|
|
- yılın ikinci ayı...
diğer aylardan kısa sürdüğü için ayrı bir yeri vardır...(8844455, 07.03.2004 05:14 ~ 06.05.2004 13:49)
- kış mevsiminin bir ayı
- (bkz: 29 şubat)
(bkz: 30 şubat)
(bkz: 31 şubat)
(bkz: zavallı şubat)
- kadınların en az konuştuğu aydır.
vızıt cızıt: tamam hanımlar kızmayın :)(hysteria, 06.01.2007 21:52 ~ 03.03.2008 12:55)
- 10' unda doğduğum ay.
(comet, 06.01.2007 22:10)
- nasıl olsa çabuk geçiyo düşüncesiyle çalışanlar ve öğrenciler için hiç yokmuş gibi kabul edilen ay
- 28 çektiği için cüce ay da denir.
- (bkz: 14 şubat)
(bkz: sevgililer günü)
- delikanlı olsaydı 31 çekerdi,denen ay.
- agustus caesar yüzünden 28 çeken aydır.
hikaye şu ki "roma imparatorluğu takvimleri düzenlerken dönemin imparatoru julius caesar' a kıyak amacıyla yılın en güzel ve en uzun aylarından birine onun adını verilir.(bkz: july).daha sonra başa agustus caesar gelince onunda ismini güzel bir aya vermek gerektiği düşünülür. onunda ismi julius caesar' ın ayından sonraki aya verilir. bu aya agustus denilir fakat bir sorun vardır. bu ay julius caesar' ınki gibi 31 çekmemektedir. daha kısadır. agustus' un bunu kabullenmiyeceği düşünülür. (bkz: diktatör). derhal şubat ayından bir gün alınır ve ağustosa eklenir. şubat o günden beri 28 çekmektedir. "
- en soğuk aydır memleketimizde. subat ayı aylara göre sıcaklık eğrisinin en alt kısmında yer alır. sonraki aylarda eğri düzenli olarak artmaya başlar. güneş artık bizi daha iyi ısıtacaktır.
kimi yıllarda ise aylar birbirine girer. bu da normaldir. bazen nisanda kar yağabilir, haziranda götümüz donabilir. zaten hep mevsimler düzenli olsaydı periyodik cetvel gibi tablo çıkartırdık. hangi gün kaç derece olucağını öğrenirdik. herkes planını ona göre yapardı. -lan kulağa hoş geliyor. ama hayır böylesi daha iyi.
velhasıl biz yine şubatı en soğuk ay kabul edelim gerisi taktir-i ilahi.
- dün seni gördüm düşümde. parlıyordun eriklerden; henüz patlamış ışık ışık. bak...
o müthiş doğurgan anda gülümsüyordun gecelerden; tarlaların kahverengi görkeminde bir bereketle savuran pelerinlerini tanrılarının, kucaklıyordun kez be kez. ve ne denli bir coşkuydun sen ancak. öyle bir sevi ile sarılıyordum sana. tutup da bir çilek dalı, olmaz ya, onu göğüyordun döşüme; ve bir tane su alıp koyardan algın algın boşaltıyordun yüzlerime. benim yüzlerim sana temizleniyordu sima'nın gergefi vesaire hafızı. ile.
ve bu ne saçmaydı kurşunlar yuvalarken ölmezliğini şubatta. ve o şubatta. ah!
bir en sert balta eliciğimde; isyan olsun, savaşlar olsun!
ölmüşlüğün, evet yitmişliğin insanlığımıza can olsun!
şimdi şubat'ın tumturağı ısıyor, bir tavşan zıplıyor dağlarında bayır bayır! bayrak bayrak!
- soğuktur,kardır ,kıştır ama işte ben de tam o zaman doğmuşum, bu sebeptendir ki bana daha bir değerlidir...
- yalnızlığın ayıdır..
ve eksik bir şairin dilinden kulaklara fısıldanır:
benim adım şubat
ve ben yalnızken varım
yalnızlığım kadarım..
- postmodern darbenin yapıldığı aydır kendisi.
- diğer aylara göre kısa olmasına rağmen geçmek bilmeyen babamın tabiriyle "güdük ay"dır.
- kışın tam anlamıyla yaşandığı tek aydır memlektimizde.ismine dizi bile çekilmiştir
(bkz: şubat soğuğu)
- roma imparatoru augustus ağustos ayına kendi ismini vermiştir ama ondan önce gelen ve sezar isminin verildiği temmuz ayı 31 gün çekmektedir augustus da kendi ismini taşıyan ayın 31 gün çekmesini ister ve şubat ayından 1 gün alınarak ağustosa eklenir. buraya kadar herkesin bildiği birşey ama neden garip şubat ayından bir gün alınıp ağustosa eklenmiştir? çünkü julyen takvimine göre şubat ayı yılın son ayıdır ve yılın son günü alınarak ağustosa eklenmiştir.
|