üstün insan.böyle buyurdu zerdüştte übermensch olmaya ulaşmanın yolu ip üzerinde yürümeye benzetilmiştir.cambaz gibi ip üzerinde yürüyorsanız yolun sonu übermensch olmaktır.zayıf olanlar ancak sizi aşağıdan izlemekle yetinir.
mevzuyu ciddi anlamda abartıp olduğuna inanan arkadaşların gözümün önünde insanları hor görmeye başlamasını sağlamış ve gerekçe olarakta "ben bilmemne bilmemne bok püsürünü aştım bu yüzden onlara yukarıdan bakmaya ve onların sahip olduğu düşünceleri aşağılamaya hakkım var" fikrini bile düşündürecek kadar insanı aslında "alt" yaptığına inandığım nietzchenin böyle buyurdu zerdüşt adlı kitabında bahsettiği "alt kategori".
(bkz: bunu yapan insan olamaz)
"şimdiye kadar tüm varlıklar kendilerinden öte bir şeyler yarattılar; ve sen, insanı aşmak yerine, bu büyük selin duruluşu olmak ve o hayvanların arasında geri dönmek mi istiyorsun? maymun nedir insan için? bir alay konusu, acı veren bir utanç kaynağı. işte insan da üst insan için böyle olacaktır: bir alay konusu, acı veren bir utanç kaynağı."
-- böyle buyurdu zerdüşt / nietzsche
nasıl olup da faşistlerin kullandığını ve hitler'in alman halkını "üst" olarak tanıttığını o kadar kafa yormama rağmen hala anlayamadım. nasıl bir yetenektir, kavramı neresinden tutup nereye çekebilmişlerdir anlayabilmek mümkün değil. nietzsche ki hem toplumu hem devleti eleştirir, onun üst insan'da vurguladığı her insanın kendi amacı doğrultusunda ulaşabileceği son nokta olmasıdır, ki o amacı kişinin hayatındaki en büyük amacıdır ve en yüksek hayat ümidini temsil eder.
üst insan olmak isteyenlere toplumun onları anlayamayacağından toplumdan uzaklaşmalarını salık vermiştir. devleti de devletin kendisini toplumun temsilcisi olarak görmesinden dolayı eleştirmiştir. zira devlet var oldukça onun varlığına karşı çıkan kişiler de elbet var olacaklardır, bu yüzden devletin halkın kendisi olması hikayesi yalandır. zaten "ulus" kavramını da eleştirir.
görüldüğü üzere nietzsche amcam gayet bireyci bir anarşist. sen bunun neresinden tuttun da bu kavramı faşistlik adına kullandın. ilginç tabi.
"beni ancak bir yüzyıl sonrasının insanı anlayabilecek" demiş ve bir yüzyıl sonrası insanlarının da kendisini popüler kültür kurbanı etmiş bir filozofun nietzsche'nin felsefe literatürüne kazandırdığı kavramlardan biridir.böyle buyurdu zerdüşt'te de sıkça bahsedilen bu insan(!) nietzsche'nin düşüncelerinin sınırlarında kıvranırken yarattığını düşündüğüm ve realitede kesinlikle mümkün olmayan bir insanüstüdür ki bu öyle bir çok kişinin çarpıttığı üzere diğer insanlardan üstünmüş gibi davranmakla olunabilinecek bir şey değildir.burdaki üst insan bütün insanların kendilerindeki son noktaya ulaşmış, bütün hedeflerin sonuç bulduğu ve her şeyin altındaki asıl anlamın (müthiş ya da iğrenç), gerçekliğin yüzeye çıkması gibi üstünlüklere sahiptir.kimileri insanlığın en aşşağılık, en alt seviyesi (dedim ya asıl gerçeklik, müthiş ya da iğrenç) der, kimileri ise bulutlarlara yükselmek, tanrının yanında insancıkları izlemek der...
nietzsche'nin üst insanı ölümlüdür. öldükten sonra, ölmeden önceki haline dönüşecek, süreli übermensch? sonu olan canlının üstünlüğü? sonsuzluk içinde ömür kavramı o kadar komik duruyor ki, ömürlük bir üst-insan olmakla gurur duymayı şebeklik olarak nitelendirmekten kendimi alamıyorum. ölümün olduğu yerde yaşamla sınırlı bir süreçteki insan nasıl yüceltilebilir, yüce olsa ne olur. ömür içinde 1 saniye süresince bir halt olmak sizi tatmin edebilir mi. süreli ise sürelidir, tükenecektir, azı çoğı yok ki bunun.
yaratıcıya inananlar üst insan kavramları "insan-ı kamil"i sonsuzluk içinde tanımladıklarından en azından tutarlıdırlar.