|
|
- çankırı'nın bir ilçesi.samsun-istanbul karayolu üzerinde bulunur.
- ılgaz anadolu'nun sen yüce bir dağısın.
- çok güzel ve değişik yemekleri vardır ılgaz ve civarının.anneanne mutfağından bir-iki efsane örnekleyelim;perişka,keşkek,süt çorbası,yeşil fasulye kavurması..
yörede ve civarında çok komik ve tatlı ağızlar,deyişler vardır.mesela döver gibi yaparken, şakalaşırken "bi gaaşadıvürmek" fiilini kullanırlar."bi koyarsam yamulursun" gibi bir şey olabilir.
zilli kızlara "kız neşfeteee!" diye bağırılır.ya da annesi kızından bir şey ister,kız yapmaz, böyle durumlarda kullanılır.
"ayı çıkabülü,domruk düşebülü" burada da ünlüdür.
"gaastamonu gaastamonu deep deep deep" tezahüratı burada da yapılır.
bi de "ağzına keşkek" vardır,favorimdir.bu da şaşırılan,paniklenen anlarda kullanılır, ünlem çeşididir.
bir de ben büyük büyük ninelerimin,anneannemin,büyük teyzelerimin üzülüp ağlama efekti vermeye başladıklarında hep "ah ben nerelere gidiyim","ah nerelere gidiyim" dediklerini duyardım,bu da yöreye has mı bilmiyorum ama çok hoştur.
- çankırı ilinin 27.953 nüfuslu ve 784 km2 yüzölçümlü ilçesidir.
n.kemal nazlı* ilçenin kaymakamıdır. alpagut, musaköy, belsöğüt, yuvademirciler, şeyhyunus, bozatlı, hacıhasan, çomar, kuşçayırı, yenidemirciler, süleymanhacılar, saraycık, ömerli, yaylaören, akçaören, aktaş, alıç, çatak, çeltikbaşı, yerkuyu, başdibek, gaziler, balcı, çörekçiler, serçeler, beyköy, yuvasaray, inköy, kaleköy, yukarıbozan, alibey, arpayeri, aşağıbozan, aşağıdere, aşağımeydan, aşıklar, bükçük, candere, çaltıpınar, danişment, eksik, ericek, eskice, gökçeyazı, güneyköy, ılısılık, ikikavak, kavaklı, kayı, kazancı, kırışlar, kıyısın, kızılibrik, kurmalar, kuyupınar, mesutören, mülayim, okçular, onaç, ödemiş, sağırlar, sarmaşık, satılar, sazak, seki, söğütcük, yalaycık, yazıköy, bucurayenice, yukarıdere, yukarımeydan, mülayımyenice, belören-bucak merkezi isimlerinde toplam 73 köyü bulunur.
- kayaktan anlamayan fakat karı soğuğu seven bünyenin kışın gidip kaybolmamaya özen göstererek yürüyüş yapabileceği, lakin kara dayanamayıp yıkılan koca çamları ve kurt, yaban domuzu gibi sevimli hayvancıkların izlerini görüp tırsabileceği dağ.
- 3 günlük kış kampı deneyimimden yola çıkarak yüceliğine tanık olduğum dağ. metrelerce yükselen çam ağaçları eşsiz doğa güzelliğiyle gerçekten beni büyülemiştir. çıktığım küçük hacettepe zirveside ayrı güzeldir. muhteşem bir manzaraya sahiptir. gece dolunay gördüyseniz eğer dolunay ışığının kar kristallerine her çarpışında oluşturduğu muhteşem manzaraya ışık hızında tanık olursunuz. ufak bir yükseltiye çıkıp avcı takım yıldızını doyasıya izleyebilirsiniz. hayatınızda gördüğünüz en büyük çam ağaçlarının içinde güzel zaman geçirebilirsiniz.
(ceng85, 26.12.2007 09:52 ~ 09:53)
|