|
|
- gazetelerin kan revan, meni ve salya içindeki okuyucu yorumlarından birinde rastladığım, beni yerime çivileyen ifade.
fantastik korku filmlerinde, romanlarda geçtiğinde zombisidir, vampiridir, mumyasıdır bir vesileyle dirilen "ölüyü öldürme"yi doğal birşeymiş gibi düşünüp, o gerçeklik içinde değerlendiririm. bu türün meraklılarından olduğum için tuhaf bulmam, yadırgamam gerçeklikle ilişkilendirmeye kalkmam filan. ama dediğim gibi bu ifade daha doğrusu talep beni afallattı. zaten öylesine bir ifade, bir mecaz filan olsa okuyup geçecektim büyük ihtimalle. ultra vatanperver yorumcu, terörist kamplarını vurmakta olan askerlere aynen şöyle sesleniyordu: "kahraman türk askeri.dagı,taşı bombala.ölülerini tekrar gebert"
bu dilin yabancısı değilim. benzerleri her yerde bulunabilir. ölen teröristlerin değil cenaze töreniyle gömülmesine, herhangi bir şekilde "gömülmesine" karşı çıkan yorumcuların yorumlarını defalarca buraya taşıdım. "teröristler gömülmemeli hayvanların önüne atılmalı" biçiminde alternatif çözümler getiren belli ki "vatan aşkıyla mecnun olmuş" kimseler de az değil elbette. ama doğrudan böyle bir taleple hiç karşılaşmamıştım. herhalde "tekrar gebertin"le kasıt böyle birşeyler. ölüleri, sağlıklı bir aklın tasavvur edemeyeceği biçimlerde muamelelere maruz bırakarak, yaşarken yaptıkları şeyler için onlardan "maksimum" intikam almak.
homosapiens türünü insanlaşmaya, uygarlaşmaya götüren ilk dürtünün, ölülerini gömmek olduğu söylenir. vicdani nedenlerle değil de çürüyen cesetlerin yarattığı sağlık tehdidini farkedip ölülerini gömmeye zahmet ettikleri iddia edilebilir pekala. fakat arkeolojik buluntular cenaze töreni yapıldığına işaret eden nesnelerin varlığını gösterir çoğu kez. neandertallerin yerleşim yerinde ölülerin üzerinde münferit olmayan çiçek kalıntıları bulunmuştur örneğin. insan ölülerini gömen, ölülerin gömülmesini talep edep eden bir türdür denebilir. ama bana kalırsa insan "yaşarken nefret ettiklerinin cesetlerinin gömülmesine itiraz etmeyen türdür". bunun dışında kalanlar başka bir tür olmalı.
yorumcu bana kalırsa canavara benzemiyordur, iki kulağı iki gözü vardır. dışardan bakınca "normal" bir insan gibi gözüküyordur. veya gözükmüyordur. bilmiyorum böyle konuşan biriyle hiç karşılaşmadım. çok önemli değil. "bu nefret, bu tepkiler bu biçimiyle doğaldır, haklıdır" diyenler, diyebilenler; hastalıklı tepkileri resmi ideolojiden güç alarak normalleştirmeye çalışanlar beni düşündürüyor asıl. onlardan çok fazla tanıdım.
|