ümit kıvanç   

adana çık aradan

1. birazdan kopyalayacağım özyaşam öyküsünü kendisinin kaleme aldığı bariz olan çaba insanı:

"1956’da istanbul’da doğdu. haliyle, birtakım okullarda okudu. 1980 öncesi dönemi mâlûm şekilde geçirdi. altın kitaplar yayınevi, birikim dergisi, milliyet yazıişleri, cumhuriyet haber merkezi’nde, yenigündem haftalık haber dergisinde çalıştı. “piyasaya” fotoğraf ve tasarım işleri yaptı. 1980 öncesinde afrika boynuzu ve nikaragua üzerine haber araştırması-analiz türünde broşürleri yayımlandı. halen birikim dergisi ve radikal gazetesinde yazıyor. kısa film ve belgesel çalışmaları yapmakta. edebiyat çalışmaları 1989’dan itibaren yayımlanmaya başlandı. "

ümit kıvanç son olarak, şarkılarla geçtim aranızdan adlı kazım koyuncu belgeseli ile karşımızda.
    bu belgeseli yapmadaki amacının koyuncu'nun türkiye'ye gelen az sayıda değerden biri olduğunu düşünmesidir.

başka ofset duyarlık pazarlamacılarının tam da aksine, anlayanlara ciddi bir örnek olacak biçimde, çalışmasının büyük bir kısmını çaldırmış olmasına rağmen asla vazgeçmeyerek büyük bir azim ve insanlık portresinin en dokunaklı rengi olmuş ve yıllarını verdiği bu çalışmanın tüm gelirini umut çocukları derneğine bağışlamıştır.

kazım koyuncu ne isterdi, ben ne isterdim soruları öyle içten sorulmuş ki.

ümit kıvanç, belki iyi bir yazar değil ama kesinlikle ve kesinlikle örnek bir insan!
    (betty blue, 16.03.2008 12:38)

2. gazeteci, yazar, davulcu, görüntü yönetmeni, senarist, belgeselci, yönetmen, kurgucu, grafik tasarımcısı,halı saha futbolcusu.
    bir dönem iletişimin kapak tasarımlarını yapıyordu. taraf'ın logosu ona aittir. onun tasarımında logo kırmızıydı. şanssız bir adamdır bi tane bile aklı başında bir arkadaşı yoktur. arkadaşları şanslıdır çünki en azından bir aklı başında arkadaşları vardır. olağanüstü belgeselleri vardır. benim favorim naze'dir. biraz baykuş bir karekterdir iyimser değildir. ama mücadelecidir. taraf'ta taraf yazarlarının satın alınmış olduğu iddasına yazdığı mizahi yazı olağanüstüdür. bu arada bestecidir de. yukarıda yazadıklarımın içinde mizah yoktur. uydurma değildir yapabildikleri ve hali hazırda yapıyor olduklarıdır.
    (akılfikirdükkanı, 25.08.2008 18:52)
  3. hali hazırda taraf gazetesinde köşe yazarlığı yapan gazeteci. ben kendisini radikalde yazdığı zamanlar tanıdım. tabi birikim dergisinde yazdıklarını da eklemeli. ama epeydir orada yazmıyor. tabi bunların yanında davulcu, belgesel film yönetmeni, senaryo yazarı, grafik tasarımcısı vb. bir çok mesleği bünyesinde barındırır. yazdıklarından çıkardığım sonuç şu: insan ve insani olana olabildiğince yakın olan ve bunu okuyucuya, seyredene çok iyi hissettiren insandır. akademik anlatıları insani olana gayet güzel tercüme eder. egodan uzak olması çok önemli bir hassasıdır. bir yandan da futbol ve fubol kültürüne çok önem verir. çok sıkı bir gençlerbirliği taraftarıdır. onun gibi yüksek ahlaklı bir insanın daha çok eserlerini görmek istiyoruz.
    (panait ıstrati, 01.09.2008 01:13 ~ 01:30)
  4. şarkılarla geçtim aranızdan yapım sürecindeyken evi soyulmuş, 2 sene civarında yapılmış çalışmalar boşa gitmiştir. kendisi bu konuda "kazım"ın filmi olmasaydı tamamlayamazdım" demişti. iyi ki de tamamlamış.
    (abozek, 07.10.2008 21:45)