|
|
- elmanın bir yarısıdır.. diğer yarısı için.. (bkz: şehitkamil)
- kuvayi milliyenin efsane komutanlarından. 1877 yılında doğmuştur. alaylı bir asker olan şahinbey trablusgarp'ta da bulunmuş birinci dünya savaşında hemen hemen her cephede vazife almıştır. mısır'da esir düşen bu komutanımız mondros ateşkes antlaşmasından sonra serbest bırakılmıştır. sonraları kuvayi milliye'ye katılan bu muzaffer asker antep'de görev aldı. antep'te fransız askerlerine ilk direnişi başlatanlardan biridir. sonra çok stratejik durumda bulunan antep-kilis yolunu başarıyla savunmuştur. birkaç yüz cesur askeriyle birlikte fransızları perişan eden komutanımız sonralardaki çatışmalarda son cephanesine kadar savaşmış sonra fransızlar tarafından süngülenerek şehit edilmiştir.anısına şehit olduğu yerde türbe yapılmış ve orada bulunan kasabaya ismi verilmiştir. saygıyla anıyoruz.
- gaziantep ilinin 507.289 nüfuslu ve 960 km2 yüzölçümlü ilçesidir.
mustafa esen ilçenin kaymakamıdır. gülpınar, hacıköprü, geneyik, güllüce, hacıarslan, çubukdiken, akbayır, akbulut, akpınar, akyazı, almalı, bağlarbaşı, bayramlı, bekişli, belenköy, beşkuyu, bostancık, bozca, budak, burçkarakuyu, cebeler, çapalı, çevreli, çimenli, çöreklik, damlacık, deredüzü, doğanca, dokur, durantaş, ekinli, gerçiğin, hacıköy, kaleboyu, kapcağız, karaçomak, kavşak, kayakent, kazıklı, kerer, killik, kumruhamurkesen, kurtuluş, kuşcu, küçükkızılhisar, külecik, kürüm, morcalı, muhacirosman, narlıca, ortaklar, ozanlı, pancarlı, sarıbaşak, sarıkaya, sarısalkım, sarıt, serince, sırasöğüt, şahinbey, tiyekli, töreli, türközü, ufacık, uğurtepe, yağdöver, yamaçtepe, yaycı, yaylacık, yazıbağı, yeniköy, yeşilkent, yeşilköy, yığmatepe, yoğuntaş, zeytinli isimlerinde toplam 76 köyü bulunur.
- mehmet sait adlı grup yorum parçasını duyanların büyük kısmı eğer bu grubu tanımıyorsa ve kulaktan dolma bilgilerle bok atmak istiyorsa mesela mehmet sait'in terörist olduğunu duyabilirsiniz. duymuş bulunmaktayım da. bir kurtuluş savaşçısının kemiklerini sızlatmak. oysa grup yorum emperyalizme karşı vatan mücadelesi veren herkesin yanındadır. mehmet sait'in türküsü'nü dinlemelisiniz, yorum'un en kaliteli türkülerindendir. sadece melodisi bile yeter ve ardı sıra gelen hilmi yarayıcı yorumu. anlatılmaz yaşanır.
- ozan telli'nin şahince şiirinden;
elmalı köprüsünde
düşmanı yoram dedim
balaban boğazında
başına vuram dedim
çift kanadım kırılınca
dört bir yanım sarılınca
yürüdüm üstüne ateşin
tutuştum şahince
bağrıma batınca süngü
kanımda eridi sanki
düştüm şahince
dostlar bağlayalım sözü
biz şehidiz antep gazi
gönüllere gömün bizi gömün bizi
- gaziantep'ten kilis'e doğru giderken şahinbey'in mezarıyla karşılaşırsınız. ormanlık bir alanın hemen ortasına mezarı konulmuştur. biraz ilerde ise şahinbey'in kahramanca savunma yaptığı ve şehit olduğu köprüyü görürsünüz. hem mezarını hem de kahramanca çarpıştığı yeri aynı anda görmek insanın tüylerini ürpertiyor. insan hiç olmasa bile gurur duyuyor.
bu aralar şahinbey'in mezarının düzenlendiğini duydum, giriş ücretli olmuş sanırım.
- gaziantep ' e bağlı merkez ilçe ve bu ilçeye bağlı kaymakamlığın adı . adını milli mücadele yıllarında antep savunmasına çok büyük katkılarda bulunmuş olan osmanlı askeri şahinbey ' den almıştır .
|