görseller
şeriatşeriat

belki ilginizi çeker
  1. · kahrolsun şeriat diye bağırmak
  2. · overdose
  3. · istanbul bağcılar lisesinde toplu namaz yapılması
  4. · islam hukuku
  5. · yök tasarısının onaylanması
  6. · demok şeytan demektir
  7. · iran
  8. · allahım sen bizi şeriatten koru
  9. · kısasa kısas
  10. · cumhuriyet sucuğu rejimi
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  3. · günün tek kelimelik özeti
  4. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  5. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  6. · 2012
  7. · yaran diyaloglar
  8. · ethan hunt
  9. · mdk 2

şeriat  

sayfa  / 2
  1. dine dayalı hukuk.
    (headfucker, 14.05.2004 17:20)
  2. türkiye'nin adım adım yaklaştığı yönetim biçimi.
    (bkz. yök tasarısının onaylanması)
    (headfucker, 14.05.2004 17:21)
  3. kuranın gertirdiği kurallardır. kuranın kendisidir aslında.
    (lemuria, 16.12.2004 19:53)
  4. (bkz: kahrolsun şeriat diye bağırmak)
    (lemuria, 16.12.2004 19:54)
  5. müslümanların yaşamını düzenleyen kurallar bütünü. ülke yönetimini değil, bireyin yaşamını düzenler. şer'i hükümlere göre karar veren yönetim biçimleri de vardır ve bunlar cumhuriyet, krallık, müdürlük, şeflik olabilir. tıpkı laikliğin bir yönetim şekli olmadığı gibi, şeriat da bir yönetim şekli değildir.
    (aqua, 16.12.2004 22:04)
  6. "bizim devlet idaresinde takip ettiğimiz prensipler, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır. biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz. " - mustafa kemal atatürk

kaynak: http://www.tsk.mil.tr/...
    (cerceve, 09.12.2005 01:15 ~ 12.05.2007 12:24)
  7. yanlısı olanın "devrimci" olarak nitelenemeyeceği olgu. zira devrimci, üretim ilişkileri açısından toplumun ileriye yönelik değişimini savunan insan anlamına gelir. şeriat feodal toplumlarda kullanılan yasalar bütünü olduğu için, bunu savunmak kesinlikle devrimcilik değil aksine gericiliktir.
    (mitya, 30.12.2005 00:58)
  8. roma hukukundan etkilendiği söylenmektedir. gerçi kim etkilenmemiş ki?
    (trustno1, 28.01.2006 04:36 ~ 13.01.2009 00:46)
  9. laikliğin 180 derece zıttı yönetim biçimi.
    din ve kuralları her yerdedir...
    din ve devlet işleri bir bütündür...
    hukuk dini kuralların tekelindedir.
    (peter panter, 01.03.2006 19:35)
  10. saptırılmadığı ve kuranda yazan kurallar suudi arabistanda olduğu gibi değiştirilmediği sürece aslında göründüğü kadar şoke edici bir hukuk değildir.
    (jineps, 14.03.2006 00:15)
  11. türkiye'de şeriat oldum olası hep kötülenmiştir iyimidir kötümüdür bilemem, ancak başımıza ne gelse hep isteklerimiz şeriatın ceza hukuna göre oluyor.

tecavüz edenin sikini kesmek
    kapkaççının parmaklarını kesmek gibi

sanırım bu yönetim bazı şeylerin sonucunu çözebilmeyi başarabilmiş bir sistemdir.
    (schumifan, 01.04.2006 19:57)
  12. din afyon ise; şeriat overdose'dur.
    (keyif pezevengi, 26.05.2006 12:55)
  13. (bkz: islam hukuku)
    (bkz: fıkıh)
    (şevket i bostan, 10.04.2007 03:36 ~ 03:37)
  14. tünelin ucunda görünen ışık, ampul, ne derseniz deyin artık.

(bkz: durmak yok, yola devam)
    (püfü, 02.08.2007 14:43 ~ 14:46)
  15. asılmış onlarca adam düşünün, taşlanmış onlarca kadın. hepsini bir yana bırakın da pazardan ekmek çalarken yakalanan sekiz yaşında aç bir çocuk düşünün. çocuğu yakalayanlar şeriat adına cezalandırılmasına karar veriyor. kolu bir araba tarafından ezilecek ve çocuk kolunu bir daha hiç kullanamayacak. bu mu islam dininin kurallarına göre yönetilmek? hani hoşgörü vardı islam'da? hani açlar doyurulmalıydı? hani canı yalnız yaradan alabilirdi?
    demek ki şeriat islam ya da islam hukuku değilmiş, kestiği parmak da acırmış.
    (i screama you screama we all scream for ice creama, 08.08.2007 19:06)
  16. hukuk adı altında işkence.

(bkz: sadizm)
    (witchontheroof, 08.08.2007 20:07)
  17. kavram karmaşası içinde anlamını kaybetmiş yoldan çıkmış bir kelimedir.. kendi fikrime göre de tüm bu sorunların hepsinin kaynağı burası oluyor..

konuya biraz açıklık getirecek olursam müslüman bir insanın şeriati desteklemesi kadar normal birşey olamaz.. ama hangi şeriat? işte dananın kuyruğunun koptuğu yere, daha doğrusu soruya geldik.. ülkemizdeki çoğunluk müslümanın istediği şeriat yönetim şekli olan değildir.. tamam, iran gibi olmak isteyenler de var kabul.. ama birçok dindar insanın asıl amacı bu değildir.. kendimden örnek verecek oluram, dindar bir aileden gelmekteyim ancak bir gün olsun evin içinde olsun herhangi bir konuşmada olsun "şeriat istiyoruz ya biz.. iran gibi yönetilmeliyiz onlar gibi olmalıyız" diye tek bir kelime duymadım hayatım boyunca.. hatta haberlerde iran'dan ekrana gelen görüntüleri bırakın çağ dışı olarak kabul etmeyi "islam dışı" kabul eden bir aileye sahibim.. ve aynı düşüncenin izinden ben de gidiyorum.. iran'a, iran'daki yönetim biçimine asla gıpta etmedim, oradaki insanlara asla imrenmedim.. aksine acıdım çünkü onlar din adı altında din dışı birçok insanlık dışı davranışa maruz kalıyorlar ve yapabilecekleri hiçbir şey de yok..

çevremde de birçok insan var benim gibi düşünen.. bu insanların amacı dindar olmayan veya allah'a bile inanmayan insanları cezalandırarak, hayatlarına ambargo koyarak islam'a yönlendirmek, başı açık olanları zorla kapatmak vb. uygulamalar değil.. onların istedikleri sadece kendi inandıklarını rahatça yaşamak..

tabi konu buraya gelince ortaya çıkan başka bir sorunun da iletişim eksikliği olduğu ortaya çıkıyor.. dindar insanlara her daim "gerici bunlar!! böcek lan zihniyete bak peeeh" şeklinde yaklaşan veya tam tersi dindar olmayan insanlara direk kafir yaftasını yapıştıran kişiler olduğu sürece iletişim kurmanın imkansıza yakın olduğu kanaatindeyim.. bunun üstesinden gelmenin tek yolu da önyargılarımızı, tabularımızı yıkarak her iki tarafı da anlamaya çalışmaktan geçiyor bence..
    (sağ gösterip sağ vuran şaşkın boksör, 28.01.2008 14:10)
  18. arapça olan bu kelimenin anlamı "kaynağa ulaşan yol"dur. ancak tüm dünyada algılanan anlamı kur'an temeline dayandırılan hukuk sistemidir. buraya kadar herşey gayet normal ve güzel. yalnız türk halkının toptan sancılar çekmesinin sebebi aslında bu anlamlar değil. halkımızın genel problemi daha özgürlükçü kesim için iran referans alınarak yapılan tanımlamanın yarattığı paranoya, daha muhafazakar olanlar için ise dinlerini daha doğru yaşayamama düşüncesinin getirdiği yüktür. en temel sıkıntı ise hiçbir kesimin hala farklı düşünenlere tahammüllerinin olmamasıdır. önceki neslin sağ-sol çatışmasının getirdiği tahammülsüzlük hala halkımızın gözünü kör etmektedir, bü yüzden şeriatın doğru algılanma ihtimali bu zihniyet hakim iken mümkün değildir. bunu kaşıyıp duran ve sonunda halkın birbirinin boğazına çökecek hale gelmesine neden olan siyasi rantçılara kına armağan etmek uygun bir davranış olacaktır.
    (caesarius, 07.02.2008 12:33)
  19. tek bir yasa üzerinden insanı yargılayan, eleştiren, azmettiren, men ettiren ve buna mütabıken karar veren bir topluluktur.
    (pawing flower, 08.03.2008 16:48)
  20. ülkem laik düzen yanlılarının korktuğu yönetim biçimi.

ne diyoruz efendim: ne şeriat ne darbe.. kafası güzel türkiye..
    (gajo, 19.03.2008 08:37)
  21. islam devleti dedik mi akla gelen ilk şeydir şeriat. sanayileşmemiş, ve sanayileşmeye niyeti olmayan islam devleti ancak şeriat ile yönetilir; kadın günahla özdeştir, kapalıdır, toplum dışıdır; fikir özgürlüğü, demokrasi, bağımsızlık ve insan haklarını islam coğrafyasında ara ki bulasın..
    (portakallı haribo mahmut, 25.04.2008 23:23)
  22. ülkemizdeki elit bürokrasinin kendi kendine edindikleri imtiyazları yitirmemek adına yarattığı sanal "korku".bir diğeri için ;
    (bkz: irtica)
    (setenay, 12.07.2008 17:55)
  23. genellikle pazara hakim medyada çıkan "işte şeriat bu" başlıklı haberler üzerinden okunduğu zaman insanı buhranlara sokan bir yönetim biçimi.

öte yandan, mevlana'nın mesnevi'sinde okunduğunda, insanı ferahlatan bir iksir.

ingiliz yüksek mahkemesinden kıdemli bir yargı mensubuna göre, ikincil bir anayasa olarak kabul görülebilecek önemli bir hukukî kaynak.

türkiye'deki sloganlaşmadan öteye gidememiş kutuplaşma tartışmaları için darbenin alternatifi. (bkz: ne şeriat ne darbe)

kavramların içine edilen bu güzide dönemde, ne olduğunu cidden merak etmeye başladığım şey.

hayırlısı...
    (şiirbaz, 22.07.2008 06:22)
  24. ülkemize gelmesi gereken yönetim biçimi.

en doğru din islam olduğu için insanların islam dini kurallarını çiğnememesi açısından türkiye'de de olmalıdır. kot pantolonla dolaşan, başı açık dolaşan kadınlar görmekten bıktım.
    (xea, 05.08.2008 23:41)
  25. hayatın işleyişinde zorlama yoktur. bunun için şeriata <örgütlenmiş bir din> denilemez. bu; insanın aydınlanma suyunu içmek üzere kendi kaynağına, hayatının kaynağına ulaşıncaya kadar islam temelli bilgisini derinleştirmek için benimsediği, kendi seçtiği hayat tarzıdır.
    bu yüzden şeriat, varoluşun her kademesinde işlerlik gösteren biyolojik yasalara dikkat çeker. nitekim, müslüman olmayanların da kendi şeriatlarını izlediklerini görürüz. insan eliyle de olsa, her şeriatın bir işlevi vardır.
    hakikisi budur yani.
    (esrar ı leyal, 28.08.2008 18:42 ~ 18:47)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil