potansiyel terörist.
yo yo, benim düşüncem değil bu. haşmetlü büyüklerimiz, tartsan iki kantar etmeyecek varlıklarına öyle bir değer biçiyorlar ki; istemeden öyle hissediyorsun kendini.
birkaç gün önce okulumun kuruluş yıldönümüymüş. -müş diyorum; çünkü kampüs içinde ve önünde -abartmıyorum- yüzlerce polisi görünceye kadar bundan haberim dahi yoktu. zaten geçen seneden turnike koymuşlardı kampüs girişine, ekstra güvenlik önlemi olarak kimlikleri kontrol ettiler teker teker. içeriden slogan sesleri falan geliyor. kampüste öğrenciden çok polis var... fakülteye gireceğim. binanın önünde de güvenlik görevlileri. kimlikleri burada da kontrol ediyorlar. dördüncü yılım, fakülte girişinde ilk defa böyle bir uygulamayla karşılaşıyorum. neyse içeri gireceğim, "hanımefendi çantanız!" diyor. "ne var çantamda lan gevşek?" diyemiyorum. efendi efendi kontrol ettiriyorum...
yukarı çıktığımda konferans salonunda bir hareketlilik gördüm sonra. sınıf önünde bi arkadaşa rastladım, "ne ayak arkadaşım?" dedim; "
adalet bakanı geliyormuş konuşmacı olarak" dedi. kafamda trink sesini duymam uzun zamanımı almadı. e bari gireyim dedim, bakalım neler anlatacak güzel ülkemin sayın bakanı... kapıya yöneldim, gireceğim; "kimlik?" dediler. "al allah'ın cezası; al" diyemedim, gösterdim. yandaki güvenlik görevlisi "çanta??" dedi. bir şey diyemedim artık, kaçıncı oluyor. tekrar kontrol... ve zafer! yoruldum yemin ederim. sonunda konferans salonundayım. yihhu!
sonrasında ne mi oldu? bakan yoğun programından dolayı teşrif buyuramadı. yanıma kar kalan çıkardığım şu sonuç oldu:
öğrenci misin? suçlu potansiyeli var sende arkadaş. adam öldürmezsin, öldüremezsin belki ama düşünürsün. düşündükçe eleştirirsin mazallah. düşünen kime fikirlerini söylemesine izin vermişler ki sana verilsin, ha? palavra...
o gün sadece benim değil, birçok kişinin karşılaştığı bu muameleden dolayı çok rahatsız oldum. olduk. "öğrenci"ler, varlıklarıyla varlığımıza anlam katan değerlilerimizin, o çok değerli varlıklarını tehlikeye atan haşereler olarak görülüyor yahu. üniversitede, okulda, gubidik sınavla elde ettiğim eğitim hakkını ve buna bağlı olarak kazandığım hakları kullanacağım yerde... korkuluyor üniversite öğrencilerinden. pehh!