öss birincisi 

adana çık aradan

1. süzme inek.televizyona çıktığı ilk on dakika çekingenliğinden kalbi duracak diye düşündüğümüz hem geveze hem kekeme insan.çalışmadım düzenli çalıştım zaten arkadaşlarımla bir grup kurmuştuk birlikte çalıştık tarzında cümleleri söylemeyi bir görev haline getirmiş yalanın batsın yalancısın dedirten insan.şimdi ise aynı süzme inekliği üniversitede yapması beklenen aptal ama inek öğrenci tipi.hayatını yok valla hiç çalışmadım demekle geçiren ve çalıştığından nedense utanan kuyruğuna sineklerin konmaya tenezzül bile etmediği bu tarz inekler yüzünden gerçekten zeki olan insanlar aptal öss sistemi yüzünden harcanıyor.(bkz: sen bi defada anlarsan ben on defada anlarım) bi de annesini babasını çıkartırlar bunların aman yani.
    (imperius, 23.04.2007 10:12)

2. genelde "çok çalışmadım,ama düzenli çalıştım."gibi açıklamalar yapan,genlerinde robotik yapılara rastlanması olası olan,dersanesinin dandik tişörtünü giymek suretiyle tüm türkiye'ye yüzü ifşa edilen insan.
    (sereia, 23.04.2007 13:27)
  3. günde en az 6 saat çalışan her ortalama zekada insanın sahip olabileceği ünvan. o kadar iddalı konuşuyorum.
    (pulmoll, 23.04.2007 13:36)
  4. zamanında bir haber bülteninde spikerin telefon bağlantısı kurup "evet öss birincisi oldunuz, bu sevinçli gününüzde çok mutlu anlarınız olmuştur, hede hödö neler hissediyorsunuz paylaşır mısınız bizimle?" şeklindeki sorusuna "çok mutluyum"dan gayrı verecek cevabı bile olmamış olan herhangi ottur. spiker de öylece bakakalmıştır ayrıca ekrana. ayrıca bok atmıyorum, gerçekleri söylüyorum. kişi össye hazırlanıyorum diye ruhunu yitirmişse, o bir başarı değildir.
    (selam kelamı, 23.04.2007 13:43 ~ 14:56)
  5. (bkz: başarımı reröreröye borçluyum)
    (ya moor, 23.04.2007 13:44)
  6. kıskanç insanların bok attıkları kişilerdir.
    (bkz: çalış senininde olur.)
    madem herkesin yapabiliceği birşeydi ozaman herkes yapsın.aslında öss birincisi tam birinci sayılmaz çünkü bu bi şans işidirde ilk yüzün hepsi birincidir.o günki motivasyonu hedesi hodosu bu durumu etkiler düşer yada yükselir o yüzden 1. diye sadece bi kişiye demek çokta doğru değildir.(bkz: önemli olan katılmaktı)
    (fluwn, 23.04.2007 13:51 ~ 17.06.2007 17:43)
  7. maddi olarak büyük bir gelire sahip olmuş kişidir.
    nitekim bu seneki say-2 birincisi onur tidin, tunalı'dan ev almıştır.
    (bkz: akıl fikir)
    (bosvermis bunye, 23.04.2007 14:04)
  8. üzerinde tişört ve dershane kavgalarının yapıldığı birincidir. neredeyse her dershanenin(abartı oldu ama) bir birincisi vardır. kimi ham puan der, kimi toplam puanlı der, bir de medyamız bu adamın tişörtleri üzerindeki dershane amblemleriyle oynayarak halkımıza adobe photoshop öğretmeye çalışır.
    (dünyayı kurtaran adam, 23.04.2007 14:07 ~ 14:08)
  9. günde en az 6 saat çalışan her ortalama zekaya sahip insanın sahip olamayacağı ünvandır. aptal ama inek öğrenci tipi de değildir. sadece, aşırı derecede kıskanılan, normalden biraz fazla zekaya sahip, belki fazla belki az çalışmış ama çalışmış olan normal insanlardır. gıcık olunan bir sistemin padişahı konumunda olduğu için gıcık olanı çoktur.
    tanımadığı insanlar hakkında ot-aptal-inek yorumlarını yapan insanların, değil günde altı saat, yirmi dört saat de çalışsa elde edemeyeceği ünvandır.

(bkz: emeğe saygı)

olası edit: birinci, ben değilim. birinci, akrabam değil. birinci, bir insan.
    (seçilebilirkişi, 23.04.2007 14:21)
  10. fotoğrafları, belediye başkanı- muhtar adayı gibi oraya buraya asılan genç insan.
    (alik, 23.04.2007 14:52 ~ 14:52)
  11. 2006 öss'de galatasaray lisesi'nden çıkan birincilerinin '' hiç çalışmadık ki biz, tüm gün aylak aylak gezerdik nasıl kazanıcak bunlar derlerdi biz de şaşırdık valla özür dileriz'' demeleriyle her zaman bizim tahmin ettiğimiz gibi olmayacaklarını anladığım birincilerdir. yani tiplere bakınca da klasik birinci denmezdi.
    (catch your dream, 23.04.2007 15:00)
  12. genellikle fetullahçı dersanelerin birinin amblemini taşıyan beyaz fanilalardan giyerler ve de tv de bu meşum kılıkla arz-ı endam ederler
    (nicomedes, 23.04.2007 21:52 ~ 19.05.2007 01:21)
  13. geçen sene öss'de derece yapanların hepsinin tip itibariyle birbirine benzediğini fark eden bir arkadaşımın annesinin 'acaba benzeyen bir yanınız var mı?' diye incelediği şahsiyet.
    (purplefrog, 24.04.2007 15:55)
  14. başarımı en çok parayı verip sponsorum olacak kişi yada kuruluşa borçlu olacağım.
    (kötüböcek, 24.04.2007 18:41)
  15. bu sene yirmi küsür tane mi neymiş bunlardan.hal böyle olunca bir özelliği kalmıyor sankim.mesela bu birincilerin on tanesinin de aynı bölüme girmek istediğini varsayalım örneğin sabancı doğa bilimleri şeysi.lakin maalesef burası dört kişi mi ne alabiliyor.bu durumda noluyor bi taraflarını yırt birinci ol ama istediğin yere girmen olasılık hesabına kalsın.

önemli not: ayrıca bunların ilkokuldan beri düzenli ders çalıştığı,misket oynarken bilyeleri atacakları açıyı,ivmeyi,sürtünmeyi,iti biti hesap ettikleri bilinmekte; kalem tutan elleri kırılmasın incinmesin diye pinpondan ve satrançtan başka spor yapmayanları bulunmaktadır.
    (liselle, 17.08.2007 21:08)
  16. ileride psikolojik sorunları olacak kişidir.
    genelde sevilmezler.
    kendilerini dünyanın en zekisi sanırlar.donuk ve uyumsuzdurlar.
    garibanlardır.
    (şimdi ben ne desem, 15.12.2007 19:08)
  17. öss bininciliğini tek harfle kaçırmıştır.
    (thedewil, 15.12.2007 19:16)
  18. tvlerde hoş konuşmalar yapan, genelde o üzerinde fettullahçı dersanelerin tshirtlerini taşırken kameraya donuk bakışlar atan arkadaşlardır.

*duygularımı tarif edemiyorum..

nesini tarif edemiyorsun ki? birinci olmuşsun işte. neredeyse tüm soruları yapmışsınç her baba yiğidin harcı değil. mutlu olman lazım. emeğinin karşılığını almışsın. ne güzel. iki üç cümle de mi kuramıyorsun oraya çıkıp da? bu kadar özürlüysen eski sistem öss de nasıl 45 türkçenin hepsini de yaptın?

*çalışma grubumuz vardı..

evet bu çalışma grupları zaten tüm türkiyede öncüdür. lisede iken bizim maalesef yoktu. ancak 1*2 arkadaş hem birbirimize yardım eder, hem de sınavlarda kapışırdık. rekabet hırsı getirdi, birbirimizi tamamladık. ikimiz odtüde birimiz hacettepede okuyoruz. mutlu muyuz? mutluyuz.
    kısasa kısas: kesinlikle doğru söylüyorlar bu noktada. çalışmak için arkadaşlar arasında gruplaşmalar olmasa bile, yardımlaşma öss de feci bir başarı getiriyor. kişi kompleksli ve kendini kıskanan bir adamsa, bilgisini paylaşmak istemiyor. bu yüzden eksiklerini tamamlaması zor oluyor.

*ben çok çalışmadım, sadece düzenli çalıştım.

düzenli çalışmaktan kasıt, her gün 1 saat çalışma ise maalesef komik. kişi zaten her gün ders çalışmalı. her gün ders çalışan adam düzenli çalışmış oluyor zaten. bu yüzden "çok çalışmadım" lafı gerzekçe durduğu gibi, "bakın ben inek değilim! sosyalim. hem çalışırım hem yaparım, hem gezerim, hem tozarım!" mesajı vermeye yönelik. akıllı öğrenciler bu hataya kanmaz. kananlar da derhal kanmayanlar tarafından uyarılmalı.
    misla bu tarz adamlardan birisi oda arkadaşımdı. malumunuz yüksek puanlı, şöle bilg. müh. çakmış, ilk 500 den bir adam. diyaloglarımız o kadar güzeldi ki kendisiyle;

-abi, sen nasıl bu kadar puan yaptın?
    +(con) ya işte, her gün çalışıyodum. farklı bi sistemim vardı. okulda ders dinlemeyip soru çözüyodum. eve gelince 3 saat uyuyup gece 3 e kadar ders çalışıodum. evde konu bitirip okulda yiyodum bik bik bik.
    -zor olmalı...
    +sen naptın?
    -pis paso gezdik(!?!). 20 hazirandı sınav malum.. çok iyi hatırlarım o günü, 4 haziranda oturup çalışmaya başladım. okuldan falan kaçıp da cs yefalan gidiyoduk. çok matraktık ya. çok eğlenceliydik biz. 10 deneme sınavı falan çözdüm. sınavı da 1 saat erken bitirdim. verdim çıktım, çıkar çıkmaz hemen bara. sabah kadar içtik.(götveren 18 ini doldurmamışsın, sabaha kadar barda işin ne?)
    +iyimiş ya.. çok iyi.. (ne diyelim? "pis yalancı!!" diye haykırayım mı?)

*dersanemin katkısı inanılmaz. onları seviyorum, öpüyorum. onlar olmasa... bik bik bik...

öss sonuçlarında dersane katkısının %10 u geçmediği bilinmekte. yoksa doğuda, dersane yüzü görmemiş, adam gibi test kitapları bile edinemeyen adamların odtü, boğaziçi, bilkent, itü gibi üniversitelerde işi ne? pohpohluyorsun oraya çıkıp da. ne güzel. ama "ben başardım, ben yaptım. aileme de çok teşekkür ederim. bana psikolojik olarak destek oldular." diyemiyorsun. e ben yemişim o birinciliği...

-hangi bölüm? hangi okul?
    *vallaha bilmiyorum. elektronik olabilir, bilgisayar olabilir. tıp(!) da olabilir. tıp olursa hacettepe. elektronik de boğaziçi. bilgisayarda da odtü olabilir. bakıcaz.

sen ne gerizekalı bi adamsın? o kadar çalışmışsın. günlerini harcamışsın (ki çalışmadım diyorsun ama yalan söylüyorsun. bunu biliyoruz) hedefini belirlemedin mi çalışmadan önce? çalışırken neler düşünüyordun? "sayısaldan 70 nete isveçli, 80 nete finli, 90 nete de russ... oyşşşhhh" şeklinde hayaller kurarak mı asılıyordun sınava?

tıp ile saydığın mühendislikler arasındaki dağlar kadar farkı, sana o dinci dersanelerindeki adamlar da mı anlatmadı? bilg müh ile elek. müh bile bu kadar farklıyken?

ben bu adamları seviyorum. hem de çok seviyorum. ekranda onları gördükçe bana insan olduğumu hatırlatıyorlar çünkü. evet onlar da insan. istisnalar olabilir ama gelecekte çocuklarına anılarını anlatamayacak olan insanlar. yan odamda bir arkadaşım oturuyor şu anda. kendisi 21 yaşında. öss dereceli. "ben hiç sokakta futbol oynamadım" diyor. "gazoz kapağını terliklerle devirirdik, ne günlerdi lan?" falan dediğimde "ne salaksınız, öle oyunlar mı oynuyordunuz?" diyor. "lisede yapmadığımız muzurluk kalmadı, her öğle arasında top peşinde koşup leş gibi terler, sonra derse girerdik ehehe" dediğimde "hayat güzel, kuşlar böcekler, calculus, diff falan" diyor.

neyse vesselam. iyidirler. bilsinler ama; öss birincilerini de işe direk almıyolar.(hoş not ortalamsına göre de almıyolar pek)

bu da dip notumuz olsun. kabak tatlısına ceviz misali..
    (conquistador, 15.12.2007 19:31)
  19. 2008 birincisi " bu birinciliği bekliyor muydunuz ?" sorusuna "bekliyordum ama kimseye söylemedim. yoksa bu doğmamış çocuğa don biçmek olurdu." gibi bir açıklama yaptı. hani derler ya süzme inek falan diye. hayır hiç de öyle değilmiş. çoğumuzun yapamayacağı, kameralar karşısında don demeyi becerdi, espri yeteneği kuvvetli. demekki boş değil. naptın evladım sen ? ekranda don denir mi ? bu ülkede türban denince ortalık karışıyor, sen don diyorsun. hadi bir hata yaptın, don dedin, bir hata yapıp siyasete falan atılayım deme. biri velev ki dedi, gırtlağa kadar borca büründük, sen de don dersen tek açık kalan başımıza don geçirirler mazallah.
    (dünyayı kurcalayan adam, 15.07.2008 01:24)