|
|
- çeçen bağımsızlık yanlısı lider.osetyada'ki okul baskınını gün itibari ile üstlenmiş olan terörist.belki de haklı bir bağımsızlık savunurken bunu masum insanları katlederek haksız kere haksızlaştırmış olan şahsiyetimsi.
edit: vay ki ne vay... (bkz: denyo)(bkz: skuba)(skuba, 17.09.2004 08:01 ~ 26.06.2006 02:21)
- kendi ağzından hayat hikayesi şudur:
ben 37 yaşımdayım, abhazya'nın gürcistan'a karşı verdiği bağımsızlık mücadelesine bilfiil katılmış bir kızla evliyim. bir oğlum, üç de kızım var. bu yeni savaş başlamadan kısa süre önce ikinci kez evlendim, fakat bundan çocuğum yok. şirvânî isimli bir kardeşim olup, o da ünlü kumandanlardandır ve savaşta benim yanımda mücadele etmektedir. moskova'da yüksek tahsil gördüm, sonra sovyet ordusunda askerlik yaptım; daha sonra da moskova'da ticaretle meşgul oldum. abhazya'da bağımsızlık mücadelesi veren kardeşlerimize yardım etme şerefine nail oldum. keza, karabağ'da ruslara karşı yapılan mücadeleye de katıldım.
1991'de sovyetlerin dağılması üzerine çeçenistan'a döndüm ve birtakım askerî birlikler teşkil ettim, onlar afganistan'da eğitildiler ve tacikistan'daki mücahitlere destek vermek için oraya gönderildiler. her zaman olduğu gibi çeçenistan'da olaylar çabuk gelişti ve başkan cevher dudayev çeçenistan'ın bağımsızlığını ilân etti; böylece benim çalışmalarım da bizatihi çeçenistan'a yöneldi ve ülkemde "özel mücahit birlikleri" teşkil ettim ve onları, rus gizli örgütleri ile rus ordusuna karşı mücadelede yönettim.
savaşın yoğunlaştığı (1994-96 savaşı) sıralarda vedeno cephesindeki birliklerimize kumanda ettim. rus şehri budennovsk'a yapılan ünlü ve başarılı eylemi idare ettim. savaşın sonlarına doğru, grozni'deki rus işgal ordusuna karşı girişilen taarruzda görev alan 11.000 kişiden oluşan çeçen millî ordusu'na kumanda ettim. bu harekât rusya'yı, mücahitlerin isteklerini kabule ve çeçenistan'ı boşaltmaya mecbur etti.
kaynak:
www.kafkas.org.tr/ajans/roportaj_samil_basayev.html.html
(röportajın r'si büyük olmalı)
- bilgisayar üzerine moskova da tahsil yapmış olan ve bilgisayar müdendisliğinde birçok aşama kaydetmiş olan,piyon odaklı mayınlar ile diz kapağına kadar ayağını kaybetmiş olan ayrıca şeyh şamil'in kılıcını bütün operasyonlarında yanında tutan,ailesinden sadece kardeşi hayatta kalan çeçen komutanı
- rus haber ajanslarına göre rus ordu güçleri tarafından gün itibariyle öldürülmüş çeçen komutan.
- çeçen direnişini simgeleyen efsane komutanlardan birisidir.
kendisi her ne kadar osetya'daki okul baskınını üstlenmiş olsa da, bu hareketini çeçenistan'da yapılan zulümlere karşılık yapmıştı. amacı bağımsız bir çeçenistan görebilmek idi, amacına ulaşamadan rusların hunharca bir operasyonu sonucu şehit edilmiştir. ruhu şad olsun.
- şamil basayev in komuta ettiği okul baskınında kendisi tarafından katledildiği düşünülen (hala kaldı mı bilmiyorum) rehineleri aslında rus birlikleri sırf şanlarının selahiyetine bok sürülmesin diye olay yerine naklettikleri zehirli gazlarla yine kendileri katletmiştir kaldı ki çeçen komutan rehinelerin kadın ve çocuk olan bölmünü tam da serbest bırakmaya başlamışken.. tek örnek bu olmamakla birlikte nedense 2003 te hiç bir dış yardımı kabul etmeyen rus hükümetinin bir şaibesi de;
http://webarsiv.hurriyet.com.tr/...
(bkz: kursk rus denizaltısı)
- osetya'daki okul baskınını masum çocukları katletmek için değil, sadece çeçen çocuklarının sorunlarını irdelemek için planlamıştır. kaldı ki okuldaki öğrenciler rusların milattan önce kalma operasyonel taktikleri sayesinde ölmüştür. çocukların sözlük gündemini çok etkilediği bu dönemde biraz da çeçen çocuklarını inceleyelim.
(bkz: çeçen çocukları)
- henüz doğruluğunu tam ispat edememiş de olsam, ermeni askerlerinin karabağ işgali esnasında azeri kuvvetlerine birfiil destek vererek, cephede çarpışmış efsanevi kumandandır. allah rahmet eylesin.
düzeltme: nette biraz araştırayım dedim. karabağ savunması hakkında orada da bazı bilgiler var.
http://www.gazeten.com/...
http://pda.kavkaz.tv/...
|