izmir'de bu sabahtan itibaren yürürlüğe girmiş hayvani zam. buna göre;
öğrenci;
67krş=> 90 krş
tam
1,35lira=> 1,50 lira
olmuştur.
ayrıca kentkartsız binişler 6 ay içerisinde iki zam görmüş ve iki katına çıkmıştır; 3 lira.
aktarmalar hala ücretsizdir ki, ben bekliyorum bir gelişme bu konuda da.
hani bildiğin içime oturdu sabah verdiğim 3 lira. normalde kentkart'ta para olmayınca 2 liraya bile razı olmuştum ki, o miktarı da benimseyemeden bir daha zam olması hoş oldu.
şimdi bir de iett zammı ile karşılaştırınca olayın boktanlığı çıkıyor ortaya;
tam akbil: 1.50 tl
aktarma: 75 kuruş
öğrenci: 85 kuruş
mavi kart: 110 tl
e ben ne anladım bu işten eshot? otobüslerin güzel tamam da, insan ufak ufak yapar.
ha ayrıca eshot otoparklarında %70lik zamdan hiç bahsetmiyorum, bahsedemiyorum. aile bütçemize mi göz koydun artık allahsız eshot?!
anlaşılan güzel yurdumda bugün ulaşıma zam günü ilan edilmiş.
tanım: izmir ulaşım araçlarına yapılan zam.
bir benzeri için;
(bkz:
akbil/@3530151)
ulaşımdaki düşük fiyatlarıyla övünen bir belediyenin riyakarlığını gösteren olay.
yaklaşık 6 ay önce
izmir kent sempozyumunda yaptığım "mimar ve mühendislik öğrencileri sorunları" sunumunda, metindeki tek teşekkür (ki çalışmadaki arkadaşların ısrarıyla metne girmiştir) ulaşım giderlerine dairdi. buna rağmen
aziz kocaoğlu'nun sağ kollarından ulaşımla ilgilenen abimiz sunum sonrası çıkıp "bir kuru teşekkür yeterli değildi" gibi saçma bir eleştiri getirmişti, orda adamı salondan kaçıracak kadar güzel yanıtlar vermiştik ama
atın intikamı fena oldu.
sen hem artislik yap bize teşekkür yeterli değil diye hem de zam yap, bindir fiyatlara. oldu mu şimdi
izmir büyükşehir belediyesi?
oldu mu?
bence olmadı.
(erky, 01.06.2009 17:42 ~ 17:47)
piyasa şartlarına göre zam olması gerekliydi zira 0.67 kuruş olan otobüs ücretleri hem giderleri karşılama sıkıntı yaratıyor, hem de bazı hatlarda otobüslerden önce tercih edilen minibüslerin bu popülaritesini ortadan kaldırıyordu. ancak bir anda bu kadar büyük bir zam gelmesi gerçekten de ibb nin bütün şimşekleri üzerine çekmesine neden oldu. izmir' de suya gelen zamla birlikte şunu anladık ki bu sene içinde bizim metro kesin biter. yoksa bu kadar zam, hayra alamet değil...
bununla birlikte aktarma konusu değişmediği sürece izmir' de otobüse binmek hala avantajlıdır. çünkü 90 kuruşa narlıdereden ve hatta güzelbahçe' den bornova' ya kadar gitmek çok da pahalı değil. ancak yine de azar azar olsa daha mı iyi olurdu sanki?
"yok abi yemişim istanbulu, ben izmire gidiyorum" hayalimi suya düşürmüş zamdır
hadi gel köyümüze geri dönelim
fadimenin düğününde halay çekelim
gerçi orada da eşşeğe zam gelmiştir falan, neme lazım
edit: imla
kardeşimin okuldan eve dönmek üzere bindiği otobüste fark ettiği ve eve geldiğinde küfretmesine neden olan zamdır.
-ya .... öğrenci 67 kuruştan 90'a çıkmış!
tam eve çıkıp otobüsle okula ulaşacağım senenin arifesinde %50ye yakın bir zam yapılması gibi bir olaydır aslında...hatta aynısıdır...
şu an ağlıyorum biliyor musun azizciğim...
yuhtur.ohadır. 1.5 sene önce 0.48tl ye bindiğim otobüse şimdi 0.90tl ye binmekteyim. düne kadar da 0.67tl ye binmekteydim. bu da demek oluyor ki 1 haziranda 0.27 kuruş zam gelmiş. okula gidiş geliş 0.46 kuruş eder. yarım litrelik su demek bu. düşünsenize her gün biri size bir şişe su aldırtıyor. bür gün canınıza tak etmez mi? ayda 13.8tl ye tekabul etmez mi? az para mı allaaşkına. 90dakika içinde diğer binişler bedavaymış filan güzel şeyler de bir yere kadar. koydu valla pis koydu.
bu arada yeni tarife;
indirimli: 0.90tl
tam: 1.5tl
afiyet olsun.
(pasteteux, 01.06.2009 20:17 ~ 02.06.2009 21:05)
yurt genelinde bir zamdır heraldaysa. çünkü sabah otobüse binip,
kentkartsız biniş için her zaman 2 tl ödeyenler bu kez 3 tl ödemek zorunda kalmışlardır. ayrıca kentkartlı binişlerde tam 1,5 tl, öğrenci ise 0,90 tl olmuştur.
aradaki uçurum inanılmaz bana kalırsa. hele ki öğrenciler için. kentkartın yoksa haşırt 3 tl ödüyorsun (ki tek otobüs kullandığını varsayıyorum. zira benim gibi 2 otobüs değiştirenler için bi okula gidiş 12 tl'ye gelebilir -6 tl gidiş, 6 tl dönüş-). kentkartın varsa hem 90 dk içinde ilk binişten sonraki binişlerin bedava hem de 0,90 tl. resmen saçmalık. 3'lük 5'lik adındaki yeni kartları kullanmaya teşvik için oldu bana kalırsa ya da kentkart kullanmaya teşvik. bilemiyorum bi şeyler çıkacak altından ya du bakalım.
ayrıca madem böyle bi zam yapıyorsun bari adam gibi kentkart doldurma yeri falan yap, altyapıyı sağlamlaştır. zaten hiç haz etmediğim dolum memuru 8:30'da ya da 9'da açıyor yeri. millet çünkü işe/okula 10'da gidiyor ya. bi karış suratla dolduruyor o kentkartı. sanki canını almaya gelmişiz. 3 saat çalışıp yemeğe gidiyor, hava kararmadan bakıyorsun kapı duvar olmuş. ulan zaten her yerde yok. allahtan bakkal, çakkalda da doluyor artık, o da tabii merkezi yerlerde. "e hani hizmet, kentkart doldurcak yer yok. çölde su arar gibi bakkal arıyoruz doldurmaya" dersin ses yok! ama
zama gelince koştur koştur en önde giden milletiz maşallah.
taksiyle 10 tl'ye gideceğim yere otobüsle 3 tl verecekmişim. katil edecekler insanı lan.
tamam diğer şehirlerde de ucuz değil ulaşım; örneğin ısparta gibi kıç kadar bir şehirde bile 75kuruştu öğrenci en son hatırladığım, kaldı ki en uzun mesafe de 15-20dkyı geçmez; ama bu yapılan zammı haklı çıkarmaya yeter mi?
kurumsal düşünmek gerekliymüş afedersiniz de öğrenciyiz be hocam daha öyle kurumsal düşünebilcek kadar para yok cebimizde, evet devlet ücretsiz ulaşım sağlayacak kadar zengin değil de öğrenci 90 kuruş verecek kadar zengin mi? devletin görevi halka hizmet sağlamak ve bunu yaparken kar amacını 2.plana atmaktır, tamam bedava olsun demiyoruz da hemşerim ayıptır günahtır, soygunculuk yapmaya ne gerek var...
ankaradaki toplu taşıma araçlarındaki öğrenci fiyatlarının yanında bizimkinin lafı edilemez diye böbürleniyordum. 67 kr a bir kez kent kartı bastıktan sonra 10ar dakika arayla 90 dikaka boyunca da aktarma yapıyoruz diye atmadığım hava kalmamıştı angaralı arkadaşlarıma. şimdi okudum da baya bi zam yapmışlar lan. seçimleri atlattık ya ondandır herhalde. neyse kaç senedir baya bi ucuza binmiştik otobüslere. şimdi hepsinin acısı çıkmış sanırsam.
özellikle izmir'de olması çok kötü olmuş. malatya'da olsaydı pek umrumda olmazdı. ama özellikle izmir'deki kentkartlara zam yapılmış olması, diğer şehirlerdeki kentkartların fiyatlarının sabit kalması, inanılır gibi değil. burnuma kötü kokular geliyor, kasıt var gibi.
(nedensiz, 02.06.2009 12:36 ~ 03.06.2009 01:05)
şimdi anlamadığım bir şey var -haklı olarak, izmirin bu sıcağında beynim sulandı. yok ödev, yok final, girdi, çıktı, fotokopi, aslı, kerem...
*- bu "ulaşım giderleri zammı" sadece eshot otobüslerinde mi geçerli? yani
izulaşın eli armut mu toplamaktadır bu günlerde diye bir merak aldı bünyeyi.
neyse aydınlanırız, yakındır.
tanım: 0.67+0.23=0.90tl şeklinde formüle dökülen, izmir halkının ulaşım alanında ibb tarafından yediği kazık.
edit: aydınlandım. izmirin sıcağı öyle geçmiş ki başıma, izulaş ve eshot un aynı olduğunu idrak edememişim. ama hala istanbulda oturup da izmir hakkında ahkam kestiğimi düşünenlerden daha yerinde aklım.
sipeşıl tenks to
rabindaranath tagore(falasquil, 02.06.2009 13:03 ~ 03.06.2009 01:01)
90 dakika içinde ikinci sefer bedavayken, ortalık conecto ve yine 2009 model bmc kaynarken 67 kuruş gerçekten çok ucuzdu. ayrıca kartsız binişe yapılan 3 liralık zam da kentkartı yaygınlaştırma amaçlı olsa gerek. çünkü sonuçta başka şehirden gelenler için de kentkart almak 3.seferden sonra yine avantajlı hale gelcektir. (kentkart 5 lira (5+2x1.5 < 3x3)) hafta içi 5 gün, günde 2 defa otobüse binen bi öğrenci için aylık artış 9,2 ytldir. misal benim gibi balçova'dan allahın buca'sına klimalı otobüslerle giden biri için gayet değecek bi miktar.
hayır o değil de;
eshot bize çok çılgın bir ulaşım sunsa, metroyu falan bitirmiş olsa, ne bileyim inönü caddesi eskisi gibi güzel bir yer olsa kabul edeceğim belki bu zammı. "adamlar yapıyor napalım verelim 0.90 kuruşu o zaman!" diyeceğim
belki.
(bkz:
@3446450)
fakat şöyle şeyler dönüyor ortalıkta;
http://www.haber7.com/...
aynı gün izelman a ait otoparklar 3.5 liradan 5 liraya çıkmış, böylelikle dahada otobüse binmem gideceğim yere arabamla giderim diyenlerin hevesleri kursağında kalmıştır.
öğrenciler için fiyatlar ankara'nın 3 yıl önceki durumuna gelmiş. dua edelim melih gökçek bizim onlardan neyimiz eksik biz de zam yapalım demesin.
tabi kısa sefer fiyatları zamlanırken uzun seferlerde fiyatlar değişmemiştir diye bir kaide yoktur.yanlış bilmiyorsam;
f.altay - urla (725) 1.25->1.50
f.altay - balıklıova/iyte (735) 1.75 ->2.10
olmuştur.
bunun sonucu olarak iyte'liye okuluna ulaşım eshot'la 3 lira.yanılmıyorsam dolmuşla 4-6 lira civarına yükselmiştir.
dipnot: ulaşımda ilk aracın 90 kuruş olması diğer araçta ücretten düşmeye yaramaz değil 90 dakika 1 dakikada diğer araca binebilseniz.
benim de bugün otobüse binince farkettiğim olaydır. eshot zarar ediyormus uzun zamandır. bu zam o yüzden yapılmış.
gerçekten sağlam bir zam. izsu' nun suya ve izelman' ın otoparklara yaptıkları ile baya' bir kol gibi. lakin yiğidi öldür de hakkını yeme arkadaş. bu adamların otobüsleri senelerdir neredeyse bedava. kaç senedir klimalı otobüs alıyorlar, otobüs sefer saatlerini iyileştiriyorlar, bir şekilde de fiyatları korumaya çalışıyorlar. yanılmıyorsam yaklaşık 3 senedir bu kadar ucuza otobüse biniyoruz. belkide 5. kaç defa akaryakıt zammı geldi o geldi bu geldi. zam yok. şimdi bu adamlar kimileri gibi seneden seneye zam yapsalar eyvallah diyecek herkes. ama birden 30 kuruş gördüler mi aman da aman... otobüs fiyatları cüzi iken kimse konuşmazdı ama. ya da türkiye' nin en modern otobüsleri alınırken izmir' e...
öte yandan bir de bu işin dolmuşçular ile olan bir olayı var. dolmuşçular isyanlarda. çünkü çoğu kilit hatta millet artık otobüsleri tercih etmekteydi. ben bile biraz yürüyüp 0.67 tl ye otobüse biniyordum götümün dibinden kalkan ve fiyatı 1.25 lira olan dolmuşlara rağmen. adamlar bir şekilde onları da korumalı. ha tabi şimdi siz diyeceksiniz, bunlar bizim sorunumuz mu. tabi ki bizim sorunumuz. bilgisayar alırken yüzde bilmem kaç kdv üstüne yüzde bilmem kaç ötv ye bir şey deme, araba alırken toplamda yüzde 50 ye varan vergiye bir şey deme, gel burda garip edebiyatı yap. millet aktarmadan bile para alıyor be...
30 kuruş gibi bir zammın bazı bütçelere az gelmediğini görmek de sevindirici oluyor tabi. nasıl olsa kriz de teğet geçti, hatta ülkece karla çıkıyoruz krizden. daha dün
general motors batmış, krizden karlı çıkacak olanlar da zaten bugün toki'de ev peşinde koşturanlar.
hayır anlaşılamayan bir durum var; çatır çutur otobüsler yenileniyor bu şehirde. her sene filolar daha da modern oluyor ki zaten beklenen bu. evet 0,67 kuruş da bir tüketici olarak gayet cazipti. ama neredeyse %40lık bir zam geldi şimdi buna. ve hatta tek vesaitte istanbul'dan daha pahalı oldu bu şehir. mesela ben hergün 1 lira doldururdum bu karta, beni okula getirip götürürdü. şimdi ben 1 lira koyunca içine, akşam nasıl döneceğimi düşünüyorum. öbür türlü de sabahtan akşama okuldaysam eğer, ne bok yiceğimi düşünüyorum. yok gerçekten ne yiycem lan ben?!
ucuzken kimse itiraz etmiyordu denmiş, edilmez tabi, o kadar enayi değiliz tabii ki.
eshot'un çok büyük zarar etmesi nedeniyle, aciliyetle alınan bir zam kararı.
tabiki zammı savuncak değilim amma ve lakin şu 90 dk. olayı falan acayip derecede kötüye kullanılıyormuş. tabi bunun yanında özürlü kartları falanda. misal özürlü olan bi adamın yanında bir kişiyide bedava bindirme şansı var ve bu adam bi akraba ziyaretine gittiğinde önce anasıyla gidiyor sonra geri dönüyor, babasıyla, sonra kardeşi derken 5 farklı kişiyi aynı istikamete bedavaya götürüyormuş. daha sonra öğrenciler otobüse biniyor pencereden arkadaşına kent kartı atıyor, o da diğerine falan filan derken 3-5 kişi bir kez basarak otobüse biniyorlarmış. garip ve çok yaratıcı şeyler var yani.
bu bilgileri büyükşehir ulaşım komisyonundan yakından tanıdığım bi abim verdi. cidden çok zarar ediyorlarmış. tabi birde izmir'in sıcağında filodaki otobüslerin yarısının yenilenmesi olayı var ki o bile bu zamma yeter sanırım..
bazı bünyelerin haddinden daha anlayışı kıt olduğunu ortaya çıkartmış zamdır.
çünkü, zaten 30 kuruşluk zammı destekleyen kimse yoktur. 2 kat fazla ödemeyi kimse istemez sonuçta. ama asıl sinir bozucu nokta az az gelse kimse sesini çıkartmaz mantığına. kriz de teğet falan değil, direk yarmış belli ki belediyeler zamlarına zam katmış..
öte yandan 30 kuruş diye haykıran kimi bünyelerin arada okullarına 4 tekerlekli, kurşunsuz benzinle çalışan ve de kliması olan vasıtalar ile geldiklerini bilmek de ayrı bir iç ferahlığı veriyor bana. çünkü kimse bugün benzine 10 kuruş zam geldi, 2 gün sonra aa yine benzine 5 ila 6 kuruş arasında zam geldi, ne adaletsizlik diye haykırdığını görmedim ben. tabi tüm bunların sonucunda bazı vatandaşlar toplumu düşünüyor ise ne ala. o zaman geçerken beni de al okula kadar da bişeye benzesin...