maç seyrederken güldüğümde deli muamelesi görmeme neden olan ve
"1. golü hagi ikinci golü arif attı bu da bana hacı arif bey'i hatırlattı diyebilen" nadir futbol spikerlerinden
kendisi türkiye gazetesinde yazar. yazıları daha çok çokça içmiş bir gs holiganının sağa sola svurduğu laflara benzer.
bu şahıs köşesindeki "s-öz" bölümüne özlü söz diye kendi sözünü yazıp bi de utanmadan sözün altına adını yazarak megalomanlıkta en üst seviyeye ulaştığını kanıtlamıştır. bir gün elinize es kaza bir türkiye gazetesi geçerse aman ha spor sayfasında ne varmış diye bakmayın, baksanızda ümit aktanın bulunduğu sayfayı açmayın, cidden pişman olursunuz*.
ferhan şensoy ve engin ardıç ile galatasaray lisesinde aynı sınıfta okumuş spor spikeri, yazarı. (bkz. kalemimin sapını gülle donattım)
maç anlatırken zaman zaman kendinden geçer, abuk sabuk şeyler söyler. yorum yapmaya, şov yapmaya çalışır. eğlence amacıyla spikerlik yaptığı maçlar seyredilebilir. ama adam akıllı bir maç seyretmek istiyorsanız televizyonun sesini kapatsanız daha iyi olur.
anlattığı maçı katleden diğer bir spiker için (bkz. bülent karpat)
seul'den bildiriyorum ayağına ayvalık-cunda adasındaki yazlığından bildiren ve bunun ortaya çıkması sonucu çalıştığı kanaldan kovulan futbol spikeri.
3-3 biten manchester-galatasaray maçında arif'in attığı efsanevi golden sonra "bu golu schmeichel değil bütün maykıllar gelse kurtaramaz sevgili seyirciler" demiştir kendisi.
tarafımdan sevilir. eğlenceli bi anlatımı vardır. maç sizin için önemli değilse futbol izlerken olmasa da ümit aktan'ı dinlerken eğlenebilirsiniz.
yıllar evvel ac milan-goteborg arasında oynanan şampiyonlar ligi maçında, marco van basten'e yapılan hakikaten kötü bir faulden sonra 'isveç kütüğü bunlar, önce öldürür sonra kimlik sorarlar' şeklinde bir şaheser patlatmıştı.
bir milan-galatasaray maçında kalede mehmet bölükbaşı (sanırım yanılıyo olabilirim), kale önünde bir karambol oluyor, mehmet topu bir an elinden kaçırıyor, o anda shevchenko ve serginho topa ve istemeden de olsa mehmet'e hafif ayak darbeleri vurur. ümit aktan da radyodan bombayı patlatır: "ulan kazık kadar adamlar oldunuz, 20 yaşındaki çocuğa vurmaya utanmıyor musunuz!"
kanal a'da fransa ligi maçlarını anlatmaktadır şu anda kendisi.şu yorumuyla yorgun geçen günümden beni bir nebze uzaklaştırmıştır.atın pauleta'ya bakın tabelaya..
kendisini brezilya - avustralya maçından önce sunduğu programda sırtında turuncu kazakla gördükten sonra yarılmama sebebiyet vermiş kişi.hayır zaten sıcaktan terliyoruz bi de üstündeki kazak da neyin nesi ki ?
"sevelim sevmeyelim ama, kabul edelim; çizgi dışı ve farklı kişiliği, çoğu kez absürt konuşma tarzı ile bence futbolumuzun renkli simalarındandır. yorum yapmaktan çekinen, uykumuzu getiren, maç bitse de yatsak dedirten futbol spikerlerinden değil yani. eskilerdendir. tam 32 sene önce, 1974 dünya kupası finallerini, ümit aktan farkıyla izlemiştik. işte size kendine has üslubu ve sunumu ile ümit aktan klasiği;
grasshopers - galatasaray maçı;
gollerimizi hagi ile arif attı sayın seyirciler. bu tablo bana büyük türk bestecisi hacı arif bey'i hatırlatıyor nedense.
yıl 1993. manchester united - galatasaray maçı.
“arif 40 sefer denese bir daha atamayacağı bir şekilde topu 90'a gönderiyor. düüünyanın en iyi kalecisi bu... şımaykıl, ammma bizim arif de öyle vuruyor ki köşedeki örümceği alıyor. muhhteşem bir gol. şimdii maç yeniden başlıyor. bu kez 20 dakikada üç gol, dört gol yok. galatasaray direniceeek. yürek yüreğe demiştim, işte bir şut bir gol. şımaykıl deyil, bütün maykıllar gelse o golü ordan alamazdı. durum iki biiiiiiiirrr."
“attığı 'şık' bi çalımdan sonra hagi'nin grasshopers defans oyuncusunun bağırsaklarını düğümledi.”
kocaelispor-beşiktaş maçı;
amokachi malvarlığını içine soktu. (amokachi altın zincirini formasının içine sokmuştur)
manchester united-galatasarau maçının bitişini ümit aktan'dan dinliyoruz:
bu 90 dakikada üç sıfırlık bir mançester galibiyetini bile az gören seyirciye karşı, üç ikilik bir galatasaray galibiyetinin sevincini yaşarken, maçı üç üç bitirmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.
meşhur manchester-galatasaray maçı, daha maçın başları manchester unıted 2-0 öne geçti. ümit abimiz başladı felaket tellallığına; ''tabii sayın seyirciler ingiltere futbolun anavatanı, futbol da daima bize karşı ezici üstünlükleri var, hatırlarsınız milli maçta 8-0 yenmişlerdi, galiba bu maçta öyle...'' demeye kalmıyor, arif'in golü geliyor. ümit abimiz bağırıyor; ''biliyordum, biliyordum aslanlar pes etmez, bu işin peşini bırakmaz!''
fenerbahce - bükreş maçıydı sanıyorum. yüz yılın son ay tutulması o gün gerçekleşmekteydi ve romanya tutulmanın en net göründüğü yerdi. bu yüzden romanya televizyonu maçta buldukları bir boşluk sırasında ay tutulmasını gösterdi. ümit aktan (zaten kötü giden maç yüzünden milliyetçilik duyguları iyice kabarmıştı) "bu arada romenler mehtabı gösteriyorlar, şunları boğaza götürmek mehtabın en güzelini seyrettirmek lazım.” ama neyse yayın ekibi araya girmiş olacak ki, ikinci yarı düzeltti yanlışlığı.
bir keresinde uzağa atılan bir pasta “arif o topa taksi tutsa yetişemez” demişti
milli maç, hem de trt de;
"eğer bu da faulse, bende bu maçı ingilizce anlatırım sayın seyirciler"
şampiyonlar ligi çeyrek final galatasaray-real madrid radyodan.
maç 2-0'dan 3-2'ye döndükten sonra “hagi yine yokluyor kaleyi. ümit, hasan ve jardel'den sonra casillas'a bir ampul de ben takacağım diyor. ispanyada da varız real madrid. madrid’de de varız, orda da takarız.
diğer bir maçta; "van basten şuuttt! iğğrreennçç bir şuuuuttt. siz pijamalarınızla kalkıp gelseniz daha iyisini atardınız sayın seyirciler!"
“sion-galatasaray maçında da kırmızı kartla atılan sionlu oyuncuyu arif sanmıştı.."eyvah, eyvah...on kişi kaldık...yapma arif....çok gereksiz bir kart bu..." dedikten sonra bi 10 dakka kadar maç anlatmaya devam etti....sonrasında "galatasarayı sayıyom sayıyom 11 kişi çıkıyo allah allah" diyerek hepimizi koparmış, ve ( büyük ihtimalle yayın ekibinden birinin uyarısıyla ) olayı anlayıp durumu düzeltmek için çok uğraşmıştı."
trabzonda oynanan türkiye-gürcistan maçını radyo d'den dinlerken şu cümleleri sarfettiğine şahit olduğum kişi:
(hasan şaş kale içinde elle müdale ederek topu gürcistan ağlarına yollar hakem de doğal olarak iptal eder ama ümit abimiz coşmuştur bi kere...)
- hasan şaaaaaş ve goool...hayır hayır gol değil. inanılır gibi değil hakem golümüzü yiyor sevgili dinleyiciler. buz gibi golümüzü yiyor. çatır çatır yiyor çerez gibi yiyor. bu hakemin lisansını alıp ... caaaaarrrtttt diye diye yırtmak lazım sevgili dinleyiciler..(tv de izleyene kadar çok kızmıştım hakeme ama günahını almışım adamın)
ilerleyen dakikalarda galibiyet golünü atamayışımızdan gerilim iyice tırmanmaktadır artık. gürcü futbolcu emre'yi yere düşürür...
-emre'den nefis bir çalım ama gürcü futbolcu emre'yi faulle durduruyor. yok yok faul yapmıyor emre'yi tekme tokat dövüyor sevgili dinleyiciler... şimdi de elini açmış "naptım" der gibi bi hareket yapıyor. ne yaptığını söylerdim ama şimdi canlı yayındayız... evet serbest vuruş kull...
ilker yasin familyasından, maçı sessiz izlemeye sebep verecek kadar itici spikerlik katili... bence reha muhtarın yaptığı gibi özellikle ilgi çekmek için saçmalıyor olabilirler
son dönemde özellikle kaşları ile dikkatimi çekmiş bir spor spikeri. alınmış galiba ama bir tuhaf yani. kaşları ile maç öncesi neşelenmemize neden olmaktadır.
dünya kupası için bence çok doğru seçimdir ümit aktan. içeriği tartışılabilir cümlelerinin ama grameri ve akıcılığı tartışılmaz. duruşu da bir doğal bu adamın, göze batmıyor yani hareketleri. ya bir de ben bir galatasaray maçında hagi için "adeta topla sevişiyor" dediğine yemin edebilirim ya. ama benden başka hiç kimse hatırlamıyor bunu. bilemiyorum.
manchester zaferini şimdilerde izlerken zaferden çok adından bahsettiren kişilik. zira galatasaray manyaklığının yerini ümit aktan manyaklığı alır muhabbette ve hatıralar ortaya dökülür. ancak 10 dakikadan sonra bir nebze etkisini üzerinden atabildiğimiz komik adam.
bir maçın 35 dk sında rakip kırmızı kart görür ama ümit aktan görmez. 60. dakikaya gelindiğinde sayın seyirciler sayıyorum sayıyorum rakipte bir kişi eksik der ve açıkça bize jetonunu tarif eder.
kanal a'da yayınlanan ve tğm liglerden gol haberlerinin verildiği haydi maça programında reklam öncesi şov yapayım derken az kaldı sandalyeden kapaklanan spiker de olmuştur.
bir zamanlar tgrt'de hafta sonları öğle başlayıp, akşama kadar devam eden bir program sunardı. programın içeriği, aynı anda oynanan birçok maçtan stadlarda bulunan muhabirleri sayesinde alınan taze haberler [ bursaspor'dan baliç gol attı, gençlerbirliği'nden engin kırmızı kart gördü v.s. ] bunların yorumları ve an haliyle oluşan skorlar ve puan durumundan oluşurdu. soğuk pazar günlerinin skınıtısını alıyordu o dönem.
yıllar önce galatasaray ile ankaragücü arasında oynanan bir erteleme maçıydı.maçı ümit aktan radyo d'den anlatmaktaydı. şu söykedikleri hiç aklımdan çıkmadı:
"sayın dinleyiciler jardel öyle bir şut çekti ki top direği adeta yaladı geçti.aslında top direği öptü geçti.hayır hayır top direkle adeta sevişti ve auta çıktı."
yani ne demeli bu işe. bir insan yaptığı işi bu kadar mı vıcık vıcık eder.