aralarında nurcu olmayan hatunların da olduğu hayran kitlesine sahip,sadece yazdıklarıyla da sevilebilen yazar.divan edebiyatı deyince akla ilk gelen isimdir.yaptığı açıklamalarla edebiyat merakınızı körükleyip bütünlemelerle uğraşmanıza neden olabilir (bkz: sınav dönemi yapılmaması gerekenler).
bu akşam iett de sıkış pıkış bir halde gitmekte iken kendisini görüp yandaki arkadaşa heyecanla
"- anam islender pala lan! vallaha o!!" şeklinde hayret ettikten sonra beni o kalabalık ama sessiz ortamda beni duymuş ve yüzüme bir tebessüm yollayarak beni mesut etmiştir. daha sonra elindeki büyük siyah çantayla altunizade de inmiştir..
babil'de ölüm istanbul' da aşk isimli kitabın yazarıdır. kendisi bu kitapta fuzuli'nin kitabı olan leyla ile mecnun'un kendi diilinden macveralarını anlatıp kitabın yazılış serüveninde osmanlının son dönemlerindende bahsetmektedir okunası bi kitaptır.ayrıca trt2 de divançe programı her perşembe 22:10 da yayınlanmaktadır.
ayrıca zamanında kenan ışık'ın tanımadığı yazardır. bir zamanlar kim 500 milyar ister yarışmasına katılan bir karı-koca edebiyatla ilgili bir soru için telefonla yardım almak istemiş, tanıdıkları olan iskender pala'yı aramak istediklerini söylemişlerdir. kenan ışık her zaman olduğu gibi telefonla aranacak kişinin mesleğini sormuş, yarışmacı çiftimiz de "kültür üniversitesi'nde öğretim üyesi" diye cevap vermiştir. kenan ışık ise "öyle miiii?" diye hafif bir şaşkınlıkla karşılık vermiştir. dedim tiyatronun edebiyatın içinde böylesine yer alan bir insan nasıl tanımaz iskender pala'yı, şaşırdım, ama sonra geçti.
mütevazı yazar.. kendisine soru sorduğunuzda içtenlikle yanıtlamaya çalışır. bir samimiyet timsalidir * yıllarca divan edebiyatıyla ilgili kitaplar yazmış fakat dikkat çekmesine sebep, ilk kez yazdiği eserinin "roman" olması hayli manidardır...
iki dirhem bir çekirdek adlı eserinde deyimlerin hikayelerini anlatmıştır. bazı açılardan zerre kadar kendisine katılmasam da saygı değer bir hocamızdır. uzun saçları vardır. karizmatiktir. konuşurken adamı ağzının içine baktırır. hitabeti güçlü bir kişi.
kültür üniversitesi'ndeki türk dili ve edebiyatı bölümünün kurucusudur. ibb'deki görevine kültür üniversitesi'ndeyken başlamış, hiçbir zaman para için yol değiştirmemiş, ayrıca ibb'deki görevini bırakmayıp kültür a.ş'de danışmanlık görevine geçmiş klasik türk şiiri ustasıdır. ayrıca hiçbir zaman öğretmenliği bırakmayacağını defalarca söylemiş müstesna zat.
kendisini divan şiirine adamış yazar.bu adayış meyvelerini de çok iyi bir şekilde vermektedir.gençler onunla beraber divan edebiyatını sevmeye başladılar.hele babilde ölüm istanbulda aşk adlı kitabıyla fuzulinin leyla ile mecnun mesnevisinden yola çıkarak divan edebiyatının hikayesini anlatmıştır.kültür üniversitesinde hocalık yapar.ayrıca her salı zaman gazetesinde yazar.
iskender pala nakletmişti kitabında; abbasi halifesi gizli bir mesaj göndereceği zaman en güvenli yol olarak casusların başına yazdırma yolunu bulmuş.
casusun saçları kazınır, gizli mesaj çıkmaz mürekkeple kafa derisine yazılır, bir iki ay beklenip casusun saçları uzayınca yola koyulurmuş. casus muhatabına ulaştığında saçlar yine kazınır ve mesaj alınırmış.
yine bir mesaj yollama sürecinde casus’un başına mesaj yazılmış ve belli bir zaman sonra yola çıkarılmış; mesaj muhatabına ulaşmış ve okunmuş, bütün talimatlar tamamdır mesajda ve altında şöyle yazmaktadır:
gazetedeki köşesinde bazı bercestelerin altında laedri yazar. bu laedri'lerin bazılarını kendisinin yazdığını düşünmüşümdür hep. çünkü divan edebiyatı ile bu kadar içli dışlı olmuş birisinin o muazzam dizelerin yanına birkaç tane de kendisinin eklemek istemesi gayet tabî. fakat bunu yaparken iskenderî gibi bir mahlas seçmek yerine, tevazusunu gösterip, o büyük üstadlara ihtiramda kusur etmemek için böyle bir gizlenme yolu bulmuş olabilir. teorim doğru da yanlış da olsa takdir ettiğim tarihçi, edib, öğretmen.
düzeltme: şivan ın dediğine göre tahminim doğruymuş.