şimdi böyleyse evlenince nasıl olur düşünceleri   

adana çık aradan

1. evlilik öncesi bekârlığa, bir nevi özgürlüğe veda durumları travmaları.

iki insan bir biçimde tanışır, birbirini sever ve toplum kurallarına uyarak resmi nikâh ile aynı evi, hatta tüm hayatı paylaşmaya karar verirler. bu kararı vermeden önce her şey düzgün gitmekte iken, ufak tefek anlaşmazlıklar ve pürüzler ciddiye alınmazken evlilik kararı alınınca, aileler tanıştırılınca, iş ciddiye binince artık kişiler birbirlerini daha iyi tartmaya başlarlar. daha evvel de birbirlerini yeterince incelemişlerdir; daha doğrusu kendileri öyle zannetmektedir; ancak evlilik karanının alınması tüm kriterleri bir anda değiştirir. işin içinde daha çok parametrenin olduğu, yok sayılabileceklerin aslında ufak şeyler olmadığı, problemin çok bilinmeyenli olduğu ve kapalı değil, parçalı çözümle neticeye varılabileceği, çoğu zaman da ilmin yetmeyeceği ve değer kümesinin boş küme olacağı görülür.

dip not: birkaç örnekle açıklayacaktım aslında. sonra yazdıklarımı yeniden okudum ve olaya ziyadesiyle mühendis yaklaşımı ile baktığımı gördüm. örneğe de gerek kalmadı. düşünün ki biri benimle evlenmeye karar verdi ve ben durumu bu cümlelerle izah ettim. kafasından "bu adam şimdi böyle; evlenince kimbilir nasıl olur" diye geçirecektir. girinin kendisi örnek oldu. buyrun efendim...
    (eksiksizuyum, 05.02.2006 18:07)
  2. flört döneminde bir kaç istek ya da serzenişi kaldıramıyorsa bünye,kendi ile çatışıyorsa insan evlenince unutulmasın beklentiler de istekler de artar ayrıca ''aşkkkıımmm beni şuraya götürsene,hayatım kontör atsana,haftasonu şu varmış bu varmış'' gibi isteklerinin yerine ''banane ben yurtdışı seyehatine gitmek istiyorum,banane sen beni çok kıskanıyorsun'' falan filan gibi bir ton cümle türetesi durumdur.e tabi vardır istisnai hanımlar/beyler ama genel olarak bakılınca da du durumla karşılaşılır.kontör atamıyorsanız zamanında o kontörler ev al araba al ile geri döner herhalde.
    (great dilemma, 05.02.2006 18:29)
  3. uzun süreli bir ilişkide insanı evliliğe daha temkinli yaklaşmaya iten düşünceler topluluğudur. genellikle olumsuz hislerle birlikte gelir. ilişkinin uzaması ve sakıza dönmesi sonucu ortaya çıkması muhtemel düşüncelerdir.

karşı tarafın sizin hakkınızdaki çekinceleri gün/ay/yıl geçtikçe artabilir. anlamsız ve çok basit şeyler üzerine, türlü türlü çıkarımlar yapabilir. bu durum, ilişkiyi zedeleyip iki tarafın psikolojisini bozabilecek, hatta ayrılığa neden olabilecek kadar başa çıkılmaz bir hal de alabilir. konuyla ilgili içinizi döktüğünüz eş/dost/akrabanın diyeceği de şudur; "evlenmeden gör işte, evlendikten sonra görmenden iyidir."

peki bu kadar basit midir? eskilere daha bir saygı duyarsınız aslında; bırakın sizin gibi yıllarca flört etmeyi, evlendiği kişiyi 3-5 hafta bile göremeden evlenen insanların nasıl mutlu birliktelikler yaşadığına şaşırırsınız. söyleyebileceğiniz az şey olur konuyla ilgili, bunlardan biri de şöyledir: "evlilikte keramet vardır."

örnek verecek olursak:

- sevgiliyle alışverişe çıkılır. hatun kişi ayağında yeni bir bot olmasına rağmen yeni bir bot arar. erkek kişi de haliyle bunu anlamsız bulduğunu belirtir. peki ne olur? "şimdiden böyle davranırsan evlenince rahat bir alışveriş dahi yapamam" olur. halbuki, şu an iki taraf da öğrencidir. haliyle belirli maddi sıkıntıların getirdiği cimrilik, tutumluluk hali yaşanabilir. evlenince bunun böyle olması gerekmez. hatta birlikte alışverişe dahi çıkmazsınız, olur biter.
    (balta, 06.02.2006 02:36)