belki ilginizi çeker
  1. · özdilizm
  2. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · öğretmenler günü
  2. · sözlük yazarlarının itirafları
  3. · tunceli alevileri dinsizdir
  4. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  5. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  6. · boylumlama
  7. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  8. · insanın garip olduğu anlar
  9. · araç

özdilizm  

1. yılmaz özdil tarafından başlatılmış, minimalizmin alt kolu olan edebi akım.

minimalizme gönül vermiş biri olarak özdilizm akımına kapıldım ben de. yılmaz bey'in de hiçbir şucu yok bu hususta. canı öyle yazmak istemiş öyle yazmış. bu kadar basit. eğer niceliğe göre değerlendirme yapılacaksa, doğan güneş'in penguen'deki köşesinin kaldırılmasını isteyebiliriz. zira, adam sanki baştansavma çiziyor gibi; emek sarfetmiyor sanki. ya da sayfa başına tek cümle içeren 30 sayfalık kitabı bulunan küçük iskender yazmayı bıraksın. ferit edgü adam değil zaten. at-elier diye bir şirket olmamalı. ludwig mies van der rohe gitsin dört duvar gecekondu falan tasar etsin. michael nyman 2 nota ile iş bitiren amele müzisyenidir. daha uzar gider bu "iki kelime/ses/görüntü ile geçim sağlayanlar" listesi.

açıkçası içerik ve şekil olarak değerli bulsam da, hitap ettiği kitleleri etkileme açısından başarısız buluyorum bu akımı; az lafla çok şey anlatılıyor ama anlayana. roman gibi yazıp da kitleleri harekete geçiremeyen köşe yazarlarından daha etkili yılmaz bey'in üslubu aslında. gelin görün ki harekete geçenler de anca facebook'ta falan grup kuruyorlar. daha dün "mustafa balbay'ın tutuklanmasını kını...." başlıklı 7 mesaj aldım o ortamda. ortada kınayan falan da yok ha. herkes bir şekilde görev adamı olmuş çıkmış arkadaş. sanal tepkisellik almış başını gitmiş. bir gün olsun birinin çıkıp da gerçek hayatta güç sahiplerine karşı tepkisini gösterdiğini hatırlamıyorum. şunu tekrar tekrar söyleyebilirim ki, kitle harekete geçemiyorsa suç yılmaz özdil'de ve kısa cümlelerinde değil kitlenin mallığındadır.

şekil açısından değerlendirmelerim bunlar. yılmaz özdil hakkında "kısa yazıyor"dan öte eleştiri yapamayacak olanlar kendi işlerine baksınlar. kişiliği hakkında ise herangi bir değerlendirmem yok.
    (camel, 12.03.2009 14:26)
  2. (adrian, 12.03.2009 14:27)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil