|
|
- barış müstecaplıoğlu'nun kendi tecrübelerine dayanarak yazdığı romanı. gülen cemaati, üniversitelerdeki örgütlenme ve cemaat içine açılmış küçük bir pencereden görünenler.
bu tip kitaplar yazıldıkça, olumlu/olumsuz ama dayanaklı bilgiler aktıkça her şey daha anlaşılır olacak sanıyorum.
- (bkz: nurtopu)
- kur-an öğrenen kişi manasına gelen arapça kökenli kelime.
- barış müstecaplıoğlu romanı. yazar kendi deneyimlerine ve gözlemlerine dayandırmış romanı. yalın, akıcı bir dil; sürükleyici bir kurgu; sorgulayıcı bir anlatım. bir solukta okunan kitaplar arasında yeri hazır romanın.
romanda en dikkat çeken öğelerden biri -en azından kendi adıma- basit sorular ve bulunamayan cevaplar. bir ideoloji, din veya oluşum içindeyken ve sayılanlardan herhangi birinin savunuculuğunu yapıyorken objektif olmak zaman zaman zor olmakta. aksaklıklar, eksiklikler ve hatta yanlışlıklar pek göze batmamakta. ama sözün sahibini şu an için hatırlayamasam da "arka arkaya sorulan neden sorusuyla yıkılamayacak -izm yoktur" sözü bu roman için tabiri caizse cuk oturmakta. şöyle ki; romanda etraflıca anlatılan ve içinde olanlarca hizmet olarak adlandırılan olgu sorgulandıkça, olgunun üstüne gidildikçe yazdızları dökülmekte, cevap olmaktan ve üretmekten çıkmakta.
yazar, bizim nurcu/fethullahçı olarak adlandırdığımız şakirdleri biraz da karikatürize etmekte. kumaş pantalon, temiz yüz, kızların gözüne bakamama vs... earendill'in (bkz: @2170720) girisindeki gibi. dışarıdan bir gözlemci olarak bunların ne kadarının doğru ne kadarının yanlış olduğunu benim kestirebilmem pek mümkün olmasa da, bu karikatüristik ayrıntılar romanda ince ince işlenmekte.
bir de bu örgütleniş şekillerine laf etmeden geçmek istemiyorum. tamam, bu konu açık ve ne boyutlarda olduğu aşikar. ama kabullenmek istemediğimden olsa gerek bu örgütlenişe -ki giderek daha da güçleniyor- hayıflandım doğrusu. zaman gazetesi nin tirajda ilk sıraya yerleşmesi buna sadece bir örnek.
son söz olarak; kitabın arka kapağında yer alan şu cümle de bu roman için kurulabilecek en iyi cümlelerden biri:"hizmet'e katılmanın ve kopmanın nedenlerini irdelerken hem cemaate hem cemaatin dışındaki dünyaya seslenerek, birbirlerine ve hayata farklı bir pencereden bakmayı öneriyor."
|