tekirdağ'ın şarabıyla ünlü yazlık ilçesi.
yaklaşık 10 senemin geçtiği denizinde yüzmeyi öğrendiğim istanbulun eminönü ilçesi gibi nüfus değişimi çok fazla olan (yazın 15 bin kışın 45 bin) ve sıra sıra zeytin bahçeleri olan bir ilçe...
burhaniye'ye bir kilometre uzaklıkta bulunan köy. burhaniye'ye bu kadar yakın olmasından dolayı mahalle tadındadır.
tekirdağ'ın ilçesi olan şarköy'de ise tepelerden batan güneşi seyretmek mükemmel bir zevk.
14 yıldır yaz tatillerinde aksatmadan gittiğim, her sene "bıktım ulan burdan bi daha gelmem" şeklinde söylendiğim ama yazın yaklaşmasıyla "ulan yaz gelse de gitsem" dediğim, dünyanın en fazla oksijen içeren havasına sahip yerlerden biri...
ilk gidildiğinde tekirdağdan sonra uzanan dağların tepesinde denizi görmeden geçen bir saatlik yol sonunda "ulan dağ başında bir yer herhalde" denilen;
yollarının bir rivayete göre eşeğin salınması ve geçtiği yerlerin asfaltlanması mantığından hareketle yapıldığına inanılan;
eskiden kanalizasyonu olmadığı için boklu şarköy olarak adlandırılan;
yerli halkının şaşırma ünlemi olarak "brieee" sesi çıkarttığı;
gece hayatı pek renkli olmayan;
ağustos başı dışında insanı aptal edecek kadar rüzgarlı olan haliyle denizi dalgalı ve pek temiz olmayan;
kışın yaklaşık 15 bin olan nüfusun yazın 50 bin civarına çıkmasıyla sessiz ve sakin bir yer olmaktan çıkan;
her an şiddetli bir deprem beklenen bir fay hattı üzerine kurulu;
şarabı ve zeytini ile ünlü tekirdağ ilçesi...
akşam altıdan sonra kızlar için 14 erkekler için 12 yaş üstü herkesin yalpalayarak yürümeye başladığı tekirdağ ilçesi.
em başta söyleyeyim : memleketim, evim, yuvam, dünyada kendimi ait ve huzurlu hissettiğim tek yer...
iskelede şarap içip efkarlanmak, karşıdaki adaları izlemek, ağaçaltı çay bahçesinde öyküler yazmak, bodrum, türkbükü gibi lüks tatil mekanlarına olan hasretlerini gidermeye çalışanların kum plajlarından uzakta, taşlı rıhtımda denize atlamak, çılgınlar gibi bisiklete binmek, gün batımlarını izlemek, efkarlanmak, acıktıkça nefis köfte ekmekler yemek, dostlarla sabahlara kadar muhabbet etmek - gündüzleri plajı tıklım tıklım dolduran tatilciler geceleri barlardadır artık ve plaj sizindir - kumsalda oturup yakamozu izlemek - müthiştir -, eylül başında bir anda boşalmasıyla kasabanın sahibi gibi ortalıkta dolaşmak, düşünmek, hiç görmediğin ve hiç görmeyeceğin hayali kızlara aşık olmak, içine apansızın bir huzur ve umut dolması, yaşadığını, insan olduğunu, mutlu olduğunu hissetmek...
işte böyle bir şeydir şarköy... iyi ki var dedirtir adama, iyi ki bir yere aitim...
sanırım , okul -özellikle lise- sayısının azlığındandır ki genelde
tekirdağ'da okur şarköylüler.
tekirdağ anadolu lisesi pansiyonunun
* yüzde doksanı şarköylülerden oluşur örneğin.
zamanında turizm bakanlığının turizm bölgesi seçip geçen senede turizm bölgesi olmaktan çıkardığı şirin sevimli tatil yöresi.yalnız denizi pistir halkının yeterince önem vermediğinden kaynaklanan bir olaydır fakat nasıl olduysa mavi bayrak almıştır.
"şarköyün yeni imajı mavi bayraklı plajı" yeni sloganları budur.
tekirdağ ilinin 32.540 nüfuslu ve 481 km2 yüzölçümlü
ilçesidir.
mümin heybet ilçenin kaymakamıdır.
iğdebağları,
kirazlı,
gaziköy,
yayaağaç,
yeniköy,
uçmakdere,
mursallı,
çınarlı,
aşağıkalamış,
yukarıkalamış,
şenköy,
kızılcaterzi,
bulgur,
palamut,
çengelli,
sofuköy,
kocaali,
gölcük,
beyoğlu,
güzelköy,
ishaklı,
eriklice,
tepeköy,
ulaman,
yayaköy,
yörgüç isimlerinde toplam 26
köyü bulunur.
virajlı olan yollarında giderken etrafta ayçekirdek tarlaları bolca görünür,zaman zaman bu doğal görüntü deniz ile tamamlanır.son dönemlerde biraz daha geliştiğini düşündüğüm,tatil sitelerinin kalabalıklaştığı, bu sabah geride bıraktığım tatil beldesi.
türkiye şarap üretiminin yarısından fazlasının yapıldığı yer.
burda 30-35 yıllık ssk siteleri mevcuttur. kurulmuş en eski sitelerdir. şarap fabrikasının hemen başlangıcında bulunur. eskiden denizi nisbeten daha temizdi. artık millet deniz, güneş için değil daha çok çocukluktan beri görüp görüştüğü arkadaşlarıyla hasret gidermek, " ee nerde kalmıştık?" tadında muhabbetlere devam etmek ve aralarından çıkabilecek muhtemel yaz aşkları adaylarını görmek için gidiyor denilebilir.
memleketim,aşkım sevdam,vazgeçilmezim şarköy.en tatlı muhabbetlerin,en renkli insanların yuvası.ait olduğum yer, sahibim, efendim.
marmaranın bodrumu
en ünlü şarabı
konaktır.şarköy halkının genellikle içtiği şarapsa dolukan (şarköy 'ün yerli şarabı)
matara şaraplarıdır.
rıhtım istanbulda şarköy şarabı diye satılan bir şaraptır.fakat şarköyde kimse sevmez.
(spytr, 06.08.2008 01:19)
yalnızca tatile gitmiş olmak için bi yerlere gitmek istiyorsanız tam yeridir şarköy.. ne adam akıllı eğlence mekanları vardır ne de adam akıllı herhangi bir yeri.. sadece nargile sevenler için mükemmel bir yerdir şarköy.. adını hatırlayamayacağım korzo dondurmanın yanında yer alan nargile cafenin nargilelerini hiç bir yerde bulamazsınız emin olun.. birçok mekana gittim nargile içtim ama onun gibi yapanını hala göremedim..
yazın o kadar kalabalık oluyor ki il olmasından korkuyorum
yaklaşık bir ay boyunca kaldığım ve eylülde tekrar gideceğim yer. araplı dağına mı çıkmadık? eriklice ve mürefteye kadar mı yürümedik? meydandaki çingenlerle kavga mı etmedik? ssk nın gaznosundaki çatıya mı çıkmadık? komşunun köpeğine votka mı içirmedik? uleeeynn.. tutmayın beni!
tekirdağ ilçesi.yaz-kış oturan insanlar olması nedeniyle sempati kazandıran "sevimli" yer.
* denizi güzel değildir. her daim bulanıktır.
* plajı cıvıl cıvıldır, çeşme değildir belki ama ölü ve durgun hiç değildir.
* eğlence sabaha kadar sürmez, 0300 da diskolar kapanır.
* güvenlidir, eğlenceden çıkıp sahilde sabaha kadar uyusanız kimse ilişmez. yok yine de denemeyin.
* yaz mevsiminde genç nüfusu fazladır. küçük ve samimi bir yer olduğu için, bütün yazlıkçı gençler birbirini tanır, güzel bir ağ vardır.
* haziranda dolar, ağustos ortası boşalır. kışını görmedim ama "ölüler şehri" diyorlar.
* marka takılmak, ciks olmak, son model gözlükler takmak çok fazla önemli değildir, görgülü ve orta halli yazlıkçılara sahiptir. kasılmazsınız.
* civarda gidilecek çok fazla yer yoktur, saroz- mürefte- tekirdağ- kumbağ gezilebilecek yerlerdir.
* mimari olarak 70-80 leri yaşar. ayrı bir tadı vardır şarköy'ün; kendinizi oraya ait hissedersiniz çoğunlukla.
(tatalu, 02.03.2009 19:49 ~ 20:24)
tadı sirkeden de berbat olan bir şarap markasıdır. cepte paranın olmadığı bir gecede zorunluluktan dolayı alınır fakat iki yudum içildikten sonra bir ağacın dibine dökülerek boş şişe eve götürülür. anne şişeyi, mutfakta zeytinyağı koyarak değerlendirir. her ne kadar şarabı bir şeye benzemese de en azından şişesi bir işe yaramıştır.
şu sıralar özlemini duyduğum yer.
"şu anda şarköy'de olsam, rüzgarlı balkonumda oturup dalgalı denizini seyretsem... geceleri uykuya dalarken dalgaların sesini dinlesem..." dediğim yer.
gitmeden önce günleri saydığım, gittikten sonra da (yapılacak çok fazla şey olmaması sebebiyle) her gün aynı şeyleri yapmaktan sıkıldığım ama yine de ısrarla gittiğim, vazgeçemediğim yer.
çok şahane bi yer olduğundan mı, denizinin/güneşinin/kumsalının eşinin benzerinin bulunmamasından mı?
hayır, kendimi bildim bileli oraya gitmemden, ilk adımlarımı orda atmamdan, ilk dostlarımı orda tanımamdan, ordayken huzuru ve özgürlük hissini aynı anda yaşamamdan, artık alışkanlık haline gelmesinden, manevi memleketim olmasından...
kahverengi deniz anaları yüzünden denizine girilemeyen tatil mekanı. hava 30 derece yanıyoruz mk..
(comex, 17.06.2009 14:19)
orta sınıf yeri diye bir yer varsa işte şarköydür.
-istanbula nazaran dağa soğuktur;rüzgarıyla meşhurdur.
-denizi ne pis ne de temizdir.kararsızdır;ancak adanın deniziyle baş edecek kadar güzel değildir.
-esnafı müthiş tembeldir.hele söz konusu teknisyenler falansa aman diyim işiniz olmasın
-kızları güzel değildir.15-20 yaş arası nüfus fena halde fazladır.he bu arada erkekleri de yakışıklı değildir;çeşmeye falan gidin.
-kavgası gürültüsü pek yoktur;kimse kimseye bulaşmaz.
-yaz nüfusunun yarısı gaziosmanpaşa civarından resmen akın eder.şarköyde tanıştığınız kişilere taşlı tarlalıyım diyin işinizi daha çabuk halledersiniz.
-istanbula yakın olması en büyük avantajıdır.
-cumartesi pazar günleri nüfus harbiden şarköyü il yapacak seviyeye gelir.
-insanları moderndir;fazla öküz olmasa da son yıllarda belli bir öküz nüfusuna da sahip olmaya başlamıştır.
-şirin bir yerdir;ucuza tatil!