|
|
- (bkz: önce solcu sonra sağcı olan üniversite öğrencisi)
- (bkz: önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakmak)
(bkz: çölde bir vaha gibi)
- telaşa mahal yok özal gençliğinin bi neferidir sadece. üniversiteye sağcı başlıyıp sağcı bitirenlerin ya da solcu başlayıp solcu bitirenlerin büyük bi çoğunluğundan hiç bi farkı yoktur.
- doğrusu "önce solcu, sonra sağcı, sonra tekrar solcu olan üniversite öğrencisi"dir. kurallara uyalım bay yanlış.
- (bkz: yusuf aslan)
- (bkz: sağ gösterip sol vurmak)
- doğru yolu bulmuş üniversite öğrencisidir. boşuna dememişler üniversiteler ilim irfan yuvasıdır diye.
(dryad, 09.06.2008 09:29)
- polistir. mitten para alıyordur. böyleleri çok var. şaka değil.
- evrim teorisine örneklerdendir.
- (bkz: sağlı sollu ataklarla kaleyi bunaltmak)
- sağcılık=maçoluk=abazalık=milliyetçilik denklemi kurup ülkücüleri snobe etmeye çalışan bir solcunun kafa bulmak için uydurduğu tiplemedir. böyle birisi belki bir tane görmüştür ilgili kişi, belki hiç.
solcular, post komünist dönemde kendi ütopyalarını savunmak yerine milliyetçi-ulusalcı ütopyaya tepki göstermek şeklinde bir politik stratejiyle hareket ediyorlar. bu çerçevede kimlik solu denilen akıma destek verip oradan hareketle homojenleştirici politikalara, ataerkil politik arkafonlara giydirmek bunlar için yenilgi çağlarında bir terapi fonksiyonu görüyor. "hani bizim kominternlerimiz, kollektiflerimiz, kooperatiflerimiz vardı, onlar nooldu" olayına hiç girmiyorlar. kendi tarihlerini sanki bunları kurmanın mücadelesi değilmiş de milliyetçi ulusalcıların faşizan ütopyasıyla bir mücadeleymiş gibi yeniden kurguluyorlar ve böylece doğal olarak da kendilerini haklı çıkarıyorlar, çünkü günümüz dünyasında gerçekten de homojenizasyon ya da herhangi bir tür ulusalcı-milliyetçi yapının şansı, -iyiki de- yok. ama bu solcuların sayesinde değil, globalizasyon politikaları ve küreselleşmenin sayesinde oluyor, faşizme karşı zaferi gerçekte kazanan solcular değil kapitalizm, ve kapitalizm ulus devletin altını oyuyor. tabii onlar ütopyalarını sessizce bir köşeye bırakıp kendilerini de karşıtları üzerinden tanımlayarak o karşıta karşı başkalarının kazandığı zaferin bile üzerine yatma fırsatı bulmuş oluyorlar.
işte burada milliyetçi ülkücülerle dalga geçmek bir solcu için içinde bulunduğu entelektüel çıkmazdan bir çıkış çabası. onlar abaza, onlar birey olamamış, eğitimsiz vs vs. ve bütün bunlardan çıkan sonuç aydınlanma çocukları olarak ne olsa solcular gene milliyetçilerden bir adım önde. bu türkiyenin tüm solcularına yayılmış bir ruh hali ve bu ruh hali mizah dergilerinden sol forumlara kadar her yere sinmiş. solcu olmasanız bile bunların etkisiyle "yaa, evet abi, öküz bu ülkücüler de harbiden" moduna giriyor ve bu karikatürizasyona gülüyorsunuz, gülüyoruz. işte bu konuya başlık olan tiplemenin gerçekçi gelmesinin sebebi de bu. gerçekte böyle bir tipleme bir başlığa konu olacak ölçüde çok olduğundan değil, ben hiç böyle birisini tanımadım mesela, bilinçaltlarımıza sızmış o solcu reflekslerin vermek istediği perspektifle uyumlu bir kişileştirme olmasından kaynaklanıyor. solcu bir terapi denemesidir bu sadece, bir "snobe et-rahatla" formülüdür. birileri mutlaka çıkacaktır, "abaza sağcıdır" diyecektir. bu normaldir, "varsa öyle biri, polistir o kişi" gibi gayet rasyonel bir saptama da yapılabilir, ki her grupla muhabbet eden böyle polis tiplemeler görmüşsünüzdür de söylüyorsunuzdur, ama siz böyle olağan bir fikir ortaya attığınızda "hayır, polis olamaz, kesinlikle değildir, sağcıdır sağcı, kız için dönmüştür, polis değildir diyorum, olamaz" diyorsa işte bu gereksiz bir defanstır, ve bu da konunun bahsettiğim solcu terapi olduğunu gösterir.
işin ilginci kızların daha depolitize insanlar olması ve bu yüzden de çoğu kızın devlet ideolojisi çerçevesinde çok daha milliyetçi ve tuzu kuru olması. ben kız eksikliği çekiyor olsam ilk bilmemkaç içki bedava partilerine falan takılırdım, solculara değil. siyaset kız bulmak için iyi bir yol değil.(earendill, 09.06.2008 11:38 ~ 02.07.2008 20:59)
- allah belasını versindir. niye liberal olmamıştır da solcu olmuştur.
- (bkz: her dönek liberal olamaz.)
(bkz: her dönek liberal olamaz.)
(bkz: her dönek liberal olamaz.)
bağırarak ve kelime kelime söylenecektir.
ayrıca:
(bkz: sosoş)
- (bkz: ali dezidero)
(bkz: zorunlu çağrışım)
- tam izah edilmeden hakkında atıp tutulmaması gereken kişi.
sonuçta adam üniversiteye gelmiş, hayatı tamamen değişmiş, gerçek hayata ufaktan atılmış. belki kitap okumaya başlamış. çevresinde kendi yarı aydın insanlar belirivermiş. yaşı dersen zaten günden güne ilerliyor. daha fazla sorumluluk sahibi olmuş. belki türkiye üniversiteleri bir boka benzemiyor ama yine de liseden çok daha farklı bir yaşam olduğu bariz belli.
neyse. insan sürekli aynı şeyi düşünmez. zaten sürekli aynı şeyi düşünen insanın hayvandan farklı yoktur. o adam vucudunu besleyecek gıdanın derdindedir. normal bir insan günden güne tecrübesi, bilgi birikimi ve zekasını gelişir. her gün yeni şeyler öğrenmeye başlar.
hal böyleyken sağcı olan bir insanın zamanla sağcılığın hata olduğu kanısına varması ve solcu olması normaldir. ki bu da üniversite gibi insan hayatında çok büyük değişikliklere neden olan bir kurumda gerçekleşiyorsa daha da normaldir.
küçümsemek için veya kendimi bi bok zannettiğimden değil. lise arkadaşlarım vardır. yıllarca aynı sırada oturduk, aynı dilden konuştuk, aynı şeyleri düşündük hep. ama o adamlar üniversiteye gidemedi. şimdi dört yıllık üniversite geçmişimin ardından bu arkadaşlarımla buluşup iki çift laf edemiyorum. farklı dillerden konuşuyoruz, farklı beklentilerimiz var. değişiklik bende. zaten bi değişiklik olmayacaksa neden süründüm ki buralarda.
bir müslümanın üniversitede ateist, ateistin müslüman olması ya da hindu farketmez veya ideolojik açıdan insanın 90 derece yön değiştirmesi... dünyayı artık farklı görmesi. çok doğal.
benim kaale almadıklarım bu gibi insanları anlamadan, etmeden dönek lakabını yakıştırması, aklınca tiye alması, "noldu lan hani sen sağcıydın ehehehhehe" diye kendince eğlenmesi.
asıl sorun savunduğu şeylerin yanlış olduğunu farkettikten sonra hala ısrarla savunması onları. iyi niyetli bir sağcı olarak yola koyulup yurt odalarındaki ülkücüleri tanıdıktan sonra hala eyvallahı olması bu adamlara. ya da insanlık namına solcu olup üniversitedeki solcu geçinen asalakları gördükten sonra bu adamları savunabilmesi, sol boka batmıştır diyememesi. ne kadar samimiyetsiz.
yoksa bir insan istediği hayat görüşünün istediği noktasında istediği gibi yön değiştirsin. sonra çıkıp desin ki ben yanılmışım. hayat tecrübem arttıkça gerçekleri daha net göremeye başladım desin. her gün değiştirsin kendini. aynı günü üst üste iki kez yaşamasın. yerinde saymasın yeterki. ne olursa olsun. başımın üstünde yeri var.
- en bilineni yusuf aslan dır. siyasette bilineni ise (bkz: murat karayalçın)
(soyut, 09.06.2008 12:14)
- hatırla sevgili de deniz gezmiş i oynayan insanoğlu.
kendisi deniz gezmiş i oynarken sağdan sola geçiş yapmış...
(bkz: sağdan sola geçiş) ??
|