ömer el beşir pisliğin teki olmakla birlikte dünyanın tek pisliği de değildir.
uluslararası ceza mahkemesi (
ucm) imzacı devletlerin vatandaşları için yargı yetkisine sahiptir. imzacı olmayan devletlerin vatandaşları ise ancak ilgili suçları (savaş suçu, insanlığa karşı suç, soykırım gibi) taraf devletlerin ülkesi içinde işlerlerlerse yetki alanına giriyor. diğer durumlarda ise birleşmiş milletler güvenlik konseyi'nin ucm'ye başvuruda bulunması gerekiyor. sudan son sınıfa giren ülke. yani bm güvenlik konseyi'nin el beşir için başvuruda bulunması gerekiyor. bm güvenlik konseyi'nin böyle bir başvuru yaptığını ben hatırlamıyorum. bir hukuk organının bu ayrıntıyı göz önünde bulundurması gerekirdi. bu durumda tutuklama kararı sakattır. yok eğer ben yanlış biliyorsam, yani bm güvenlik konseyi bir başvuruda bulunmuşsa bu da hukuka uygun olmakla birlikte etik olarak doğru değildir. rusya, abd, ingiltere, fransa ve çin daimi üye, bu herkesin malumudur. bu 5 ülkeden biri veto ederse konsey karar alamıyor. bu 5 ülke içinde rusya, çin ve abd ucm'ye taraf değil. ingiltere üye, fransa'yı ise tam bilmiyorum. ucm anlaşmasına taraf olmayan bir ülke nasıl oluyor da yine taraf olmayan başka bir ülkenin vatandaşını ucm'ye gönderebiliyor? benim vicdanım bunu kabul etmiyor. başka bir açıdan yaklaşalım. hukuksuz (yetki yönünden) bir şekilde sudan devlet başkanı için tutuklama kararı veren bir ucm niye abd yetkilileri için çalışma yapmadı? hadi bush'u tutuklayamadın, niçin soruşturma açmadınız? en azından gündeme getirseydiniz, soruşturma yapsaydınız. ucm'nin yetki alanına giren suçlarda biri de savaş suçu'dur. abd bu suçu işledi, afganistan ve ırak'ta. özellikle ırak'a savaş açmak tam bir savaş suçuydu. netekim savaştan sonra cia'in ırak'ın kimyasal silaha sahip olduğu konusunda dezenformasyon çalışması yaptığı bazı ağızlardan itiraf edilmişti. sebepsiz yere bir ülkeye savaş açmak, işgal etmek, 1 milyondan fazla insan öldürmek, mülteci durumuna düşürmek, aç vce susuz bırakmak, direnişçilere işkence yapmak. bunlar birer insanlık suçuydu. ucm eğer abd'li yetkilileri gündeme almadıysa ömer el beşir'i de almamalıydı, utanmalıydı. benim gözümde ucm "batılıların, 3. dünya ülke vatandaşlarını yargılamak için kurdukları emperyalist kurum" olmuştur. abd, rusya, ingiltere, israil için savaş suçu işlemek serbest, diğerlerine yasak.
yanlış anlaşılmasın, el beşir'i savunmadım. yargılanmalıdır, ama ucm'de veya bm güvenlik konseyi kararıyla kurulacak bir savaş suçu mahkemesinde değil, kendi halkının kuracağı bir mahkemede. 20. yy ikiyüzlülüğü 21 yy'de aynı şekilde devam ediyor. batılılar ve diğerleri