|
|
- dünyanın dört bir yanını dolaşmama rağmen sadece türkiye'de gördüğüm bir kibarlık belirtisi.
misafirliklerde çaylar içilip ev sahibi tekrar çayı tazelemek üzere kalktığında kaşık alınıp bardak üstüne yatay pozisyona konarak ev sahibine "daha içmeyeceğim" mesajı verilir.
türk toplumundaki sözsüz iletişim sanatının doruk noktalarındandır.
- eğer çay bardağı dolu olarak size bu şekilde sunuluyorsa "bak bundan sonra çay may isteme, bizim çaydanlığın kulpu uzundur." mesajı verilir.
- (bkz: çay bittikten sonra kaşıkla bardağa vurmak)
(venom, 04.06.2006 15:17)
- ilk kez d.bakıra geldiğimde şahit olduğum durum.sormadan gelip çay doldurmalarının akabinde arkadaşın durumu açıklamasıyla öğrendim..bunun bi de bu versiyonu varmış :
(bkz: çay bittikten sonra bardağı altlığa devirmek)
- arkadaş cemiyetinde sıkça yapılan ve espri konusu olan gelenek.
- kelime tasarrufu hedeflenerek, boş konuşmayı engellemek amacıyla uygulanmaya başlanmış davranıştır.
- bi rivayete göre kaşığı öyle bardağın üstüne koymak kısmeti kapatıyormuş bizim ailede yasaklandı o yüzden
- kaza süsü
biri çıkıp öldürsün beni
ve kaza süsü versin
cansız bedenime
nasıl da sevinirdim
ilkokul pencerelerine bayrak asarken
doğduğum kazanın
her bayram öncesi süslenmesine
çay bardağı biçiminde yontulsun
mezar taşlarım
ve yaşamdan bir tek yudum
bile alamayacağım için
üstlerine yatay olarak
bir de kaşık
konsun
ne başucuma
ne de ayak ucuma dikilsinler
biri sağımda
diğeri solumda olsun
ki görenler
mezarı sansınlar
bir çocuğun
peşlerinde koşturarak papazı
kiliseden çaldıkları
günah çıkarma kulübesinde
şiir kurtuluş örgütünü kuran
kenan evren lisesinden terk çocuklar
mutlaka gelirler cenazeme
her birinin elinde deniz yıldızı
üzülmeyin dostlarım
ezbere bilirim latince sözcüklerini
hayvanlar ansiklopedisinin
adını bilmemiş olmaktan
utanmayacağım asla
tabutumun içine girecek
ilk böceğin
sunay akın
- hiç sevmediğim bi adettir. küs müyüz yani. üstünü kapatacağına içmicem artık dese anlamam mı ben. nasıl bir iletişimsizlikse artık. küçükken alınırdım da ben buna niye bana söylemiyolar diye ama artık alıştım insanların tuhaflıklarına.
- zeki kayahan coşkun'a göre "çayın istenmediğinin" göstergesi.
- kayseri de kız istemek manasına gelirmiş. ortaokul edebiyat öğretmenim anlatmıştı öğrencisinin evine gidip daha fazla çay istemediğini belirtmek için bu fiili gerçekleştirince baba sinirlenip odayı terketmiş. öğrencisinin ablası da taşmış ama nasip...
- tel dolap kadar nostaljiktir. nerede öyle birini görsem, fotoğrafını çekip, oturma odasına asmak isterim. hatta ileri giderek, lavanta kokusu isterim. iri çiçek desenli koltuklar almak isterim. " ay niye kapadınız, bir bardak daha almaz mıydınız?" diye ısrar etmek isterim.
|