şimdiki aklım olsa   

adana çık aradan

1. annemin ben yaşlardayken (ve üstü) sıklıkla sarfettiği cümle. o zamanlar ne anlama geldiğini o çocuk halimle anlayamazdım. " niye nesi var ki geçmişin" diye.ama insan büyüyüp koca kazık olduğunda geri dönüp baktığında gerçekten farklı davranmış, hareket etmiş olmayı dilediği anların pat diye karşısına dikiliverdiğini görüyor. belki zamanında olgunlaşıyorsun ama olgunlaşana kadar geçen sürede ya toyluktan,tecrübesizlikten ya da yapacağın hareketin nereye varacağını hesap edememekten kaynaklanan alıklıktan yapılmış şeyler hata diye burnuna dayandığında gerçekten bu cümle geçiyormuş ustan. bazı değerli şeyleri kaybettiğinde veya verdiğin değeri haketmediğini farkettiğğin şeylerde de bu lafı sarfediyorsun. küçükken hep bir an önce büyümek isteğin aslında hep bir yandan devam ediyor. pişman olmamak, kırmamak, üzmemek adına insan bir an önce olgunlaşmak, 10 sene sonra edineceği aklı şimdi edinmiş olmak kullanmak istiyor ancak bunun için beklemek gerekiyor. zira meyve olgunlaştığında yere düşüyor.
    (azman, 24.03.2007 00:04 ~ 00:56)
  2. ...çoğu şeyde farklı davranırdım
    ...babama o numarayı vermezdim
    ...babamın sözünü dinlerdim...
    diye devam eden pişmanlık ifadesidir.
    (madalyonun güzel yüzü, 24.03.2007 00:44)
  3. arkasından bir zamanı geri alabilsem keşke nin geldiği ifade.
    (catch your dream, 24.03.2007 00:47)
  4. eş dost sohbetinde , geçmişte yaptığınız hatalar kirli çamaşırlar misali ortalığa döküldüğünde , yapacağınız savunma konuşmasının başlangıç cümlesidir.
    (jassmine, 24.03.2007 00:54)
  5. hayatta başarısız olmaya mahkum insanın konuşmaya başlayış şeklidir.geçmişte bazı yaptıklarından dolayı pişmanlık duyan insan büyük bir olgunlukla bunları geride bırakmak yerine sürekli bu tabirle başladığı cümleleri sıralayarak her daim geçmişte yaşadığını gösterir ki bu da kişinin asla akıp giden hayata entegre olamdığının göstergesidir.
    (absolution, 24.03.2007 01:02)
  6. keşke nin karşılığı olan ifadedir.
    (sarmalak, 24.03.2007 01:07)
  7. (bkz: köpek gibi pişman olmak)
    (bkz: zamanda geri gitmek)
    (bkz: geçmişi değiştirebilmek)
    (adak, 24.03.2007 01:10 ~ 01:12)
  8. bu lafı söyleyen bünye yaşlanmıştır. kişinin yaşlanmaya başladığını anladığı anlardan biridir.
    (iki nokta üst üste biri altta biri üstte, 20.06.2008 20:51)
  9. genelde apartman teyzelerinin kocaları yerine kendilerini isteyen, avukatlar, doktorlar, öğretmenler vs..den biriyle evlenmeyi geçmişte olsa tercih edeceğini belirten önerme.
    (kolektivist kedi koleksiyoncusu, 20.06.2008 20:54)
  10. mezuniyet tarihi geldiğinden dolayı, şu sıralar çoğu üniversiteli tarafından sarf edilen cümle başlangıcıdır.

"şimdiki aklım olsa, şu lanet bölümü okumaz, x bölümünü yazardım."
    (tatalu, 20.06.2008 20:55 ~ 20:56)