belki ilginizi çeker
  1. · gerçek piyasalar
  2. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  2. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  3. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  4. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  5. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  6. · günün tek kelimelik özeti
  7. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  8. · ölüm
  9. · donkıllıone

üretim faktörü  

1. üretim faktörlerine asıl sahip olan insanlardır..

üreticiler; bilgi, mal, hizmet pazarına arz yapabilmeleri için bu faktörlere hepsine değişik oranlarda sahip olmaları gerekmektedir..

peki nedir bu üretim faktörleri;

> hammadde
    > materyal
    > malzeme
    > iş gücü
    > sermaye

bunları elde etmek için üreticilerin vermiş oldukları maliyetler ise üretim gideri olarak yazılır..bunlar da ortak havuzda tüketici gelirine eşittir..daha devridaim gerçekleşir ve tüketiciler bu gelirleri harcayarak üreticilerin gelirlerini oluştururlar..en genel anlamda ekonomik pazarın işleyişine sebep olurlar..
    (zeus, 24.03.2007 15:34 ~ 15:36)
  2. 1. doğal kaynaklar
    2. emek(üretimin en önemli unsurudur)
    3. sermaye
    4. girişimci

bu üretim faktörlerinin üretimden elde ettikleri kazanç ise;

doğal kaynaklar--> kira
    emek--> ücret
    sermaye--> faiz
    girişimci--> kar

şeklindedir.
    (iset, 21.06.2008 20:21)
  3. doğal kaynaklar, emek, sermaye ve girişimci olarak dört başlıkta ifade edilen bununla beraber teknolojinin de beşinci üretim faktörü olarak kabul edilmesi gerektiği üzerine tartışmaların hala sürmekte olduğu bir konudur. iktisatçılar üretim için bahsi geçen dört üretim faktörünün yeterli olduğu kanısında birleşirken işletmeciler teknolojinin de bir üretim faktörü olarak yer alması gerektiğini savunurlar. bunu söylerken aynı tasarruf ve yatırım düzeyine sahip iki ekonomiden teknolojik gelişme gösterenin, uzun dönemde diğer ekonomiyi iktisadi büyüme alanında geçmesinin mümkün olduğu, bu nedenle teknolojinin beşinci üretim faktörü olarak kabul edilmesi gerektiği göz önüne alınmaktadır. ancak teknolojinin bir üretim faktörü olarak kabul edildiğine dair bilimsel bir makale yada döküman şeklinde bir çalışma henüz mevcut değildir, hala süren bir tartışma konusudur.
    (splendid, 10.11.2008 21:51)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil