle bir söz öbeği çıkarmışlar, bildiğin virüs gibi.

anarşizm politik bir tavır, felsefe ve düşünce türüdür. terör, şiddet ve kaos ise kişilik bozukluğudur, ideolojisiz ve altyapısız bir harekettir, 12 eylül öncesine bir bakmak lazım hangisi daha yaygındı.
    (ben brokoli sevmem o işleri brokoli çok oldu, 20.06.2009 03:32 ~ 12:31)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil