ne güzeldir bir bilseniz.
evet ama 'hiç değilse başlıkta şapkasını görebilseydik' diye iç geçirdim bir ân.
â
sesi a'dan farklı bir sestir, zirâ. bir flütü düşünün ya da yaylı çalgıları, büyük bir orkestrada seslerin gidiş gelişlerini, incelip kalınlaşmalarını, daralıp genişlemelerini, yükselip alçalışlarını, seslerin duygusunu-yavanlığını ya da coşkusunu- âhengini kısaca.
ısaac albeniz'in asturias'ını düşünün. herhangi bir sesin düştüğünü, orda hiç de yerinde olmayan bütün gelişmeleri bir anda susturan bir pesliği. henüz coşkuyu/kederi yakalamış ilerlerken bir sesin hiç yok yere susmasını, susturulmasını...
hem, â yalnızca â'dır, kendisinden başkası olabilir mi?
adettendir diyeceğimiz türkçeyi güzel kullanma olgusu.
â
budur.
(bkz:
tanım yaptım yer misiniz)
edit: böğrüme böğrüme yediğim eksi oylardan sonra anladım. yememişsiniz. saygılar.
şapka kaldırılmış diye bir söylem gezdiğinden olsa gerek.
ama hayır dilbilgisinden şapka kaldırılmadı.
msn de ya da klavyeyle herhangi bir şey yazarken şapkayı ''a'' nın üzerine nasıl yerleştireceğini bir türlü bulamayan biri için iğrenç bir durumdur.
hakkat nasıl oluyor da oluyor ?
q klavyede bu karakteri girmek bayağı bir derttir şöyle ki; shift+3+a tuşlarına aynı anda basacaksınız ancak şu sorun var shift e basınca büyük harfe geçtiğinden girdiğiniz karakter büyük olacaktır bu durumda caps lock açık haldeyken shift+3+a tuşlarına aynı anda basmanız gerekir ki küçük yazasınız sonra tekrar caps locku kapatmayı da unutmayacaksınız tabi... işte böyle illet bir tuş...
aslında çokça bilinen, hikayesini bilmeyenler için anlatalım. vaktinde, işin erbapları şapka kullanımının kaldırılmasını, tartışıyorlar. yana yakıla, şapkanın kaldırılmasını savunan adama şöyle bir mektup geliyor:
"müsaade ederseniz karınıza(kârınıza) ortak olabilir miyim?"
shift+3 ve sonrasında a'ya basıldığında ortaya çıkan (mesela â yaptım,oldu) ortaya çıkan harftir. hepsine aynı anda basmaya çalışıp kasılmaya gerenk yoktur.