eğer kişi bir başkasını herhangi bir şekilde üzdüyse maddi veya manevi olarak, kendini affetirmek için "özür dilerim" e hazırlık olarak üzgünüm der. ancak iş çok ciddiyse gerçekten ortada işlenen büyük bir hata varsa özür dilerime hemen geçilmelidir; ki bu özür dilemeler genelde manevi olarak kişiyi azıcık tatmin etmekten öteye gidemez. böyle bir durumda yapılacak en iyi şey özür dilenen kişiyi yalnız düşünceleriyle bırakmaktır; çünkü o anki sinir ve gerginlikle aslında demek istemediği şeyler söyler ki bu da özür dilenecek bir durum ortaya çıkarır, bu böyle sürer gider *, eğer kişilerden biri ortamı zamanında terk etmezse...
içtenlikle söylenmesi zor ama söylendiği takdir de insanı bir okadar yücelten ve hatasını bilip dahası bunu kabullendiği için güçlü ve huzurlu kılan cümle.
gözlerinin habercisi bu sessizlik...
bana seni taşıyor
ve özlemini,dile getiremediğin...
yada hiddetini
sevip de sevilemediğin belki
ama öyle değil aslolan
gerçeği perdelemiş kurgulanmış kaderin
mutluluktan kaçar olmuşsun
hüzne yenik düşmüş yorgun gözlerin
yaklaşamıyor,dokunamıyor ve ağlayamıyorsun; ki
emir bekliyor o mavi okyanus
bir el indirsen taşacak kıyılarından
bana huzur getirecek belki
ve sonsuz mutluluğumuzu...
anladın mı hayatın anlamını şimdi?
yalnız bir iki damladan ibaret
kaderini yazdığın maviliklerden akan
ama soldurmayacak da olan,
yalnızlığının bıraktığı ince çizgileri...
elimde olmadan üzdüm mü seni?
bağışla,insan canına kıymak ister mi?
ama zorundaydım sevdiğim,
gururunu ele almak zorundaydım
yoksa sürmez böyle
hayat acımasızca yollanırken,
ardından el sallamak istemedim
sensiz yaşlanmak istemedim sevdiğim,
eğer üzdüysem...
özür dilerim...!!
kişi kullandığı anda, izlenilen yaşamına reklam arası vermiştir. hep aralardan sonra kalabalık daha fazla olur. özür dilemek de öyle bir şey. devamında somut ya da soyut mutlaka bir şeyleri yanınızda hissedersiniz, insanları, geçmişi, hatayı, büyümeyi, pişmanlığı, istemeyi, türlü sezgileri, hatta benliğinizi...
diyebilmelidir her insan gerektiğinde.
içten söyleniyorsa,az biraz pişmanlık kırıntıları varsa içinde,ağırlığı olan sözdür.
devamında yapılanlar gösterir dilenen özürdeki samimiyeti ya da sahteliği.eğer hakkı verilmiyorsa anlamsızdır bu cümleyi boşu boşuna sarfetmek."özür dilerim",affet beni kadar değerli ya da özel olamaz hiçbir zaman.ama kusra bakma kadar da gözü kapalı söylenemez.aradadır.zaten genelde arada kalındığında;hem hata,hem haklılık payı olan durumlarda kullanılır.
gizli özne'nin her sözüyle insanı etkileyen muhteşem şarkısı ...
solistin özellik " özür dilerim bugün çıkıyorum hayatından ... " deyişi vardır ki,işte orası çok fena .
söyleyenden fena halde tırstığım söz. şimdiye kadar kim özür dilediyse, aynı şeyi defalarca yaptı. bir insan ikinci kez özür diliyorsa, tırsın. üçüncü hata yoldadır. hayatımda "telefonu geç açtım, ellerim yağlıydı " ve benzeri sebeplerden başka özür dileme ihtiyacı duymadım. bana hata yapmamış bir insanı ne incittim, ne aşağıladım, ne de gözyaşlarına boğdum.
hata yapan insan özür dilemek için bile çıkmasın karşımıza. bize sevgilerinden doğan pişmanlıkla yapmazlar bunu. özür dilemek, sadece bir oyalama ve sömürme taktiği artık. hataların altına atılan rezil bir imza.
şöyle ki karşındaki insana değer veriyorsan eğer bu cümlenin bir anlamı vardır ama madem değer veriyordun niye özür dilemeni gerektirecek şekilde incittin?
insanı en kolay sevdikleri üzer* demiş birisi. (kim olduğunu hatırlayamayacak kadar yoğun kafam şu aralar, kusuruma bakmayın.) evet insanı en kolay sevdikleri incitir çünkü sevdiğimiz insanlara karşı koruma kalkanı oluşturmayız yüreğimizde. işte bu yüzden de bu cümleyi ne yazık ki en sık sevdiklerimizin dilinden duyarız. inciniriz çünkü özür dilenmesini gerektirecek hareketi veya duygusuzluğu yani incitilmeyi onlardan beklemiyoruzdur.
"özür dilerim, beni affet çünkü benim için değerlisin."
işte bu cümleyi duyduğunuzda aklınız ve yüreğiniz kendi içinde çelişir. aklınız "madem değerliydim niye bunu o hareketi yapmadan önce düşünmedin?" der. kalbimiz ise karşı koyar ve" seven affeder, herkes ikinci bir şansı hak eder" diye karşı koyar.
zordur incinmek de özür dilemek de.
özür dilemek büyüklük değildir, büyüklük; özür dilenecek davranışı yapmayacak kadar karşındaki insanı incitmekten imtina etmek ve sonsuz sevmektir.
özür diliyorlar,
yanlışlıkla ayağa basıldığı için,görmeden çarpıldığı için,yanlış kelime kullanıldığı için,dil sürçtüğü için,göz kaydığı, kulak kabardığı için...özür diliyorlar, önyargıları için, bilmeden söyledikleri için, gereksiz gevezelikleri için, gerektiği yerde konuşmadıkları için,,,
kahkahayla güldüklerinde, ellerinde olmadan gözlerinden yaş döküldüğünde, hapşırıkta, öksürükte, hıçkırıkta, suskunlukta,hakim olamadıkları sinirli hallerinde, bazı bazı tepkisiz kalışlarında... birer birer her an da bazı yerlerde ve farklı zamanlar da özür diliyorlar..
çok sevdikleri zaman, çok sevilip de sevemedikleri zaman, fazlasıyla değer verdikleri zaman, abartılı değerlerine karşılık umursanmadıkları zaman, aldattığı zaman, aldatılıp da nasıl güvenmişim diye kendine sordukları zaman, aşka karşılık nefret biçtikleri zaman, iyi niyeti göremedikleri zaman,hoşgörüyü beceremedikleri zaman, yanlış anladıkları zaman, anlatılana kulak vermeyip akıl başka yere kaydığı zaman, konuşanın lafı kesildiği zaman,,, birer birer her zaman da ve ayrı mekanlarda özür diliyorlar..
suçunu anladıkları an, pişmanlıkları tavan yaptığı an, bile bile kalp kırdığını gözlemlediği an, sözünden döndüğü an, sadakatsizlik ettiği an, ihanet adımlarını attığı an, kendilerinden veya başkalarından özür diliyorlar.... yeterr..
özür bile artık özründen özür dilemekte. . . özür dilerim..
''benden asla özür dileme..özür dilenecek bir şey yapma bana''demiştim eski bir kız arkadaşıma..aradan bi süre geçmişti ve ayrılmıştık ve bir mesaj atmıştı sadece iki kelime..özür dilerim..önce anlamamıştım,gıcık olduğumu bildiği için beni sinir etmek maksadıyla özür dilerim diye mesaj attığını sandım kısacası küfrediyor sandım ama öyle değilmiş işin aslı..neyse önemli değildir fazla vaktinizi aldım