sıcak temas öncesi er kişilerin horozlanma cümlesidir. eli indirtirse üstünlük sağlar yok olmadı allah ne verdiyse girişilir.
"o el ne öyle ?", "aloo, indir o elini !!", "indir o eline veririm senin", "el hareketi yapma bana" şeklinde versiyonları da olan dayılanma girizgahıdır. genelde bu girişi yapan kişi dikkatini karşı tarafın ellerine odakladığından karşı taraftan gelecek olan kafa veya tekme darbesine karşı savunmasız kalacaktır.
(tayyar, 25.08.2004 22:13 ~ 22:14)
önce indir o elini, burada soruları ben sorarım
(solti, 25.08.2004 22:21)
insanoğlunun köpekten farklı olarak hırlaşmadan da kavga edebileceğini unutmuş (kavga etmeden anlaşabilmeyi geçtim)
sitrit faytırların kavga öncesi klasik söylemi.
salak biliyosun o el inmeyecek; inerse de yüzüne inecek. daha ne konuşuyon. sen zaten kavga etmeye niyetlenmedin mi. çık delikanlı gibi et kavganı, daha ne nedenselleştirmeye çalışıyon.
(sidar, 20.03.2005 15:18 ~ 27.09.2005 01:30)
bi kere o eli indir diye de söylenir.
(böcek, 16.10.2005 18:38)
-
önce o eli indir
+peki hocam
- şimdi de diğerini
+ evet
- şimdi o eli kaldır
+ tamam...
- şimdi de diğerini
+ hocam yeter ya yoruldum, bi o el bi öbür el
- yorulmak yok, devam
+ hüleynnn (hocaya tokat atmak için elini kaldırır)
-
önce o eli indir
+
ybsg
(bkz:
aerobik egzersiz)
(camel, 04.02.2006 15:45)
bir dayının kavga öncesi, sondan bir önceki uyarı cümlesidir. "adam ol almiyim ayağımın altına" cümlesi son uyarıdır. karşıdakinin siniri tavan yaptığı için dayıya dayılanmaya devam ederse, asıl dayı "indir dedim o elini yoksa kırarım mına goduğum" şeklinde devam eder ve kavga vuku bulur.
haydi şenlik var şeklinde birkaç kişi köyseyirlik oyun izlercesine toplanır izler, birkaç kişi ayırmaya çalışır salak gibi dayak yer, sonra da dağılınır.
(bkz:
memleketimden insan manzaraları)
bu cümle genelde karşıdaki kişinin elinin itilerek indirilmesiyle beraber kullanılır ve bu hareketin devamında çok büyük ihtimalle kavga başlar. sözlü tartışmayı fiziksel dövüşe çeviren kıvılcımdır.
ardından kavgayı körükleyici "indrmezsem nolur" cümlesi gelir.sonrası için (bkz:
çarşamba pazarı)
karşılıklı horozlanma durumunda, bu lafı söyleyen, söylediği kişinin elini aşağıya doğru sert şekilde iter. bu sırada gözleri ile etrafı süzerek ciddiyetini belirtir. her iki tarafta o an kandaki adrenalin yükselmiştir.eli aşağı itilen kişi, bir eziklikle "indirmezsem nolur" der. o sırada etraftakilerden "tamam abi uzatmayın" sesleri duyulur. iki kişi etraftakiler tarafından uzaklaştırılırken, karşılıklı söylenmelere devam edilir, çevredekilere problemin kaynağını anlatmaya ve haklı olduklarını duymaya çalışırlar.
burna inen kafa darbesinden önce sarfedilen son söz.
bu dendikten sonra çok büyük ihtimalle kavga çıkar, denilen kişi artık elini indirmeyecektir. zaten kavga elin kaldırılmasından değil, asıl bu uyarı yüzünden çıkar. yoksa genelde her türk erkeği hararetle tartışırken elini kolunu sallamaya başlar, ve tabii ki çoğunda kavga çıkmaz.
"bir an önce alttan almazsan kavga çıkarmakta kararlıyım" anlamına gelir kısaca.
bu "
rica" cümlesini duyduktan sonra ellerinizi indirip cebinize sokmayın zira burda anlatılmak istenen şey gardınızın alınmasıdır, gerçekten de o elin inmesi istenmemektedir.
yok indirdiyseniz
kafanıza güveniyorsunuz demektir ve burda da benim demek istediğim zekanıza olan güveniniz değil kafatasınızın kalınlığına olan güveninizdir.
(bkz:
kavga 101)
potansiyel bi kavgada önleyici saldırıdır. kavga etmek istemediğinizi tırsıyor görüntüsü vermeksizin anlatmanın en güzel yoludur.
o el indiği anda arkasından gelen kafa darbesi kaçınılmazdır siz siz olun o eli indirmeyin
birisine dendiği anda kalkmış olan elin, indir diyen kişinin ağzının ortasına vurması kavgayı başlamadan sonlandırmada çok etkilidir.
(bkz:
wing tsun)(bkz:
self defense)
delikanlı raconunda gelen yumruktan ya da tokattan önceki son diyolog cümlesidir.
tartışmanın hararetli anında karşı taraf elini "sen ne diyorsun be" tarzında kaldırır. buna kıl olan diğer taraf da bu cümleyi dişlerinin arasından sinirle fışkırtır.
lisede müdürün odasına çağrıldığımızda kendilerinin söylediği naçizane sözlerden biridir.
-hocam şimdi şöyle ki...
-önce o elini kolunu indir öğretmenin var karşında terbiyesiz herif!!
diğerleri için;
(bkz:
hayvanlar) (bkz:
hala deha utanmıyorsunuz) (bkz:
yiyip yiyip azıyorsunuz)