sadece 3 yıllık klasik lise mezunlarının iştirak edemeyeceği bir sınavdır. dolayısıyla zaten 100 mezunundan 1'inin başarılı olabildiği bu güruhun katılım göstermemesi ancak nicel bir değişim gösterecek gerisine etkisi olmayacaktır.
anadolu liseleri, fen liseleri ve super liseler mezun vereceği için sadece düz liseler ve meslek liseleri mezun vermeyeceği için sınava girecekler adına değişen hiçbirşey olmayacaktır.
herkezin çok az kişi girecekmiş bende o sene şansımı deneyeceğim diyip tahminimce en kalabalık össlerden biri olacakmış gibi geliyor.91 lilerin 90lı olmamalarına lanet ettikleri sınavdır aynı zamanda.
beleş bir yıl olmaması için herkesin elinden geleni yapacağını düşünüyorum. en kötü ihtimalle iyi üniversiteler puanlarını yükseltirler veya kapasitelerini birazcık düşürürler bu sene için.
ayrıca 4 sene + hazırlık okuyan 90'lıların girmeyecekleri sınavdır. (bkz: öss 2009)
bahşedilen hakların ve güzelliklerin olmasının düşüncesinin bile ağlamama sebep olduğu öss sınavıdır. şahsım sınıfta kalmasaydı hala 90lı güruh içinde olacakidi.
okulumdan ve aynı zamanda bölümümden de memnun olmamam dolayısıyla girmenin benim için şart olduğu sınavdır. öss 2007ye basvuru sayısı 1 milyon 700 binlerde, 2008de biraz daha az olmasını ummaktan başka bir çaremiz yok. zaten az kişi girecek olayı da külliyen yalandır, ne zaman konusunu açsam insanların "aa ben de gircem yaa" şeklinde tepkilerine dayanarak söylüyorum.
sadece 90'lılar girmeyecektir.
öncelikle 1+4 yıl okuyanlar kısacası galatasaray lisesi, iel,kal, alman lisesi,robert koleji gibi aşmış okullar (kısacası 1989 doğumlular)
1+3 yıl eğitim gören süper ve anadolu liseleri.
1+3 yıl olan fen liseleri ve bazı meslek liseleri bu sınava gireceklerdir.
3 yıl olup hazırlık okutulmayan bazı fen liseleri ve tüm düz liseler sınava girmeyecektir.
kısacası odtu, itu, bogaziçi, iu, gibi üniversiteleri isteyenler gene zorlanacaktır.
"öss 2008'de bir yerlere yerleşmek daha kolay olacak"
sanki süper basit olacak.hayır arkadaşım gene zor olacak.devlet liseleri mezun veremeyecek tamam ama fen liseleri,anadolu liseleri gene mezun verecek.o zaman gene baba rakiplerle karşı karşıyasın.öss 2007 'de bozguna uğramış bireyler gene karşına dikilecek.
üstüne üstlük bu sınav kalkmadığı müddetçe dershane faktörü mevcut olacak.bu faktör öğrencileri beyinleri sulanana kadar daha sıkı yarıştıracak.farkettiler ki en büyük reklam öğrencinin kendisi.bu da önce ki mezunların daha fazla asılmasına yol açacak.
nereden bakarsanız seneye gene 1 milyon öğrenci var.gene kontenjan düşük kalacak (200 bin).o nedenle "aman yeeeeaww seneye girerim olur biteeeeeeer.seneye kimsecikler kalmayacak hemmm." demek yanlıştır.yanlışımtraktır.
tabi gene de ufak da olsa bir kolaylık söz konusu.ama öyle ahım şahım bir şey yok ortada
zor olması için dua ettiğim sınav. hakkında "kolay soruları yapmak daha zor ya. zor olsun da kimse yapamasın ben yapiim." gibi sapık bir mantığa sahibim.
edit: @1686911 numaralı girdimden de anlaşılacağı üzere kendisine çalışmak psikolojimi bozmuş ve beni çelişkili biri haline getirmiştir.
soruların zor olmasının önemli olmadığı sınav.artık olay soruyla alakalı değil tamamen öğrenciye dayalı oldu.sinir dayanıklılığını ölçen bir sınav dönüştü öss.sınav döneminde kendini bu harbe iyi hazırlayan,derslerle alakası olan kazanacak artık sınavı...
sorular önemsiz çünkü dershaneler öğrencileri at gibi yetiştirir oldu.sürekli bilgimtrak ezberler pompalanıyor.ve onlar da yarıştırılıyor.onların gerçekten neler hissettiğini bilen yok.sınav güzel bir bilgiliyi alalım diğerlerini eleyelimden,dayanıklı öğrenci kimdir.dershane-okul temposuna ne kadar dayanır oldu.
at demişken,dediğim gibi at yarışı oldu sınav ve rekabet o kadar korkunç boyuttaki eskiden yolda görülen araba-inşaat reklamlarının yerini dershane reklamları aldı diyeyim.gerisini siz düşünün.
birincisi olan arkadaşa "lan bak; allah'ın adını verdim çıkıp 'yaağni öyle çok fazla çalışmadım, sadece düzenli çalıştım, sosyal hayatımdan da feragat etmedim..' dersen vururum seni!" diyeceğim sınav..
sınava anadolu ve fen lisesi öğrencilerinin çoğunlukla girmesi sonucu net ortalamalarının tavan yapacağı,bu yüzden son derece çetin geçecek bir sınavdır.
"vay efendim az kişi giriyor,kabak olucak,kek olucak,tırt çıkıcak,fırt çıkıcak..." yalandır efendim,kanmayınız,çalışmaya devam ediniz.birinci bölümü full'lemeyene fakülte,üniversite falan yok bu sene...
manyak gibi yığılma olacak,bir matematik sorusu 4 bin kişi farkettirecek!
eğer istenilen bölüm ilk 20bin de yer alıyorsa sınava az yada çok kişi girmesi kişiyi ırgalamaması lazım.her zamanki sınavlardan farklı olmayacaktır.sadece düşük dereceyle yerleştirilen(40bin ve sonrası) yerlerde öğrenci kalitesi düşecektir ve "bir yere kapağı atayımda ne olursa olsun" mantığı taşıyan öğrenciler bir yere kapağı atacaktır büyük ihtimalle bu sınav sayesinde.
büyük ihtimal 15 haziran pazar günü yapılacak olan sınav.başına geleceklerden,yiyeceği küfürlerden bihaber yola çıkmıştır.yine birilerini çok üzecek.
ayrıca sosyal gözlem olsun diye girmek istediğim sınavdır.belki önümdekine kağıt falan atarım sıkılırsam şaka lan.
bu sene gireceğim sınavdır.
az kişinin girmesi anadolu ve fen lisesi öğrencilerini pek te fazla ilgilendirmiyor.üst dönemlerin yaptığı gibi oturup calışmak gerekiyor , hayırlısı olsun bakalım.