-ekşiya ne?
- dağlarda yaşayan, yol kesen, haraç alan... yani senin benim gibi insanoğlu...
ne zaman bir genelleme görsem
eşkıyadaki bu sahne gelir aklıma. doğu insanı, yolunu kesip parasını alan eşkıyaya karşı bile bu derece anlayışlı ve hoşgörülü olan, kim olursa olsun "senin benim gibi insanoğlu" olmasını daima ön planda tutan tavrıyla öğretmiştir tüm dünyaya tevazuyu ve kendini bilmeyi
*. ama büyük şehirlere sıkıştığımızdan mıdır, ait olmadığımız hayatları yaşamak zorunda bırakıldığımızdan mıdır, kendi kendimizi kırmaya, birbirimizi ezip yok etmeye kararlı davranıyoruz artık hepimiz. devlet okuluna gidenler özel okula gidenlere laf eder, üst sınıflar alt sınıfları ezer, yoksullar zenginleri kötüler, zenginler yoksulları aşağılar olmuş artık. aynı soyun çocuklarıyız işte hepimiz, kabullenelim bunu. biz elin amerikalısı gibi birbiriyle sidik yarıştıracak, elin avrupalısı gibi durduk yerde bin parçaya bölünecek burjuva kültüründen değil, paylaşımcı ve barışçı anadolu kültüründen yetişmiş bir milletin çocuklarıyız. özel üniversite öğrencisi diye bir genelleme yoktur ; öyle özel üniversite öğrencileri vardır ki canlardır, öyle devlet üniversitesi öğrencileri vardır ki bin kere tükürüğünüzde boğmak istersiniz. her insan bir bireydir ve onu birey kılan kişilik özellikleridir : ne maddi imkanları, ne eğitim almak durumunda kaldığı kurum, ne yaşadığı semt ve ne de başka bir şey. aslolan tek şey insandır.
gerisi hikaye...