|
|
- tabi çancı diyip geçmemek lazım..bunun da modelleri de mevcuttur..genel olarak istanbul teknik üniversitesi olmak üzere her üniversitede ve çan sistemi uygulanan eğitim sistemlerinde böyle öğrenciler vardır..
çancı bilindiği üzere ortalamayı önemli (hiç de hafife alınmayacak bir şekilde) yükseltmekle kalmaz, ortalıkta dallamalık yapar, gereksiz muhabbetler ve polemikler içerisinde bulunur, sonuç olarak da ortamın uyuzluk katsayısını yükseltirler..
doğadaki çeşitli ortamlar ve sosyokültür etkilerden dolayı değişik şekillerde türemişlerdir..
mesela gizli çancı vardır..bu tarz çancı kıl elemanların klasik bir huyları vardır..hiçbir zaman sınava çalışmamışlardır ve ne sorsanız sorun, o soruyu tam olarak cevaplayamazlar..hep bir yerde takılırlar ve "abi ben de bilmiyorum ya burda x yerine ne koyacağımızı??" gibi klasikleşmekten çatlamış bir söz kalıbı ile olayın içinden kurtulmaya veya başlarından yardıma muhtaç insanları savmaya bakarlar..
bir başkası moral çancısıdır..bu elemanların temel amacı ise moral düşürmektir..önemi ne olursa olsun, yazılacak yazılar ne kadar uzun olursa olsun ( ya da kısa), sınav ne kadar zor olursa olsun ya da kolay olursa olsun, bu arkadaşlar sınavın daha 15-20 dakikası geçmeden ikinci boş çözüm kağıtlarını isterler..ki genelde itü de bu arkadaşlardan bolca bulabilirsiniz..siz daha temiz temiz birinci sorunuza başlarken adam o kağıdı çoktan bitirmiş, yarı yavşak bir tonda hocaya "ikinci kağıdı alabilirmiyim?" diye sesleniyordur. (tabi bu olay her ikinci kağıdı alan hakkında bir sitem değildir,ben de alırım extra kağıt ama sınıfın ortasında milleti rahatsız edecek bir şekilde bağırarak istemem hocadan)
başka bir tarz ise "fotokopi karşıtı çancı" dır..bu da anlaşılcağı üzere; her derse girmiş ve kız gibi defter tutan ve doğal olarak abartı yüksek not alan bir şahsiyeti tanımlamaktadır.. amacı yine yardıma muhtaç insana kıllık yapmaktır. maksat emeği boşa gitmesin..kimi yönde haklı olabilir ama durumdan duruma değişmektedir..bunu haklı bir tonda dile getirmek lazım..gidipte "abi ben yazdım bunları, senin bunları çektirmem biraz haksızlık olmuyor mu?" kıvamında iyici kırıcı bir tonda söylenmesi ve bir çancının düşündüklerini apacık ortaya çıkaracı bir tonda olmaması gerekir..sen düşük al, ben yüksek..olmaz!*
korkak çancı..bu ise zavallım iyi niyetlidir ama bazen bu iyi niyetini kötüye kullanır..olabilir yani..sınav sırasında gözetmen almış çayını gazetesi okurken (buyrun arkadaşlar kopyanızı rahat rahat çekin, biz de yapardık gençken ayaklarında) sorarsınız takıldığınız soruyu bu çalışkan arkadaşımıza..eğer gerçekten bir çancı ruhu varsa, zaten size vereceği cevaptan anlarsınız.."ya abi ben de yapamadım!" veya "hoca bakıyor olm!!" ..nereye hoca bakıyor..yazar size olmaz veremem diye..yaşanır böyle şeyler üniversitede..adam ben yapamadım 25 puanlık soruyu der..açıklanır notlar, almıştır 98!..olur..kaçmaz sizden o zaman bu korkak çancı arkadaşınızın bu kalleş davranışı..
türetebildiğim kadar türettim..yani çancı diyip geçmeyin, tanıyın dedim..(zeus, 06.05.2004 20:13 ~ 20:14)
|