|
|
- tamamen hırs yapmış insanların yaptığı ve en ufak olayda bile asarım , keserim , çaylak yaparım şeklinde konuşmalarla ortaya çıkan durum.
- itü sözlükte pek gerçekleşmeyen eylemdir. bir sürü yazarın gerçekten çaylaklık durumuna getirilmesini sağlayacak bir çok neden bulunmasına rağmen, hala özelden yapılan uyarılarla yazarlara doğruyu göstermeyen çalışan, günde yüzlerce giri ve ispik okuyan moderatörlerin gerçekleştirmeyi tercih etseler çok rahat edecekleri ama tercih etmedikleri yöntem
- eğer gerekiyorsa vakit kaybedilmeden yapılacak eylem olup sözlükte zor görülmektedir
- önüne geleni çaylak yapmak gibi bir durum söz konusu değildir.fazlaca sivrilmeye çalışan,abuk subuk laf sokma amacında olan ve sırf ''bak modlara laf sokuyorum,bak ayar veriyorum bi bok yapamıyolar'' diyebilmek için anlamsız giriler giren insanların bilindiğinin aksine konuşularak ve hataları söylenerek çaylak yapılması durumu vardır.
çaylaklığa düşmek için 20 uyarı zorunluluğu da yoktur kanımca.eğer direk çaylak konumuna düşürülecek hareket yapıldıysa,modlarda çaylak yap butonunu kullanabilirler.herşeyin bir sebebi vardır unutulmamalıdır.muhalefet olucam diye boş boş konuşulucağına düşünerek,anlamlı,mantıklı serzenişlerde bulunulmalıdır.
ayrıca tek bir kişiye karşı yapılan bir çaylaklık hareketi sonucu,kankalar tarafından ayar verilmeye çalışılması,tehditler savrulunması da anlamsızdır.gruplaşıp sözlüğü parçalara açırmayalım lütfen...
- (bkz. ne kadar yükselirsen o kadar düşersin)
- moderatörler ve sitenin sahibi isteyeni istediği an sebepsiz yere çaylak yapabilir ya da sözlükten uçurabilir.bu sözlüğün kodlarının yazımı da domain ücretinin ödenmesi de site sahibinin sorumluluğundadır ve gerçekleşmiştir.isterse kankalarını sözlüğe alır,isterse sadece kendi sülalesine açar sözlüğü. sözlük sahibi kalfa ya da çırak değil bakkalın sahibidir burası da onun istediği gibi at koşturabileceği bir yerdir. ancak sözlük, irc sunucuları ya da forum gibi internet oluşumlarında genelde dükkanın sahipleri belli kurallar dahilinde davranıp daha çok insanla beraber huzur içinde eğlenmeyi tercih ederler.günlük ya da anı defteri tutmak yerine site yapmalarının bir sebebi de budur.
sözlüğün sahibi şu an itibariyle sözlükten maddi gelir elde etmemektedir, etse o da hakkıdır, isterse anasayfa yapar bir adet reklamlarla bezeli baştan sona; bizlerde oradan giriş tuşuna basar sözlüğe gireriz. bu olay tamamen uçurma ya da çaylak yapma olayı gibi mal sahibinin tasarrufudur, karşı çıkılamaz.malın sahibi henüz maddi çıkar elde etmediği gibi,birilerini çaylak yaptığı,ya da yazarlıktan çıkardığı an derin internet tarafından katledilen yazar başına x dolar almamaktadır.dolayısıyla sözlüğü çıkar amaçlı kullanmak site sahibinin doğal hakkı olmasına rağmen bunun uyarılma,uçurulma ya da çaylak yapılma ile bir ilgisi yoktur keza dediğimiz gibi bunun karşılığında bir ücret ödenmemektedir.
gelelim meselenin bir başka boyutuna.genelde restoranlarda görmeye alıştığımız durum sözlükte de geçerli olabilir.sözlük sahibi haber vermeksizin fiyatta ve kurallarda oynama yapabilir, tamamen kendi tasarrufudur.ister uyarı verir; uçurur isterse habersizce.
sözlük tek kişiye ait ortaklaşa kullanılan bir platform olduğundan eleştiriler olacaktır, ayar verme çabaları ve eleştirileri şahsen desteklemekteyim.ancak bu bölümde unutulan iki şey var.birincisi eleştirilerin bir zamanlar hakaret dozuna kadar girilere şırınga edilmesi, ikincisi ise sözlüğün asıl amacı olan bilgi paylaşımı sağlamak yerine "aha bizim elemana şöyle yapmışlar dur başlık açayım her 12 saatte bir"cilik yapmaktır.sözlüğün yüzlerce kullanıcısı vardır ve bu yüzlerce kullanıcıyı birinci dereceden ilgilendiren konular sözlükte asıl yerlerinde olmalıdır.
şu ana kadar söylenenler sitenin katı bir monarşi ile yönetildiğini sanmaya yol açabilir, ancak aslında olay öyle değildir. site sahibi atası olan örneklere göz gezdirip kendi dinamiklerini de kullanarak site kuralları belirlemiştir.bir de bir itü öğrencisinin ya da az çok kafası çalışan herkesin kendi kontrol sistemini oluşturduğu yazılı olmayan ama vicdani kurallar mevcuttur.site sahibi kuralları belirlemiş ve bunları uygulayabilmek için "babasının oğlu olmayan" adamları da yönetici olarak atamışlardır. bu kişiler görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışmakla yükümlüdürler ve aldıkları yetki ile üstte bahsettiğim çoğu yaptırımı uygulamakta serbesttirler.
kişisel bir ekleme yapmak gerekirse wondrous,man on the moon,cyberboy,azureel,aşkböceği ve kısa bir süreden beri ascella ile spyder'ın sözlük üzerindeki çabalarına kimi zaman uzaktan kimi zaman birinci elden şahit oldum. her ne kadar sebebini anlamasam ve benim için manasız gelse de sözlüğü demokratik bir şekilde* yönetmeye çalıştıklarını da gördüm/görüyorum.sözlük ya sev ya terket ile yönetilebilir ve belki daha sorunsuz olabilirdi ama böyle yönetilmemesi de wondrous'un fikridir ben katılmıyorum ama top onun.
güzel ve eğlendirici bir sözlük için belirlenen kurallara uymak, insanlara hakaret etmemek, dozu güzel hazırlanmış ayarlar vermek, bilgilendirici giriler yazmak, anketten kaçınmak mevcut kurallarla zaruri gözükmektedir.
çaylak olan niye çaylak oldum demesin, kanatlanan ise sorgulamasın başka bir siteye gitsin keza internetteki ne tek ne de en önemli site itü sözlüktür.*
son bir kişisel ekleme daha; sözlük varolmadan önce ne moderatörleri ne de site sahibini tanırdım. şimdi çoğunu tanıyorum ve iyi şeyler yapmaya çalışan insanları tanıdığım için mutluyum. eleştiri yapmak suç olsaydı - kimi zaman* canlarından bezdirene kadar eleştirip can sıkmışımdır - barınamazdık buralarda. hatta tanımadan önce de devamlı özel mesajlarla rahatsız edip kızgınlığımı akıllı uslu bir uslüple belirtirdim kendilerine.
ama bakıyorum omuzlarıma kanatlarım yok, ve işin garibi bu sözlükteki kimseyle kan bağım da yok.*
- olması gerektiğinde uygulanması gereken eylem olup oldukça tolerans tanınan bir dewreden sonra gerçekleşir.20 uyarı hakkımız olmasına rağmen bu dolmadan da çaylak olabiliriz hatta hakettiysek olmalıyız.herşeyden önce kuralları beğenmeyen çeker gider ve site modudur istediğini yapmalıdır.ortamı germeyelim değil mi?? *
(dharma, 18.08.2004 10:30 ~ 10:31)
- ego tatmini için sıkça yaptığım şey.
- kişiselleştirmeden objektif olarak hakedene yapılması gereken bir hadiseyken, başına "önüne geleni" kelimeleri eklenmesi sonucu akıllara soru işareti koyan, "güç bende" olayını kendilerine ilke edinmiş insanların yaptığı bir eylem.
(tricky, 28.11.2005 18:22 ~ 18:50)
- site yöneticilerin mevkileri nedeniyle ellerinde bulundurdukları ve de zevk için kullanabilecekleri yetki.
genelde yöneticilerin "önüne gelen" durumunda olan biri olarak bu yetkiye itiraz etmemekle birlikte, uyarı yolunun daha sağlıklı olduğunu düşünmekteyim -ki buraya kıytırık ve gayrı resmi bir "düşünmek" ara başlığı açarak altına rahat rahat, düşünmenin, elimde bulundurduğum ve zevk için kullanabileceğim bir yetki olduğunu söyleyebilirim.
nihayetinde keyif alınan bir olaya vurup kırarak değil daha yapıcı bir çözüm bulunsa, gençlerin hevesi kırılmasa, aman yönetimin (mahmut hoca) önünden geçmeyeyim kaygısı yüklenmese, fikir ve muhabbet alış verişi ortamına hiyerarşi ve -inandırıcı olmasa da- ego tatmini kavramları girmese daha güzel olmaz mı? olur.
burada her kesimden her insana kütür kütür giydirilirken sözlük yazarlarının kendi içinde eleştiriye tahammülü olmaması tuhaf değil mi?
tuhaf.
- motor kızlara özgü bir davranıştır. önüne gelmiş işte tadını çıkarmaya bak. yok sen çaylaksın, seni çaylak gördüm diyerek belki de ilk deneyimi olan bir delikanlıya yapılmayacak bir davranıştır. insan var olanla yetinmeyi de bilmeli. aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz. tadını çıkar sevgili ispilikçi şeklinde de yorumlasak hoş olur.
- "e o zaman siz de arkasında durun a.q." dedirten saçma sapan tezdir.*
(draco, 16.05.2007 13:12)
- (bkz: önümüze gelene bir tekme)
|