|
|
- (bkz. kaşağı)
- istanbul'u hikayelerinde yaşadığım yazar. edebi yönünün yanında, üsküdar'ı, çamlıca'yı, doğancılar'ı betimlemesi, daima ayak bastığım bu semtleri hayalimde daha farklı yaşamamı sağlar.
- gönen doğumlu olan türk edebiyatı yazarı
- (bkz: diyet)
(bkz: başını vermeyen şehit)
(bkz: primo türk çocuğu)
(bkz: beyaz lale)
(bkz: falaka)
(bkz: perili köşk)
(bkz: bomba)
- oldukça genç bir yaşta veremden ölmüş yazar.
- (bkz: ömer save ettin) *
- bomba isimli hikayesiyle çocukluğuma derin bi travma hediye etmiş olan yazar. kanlar içindeki paketten çıkan o kesik baş figürü uzun süre rüyalarıma girmişti.
- forsa adlı eseriyle insanı derin düşüncelere daldıran yazarımız. kendisini rahmetle anıyoruz.
- klasik hikayeciliğimizin babası olarak kabul edilen yazar..arı bir dil kullanmıştır..takdire şayandır..
- türk edebiyatında türkçülük akımını başlatan üstaddır kendisi. kızılelma, forsa, diyet, kaşağı adlı eserleri kesinlikle okunmalı ve okutulmalıdır.
- türkçülük akımının en önemli temsilcilerindendir. genç kalemler ekibini kurdu.
eserleri:
cakkıdı
harem
zart bey
mahçupluk
bomba
yüksek ökçeler
yüzakı
yalnız efe
falaka
aşk dalgası
beyaz lale
gizli tatbikat
kaşağı
forsa
gökkuşağı
- kaşağı'dan dolayı olsa gerek , ismini duyduğum an aklıma atları getirendir sürü sürü...
- (bkz: hürriyet sevdası)
- çocukluğumu şenlendirmiş, okumayı sevdirmiş, sıkıcı günleri kurtarmış ruhu şadolası öykü yazarıdır.
- çocukken bildiğim beş kitabının beşinin de adının anlamını* bilmediğim bu nedenle de hiçbir eserini okuyamamış olduğum yazar.
diyet,kaşağı,falaka,forsa,topuz.
- milli eğitim bakanlığı'nın ilkokullarda kitaplarını okutturarak ciddi anlamda sevilmesini engellediği, "ilkokul kitapları yazan biri" olarak tanımlanmasına sebep olduğu, türk edebiyatının yüz aklarından biri.
osmanlı'nın 20. yüzyılın başındaki halini, yüzyıllarca beraber yaşayan milletler arasında yaşanan savaşları, yıkımları ve bütün bunlardan dolayı o günlerde barışa, kardeşliğe duyulan özlemi bilmeyen birinden ant'ı, ingilizlerin, fransızların ya da rusların* himayesine girerek devlette mertebe edinen, bir yandan cebini doldururken diğer yandan sahiplerine imtiyaz sağlayan, gerekirse padişahı devirip katline yardım eden, antlaşma masasında devletin iliği emilirken şarap yudumlayıp monşerlerle kahkaha atan haysiyetsiz devlet adamlarının ya da korkusundan masa başında titreyen temsilcilerin varlığını bilmeyen birinden pembe incili kaftan'da anlatılan elçiye duyulan özlemi, tanzimat sonrasında bugünkü tikiler misali türeyen zibidileri bilmeyen birinden efruz bey'i, batan gemiyi terketmek için kılıktan kılığa giren, menfaat uğruna "ben aslında x asıllıyım, bakmayın osmanlı tebâsına dahil olduğuma" diyen ve sayıları hiç de az olmayan mahlûkatı bilmeyen birinden piç'i anlamasını beklemek türk eğitim sisteminin sahip olduğu özelliklerden biri.
|