şükran günü 

adana çık aradan

1. hristiyan dünyasının kutladığı bayram. amerika'da ulusal bayram olarak kutlanır.

"beyaz insan'ın amerika kıtasında ulaştığı nimetlere şükranını belirtmesi" imiş, çıkış yeri.

bir de boğaziçi'liler kutlar bunu bizde, christmas gibi bundan da geri kalmazlar.
    (ufkabakan81, 26.11.2004 08:25)

2. bir 18. yüzyıl efsanesine göre (bir mitos için geç bir tarih olabilir, ancak amerikalılardan başka ne bekliyorsunuz?), bir temmuz ayında (kızaran otlaklar ayında) massachusetts yöresinde aç kalmış göçmenlere wampanoag kızılderilileri tarafından hindi ve balkabağı verilir. bunun üzerine beyazlar her temmuzda (tabi bunu 4 temmuzla karıştırmamak lazım) teşekkür günü düzenlemeye başlamışlar. gelenek böylece yayılmış. 20. yüzyıl başlarında bu kutlama kasımın son haftasına alınarak noel'e yaklaştırılmak istenmiş vesaire. budur.
    (muzevir, 15.11.2005 16:44)
  3. dünyanın en büyük yüzsüzlüklerinden biridir.

"bize acıdınız yemek verdiniz. sonra biz de sizi yerinizden yurdunuzdan edip katlettik. ama bize verdiğiniz yemekler için hala şükran duyuyoruz. bak günü bile var."
    (azwepsa, 15.11.2005 16:48)
  4. yerlilere teşekkür için uydurulmuş bir gün. birgün öncesinde amerikada marketlerin boşaldığı görülmektedir. çünkü o gün tatil ve heryer kapalı. en yakin açık bakkal bile 100 km ilerde
    (erhan14, 15.11.2005 17:48)
  5. (bkz: black friday)
    (easy company, 24.11.2005 12:17)
  6. - şükran,
    - efendim canım,
    - doğum günün kutlu olsun tatlım,
    - aşkımmm.
    (dlord, 24.11.2005 12:20)
  7. rivayete göre aslında bugünün kutlanmasına sebep olan gün adamlar balkabağı değil muz yemişler. dolayısı ile gelenek olarak eskiden balkabağı tatlısı değil muz tatlısı yenirmiş. fakat bir dönem güney amerika ülkeleri abd'ye muz ambargosu uygulayınca muz kıtlığı baş göstermiş, muz tatlısı balkabağı tatlısına çevrilmiştir. bana da çok inandırıcı gelmedi.
    (easy company, 24.11.2005 12:30)
  8. turkey day olarak da bilinir.
    (easy company, 24.11.2005 12:35)
  9. (bkz: thanksgiving)
    (excalibur, 17.11.2006 17:57)
  10. holiday season'ın ve dolayısıyla yılın en mutlu zamanının başlangıcı.
    (chrystal, 23.11.2006 15:13)
  11. çıkış hikayesi şöyledir.

iron maiden'in run to the hills şarkısındaki gibi, beyaz adam amerika'ya geldiğinde birçok yerleşimci çabuk zengin olmak ve geniş topraklara sahip olmak için kızılderililere savaş açar. bu savaşların bazılarını kızılderililer kazanır bazılarını beyazlar. sonrasında savaşlar devam ederken birçok beyaz kolonisi yorgun, bitap ve aç düşmeye başlar. işte aralarında savaş olmasına rağmen kızılderililer büyük bir insanlık örneği göstererek beyazlara yardım ederler. bu yüzden amerikan halkı kasım ayının sonlarına doğru bu günü bir bayram olarak kullanmaya başlamıştır. [ 22, 23 kasım ]

yardım eden kızılderililerin akibeti ise kısa süre sonra öldürülmek olmuştur. hollywood thanksgiving olayını sever, bu konu ile birçok film çekilmiştir. en son çekilen ise hatırladığım kadarıyla the new world olmalı.

not: şükran günü hristiyanlara özgü bir bayram değildir, sadece abd ve kanada'da yaşayan her dinden olan insan kutlar.
    (dünyayı kurtaran adam, 22.11.2007 05:00 ~ 05:14)
  12. amerikalıların hasat zamanı bitiminde tanrıya şükranlarını ifade ettikleri gündür. en azından çıkış noktası budur. amerika'da her yıl kasım ayının dördüncü perşembe günü kutlanır.

thanksgiving dışında birçok farklı isimle de bilinir, turkey day de bunlardan biriymiş, ben de az önce öğrendim. türkiye'de yaşayan amerikalı bir arkadaşımın "happy turkey day" şeklindeki msn iletisini bosna hersek'i yenip avrupa şampiyonası'na katılmaya hak kazanmamıza bağlayacak kadar düz bir insanımdır yani aslında.
    (dali, 23.11.2007 01:48 ~ 02:26)
  13. amerikadaki en büyük indirimlerin görüldüğü, insanların bir gün önceden uzun sıralarda beklediği alışveriş çılgınlıgının sonuna kadar yaşandığı, kocaman hindilerin sofralardan eksik olmadığı bayram günü.
    (minik kus, 06.12.2007 02:28)