şu anki 10.000 tl'ye denk gelen para. büyük ihtimalle 1-2 ay içinde tedavülden kalkacaktır.
(lethe, 28.10.2004 01:19)
komik para birimi. yukarı yuvarlama olmasın diye yapılmıştır ama sembolik değeri de vardır.
türkiye'de dürüstlük namına birşeyler henüz oturmadığı için anlam bulamadığımız paradır. halbuki avrupa ülkelerinde 1 cent'in ekonomik değerinin farkındalık yaygındır. bütün marketler size € 1,99 a aldığınız mala verdiğiniz €2 nun üstünü verir. biz de büyük düşündüğümüzde 100 kuruşun 1 ytl yaptığını düşünürsek, her migros'ta kasalarda 1 kuruşlar verilmese (kredi kartı ile alışverişleri saymadan yarısı diyelim) bir günde migrosun kasasına belki de yüzlerce milyon lira giriyor hiç yoktan.
fiyatı 99 ykr, 999 ykr...vb olan ürünlerde asla para üstü olarak verilmeyen paradır. fiyat kasada yuvarlanarak hesaplanır. 1 ykr hor görülür, küçümsenir. halbuki para üstü olarak verilmeyen o 1 ykr lar ile kim bilir kasalara ne kadar haksız kazanç sağlanıyordur?
tedavülde olupta sarı renkli olan tek madeni türk parası.
sık alışveriş yapıp da bunu para üstü olarak vermeyen marketlerden her beş alışveriş sonrası 5 kuruş olarak geri istediğim paradır.
bir ay boyunca türkiye de yaşayıp bir kez bile göremeyeceğiniz, elinizde tutamayacağınız madeni para
(bkz:
1ykr koruma ve yaşatma derneği)
ayrıca bir alman atasözü der ki:
`wer den pfennig nicht ehrt ist des talers nicht wert`
meali: 1 kurusa meyl etmeyen 1 liraya laik değildir
(leyl, 27.06.2007 11:08 ~ 13:27)
tedavülde olupta kullanılamayan tek para.
benim için bir de 100 ytl var aslında öğrenci oldum olalı ayda bir görüyorum kendisini,yeşil miydi neydi ?
bir ara herkes bu sebepten çok sevinmişti markette şurada burada para üstünü son kuruşuna kadar alıcaz diye, şimdi noldu o 1 kuruşlara belli değil.
zamanında küçük marketlerde kullanmaya çalışınca esnaf abilerimiz tarafından kabul edilmeyen eski türk parası ilğinç.
marketlerin süper kazanç sağladıkları paradır 1 kuruş. psikolojimi bozan ve beni kredi kartı kullanmaya teşvik eden paradır aynı zamanda..
ayda 5 defa markete gittiğimizi varsayalım. her gittiğimizde ortalama 3 kuruş eksik verildiğinde, bir ayda bir kişi için 15 kuruş yapar. bunu bir ayda 300 müşteriye uyguladıklarını düşünürsek 45 lira, hesabı bir yıla uzatırsak 540 lira olur ki bu da aşağı yukarı asgari ücret demektir...
gugıl olmasa 1 kuruşun nasıl bişey olduğunu unutacağız.