|
|
- minimum standartlarda yaşayabilen üstün insan bir nevi übermensch. aç ve uykusuz olarak günlerce yaşayıp, derslere ve sınavlara da bu şekilde girebilen varlık.
- en büyük sorunlarından biri para olan genç insanlar topluluğu.
- korsan cd vs. alırken insana büyük avantaj sağlayabilen ifade türü. örnek:
-abi 5'i kaça olur?
-5 milyon.
-yapma abi öğrenci adamız.
-tamam 3 milyon ver.
- yer:otogar
-abi ben karahisar'a bir zarf gönderecektim.
-tamam yarın sabah orda olur.
-kaç para acaba???
-5 milyon zarf.!!
-(içimden) [yuh be bir zarf için bu kadar olur mu? neyse artık başka çare yok verecez]
ösym yazan zarfı göstererek diğerine
-öğrenci bu abi.
-para alma o zaman. öğrenci adamdan para alınmaz.
-(içimden)[yürü be helal olsun. delikanlı adam böyle olur. öğrencinin halinden anlayan adamlar hala varmış]
- bazı insanların kaderi. bilemiyorum. senelerdir bu gruba müdahilim ama şükürlükmüş halimiz ne diyelim. şöyle ki;
bugün uzun süredir görmediğim bir arkadaşıma rastladım "lan ne zaman bitecek bu öğrencilik hayatı" diye serzenişte bulunmama fırsat vermeden beni gülmekten yerlere yatıran şu son bir ayını anlattı:
şimcik kahramanımız üsküdar'da oturuyor ve yıldız teknik'te okuyor. malumunuz okula gitmesi için bu zâtın denizi aşması gerekiyor (her gün yüzerek geçse bu kadar komik olmaz, tamam lan anlatıyorum sabredin). 3 ev arkadaşıyla birlikte ortaklaşa aylık akbil yükletmişler. diyelim biri otobüse binip kadıköy tarafına gidecek, bu 'biri' otobüse biniyor akbili basıyor sonra 'bizimki' arkadan bağırıyor:
- kanka ya hesap makinesini unuttun versene!
bu lafın üstüne otobüse binen muhterem akbili hesap makinesinin altına koyarak "ya kanka kusura bakma" diyerek uzatıyor. akbili alan arkadaşımız da takaya binip beşiktaş'a geçiyor. sonra dersi bitince eve dönüyor, evdeki ikinci öğretimde okuyan üçüncü arkadaşına akbili teslim ediyor ve böylelikle elden geldiğince günü kurtarıyorlarmış. hesap makinesinin aylardır pili bitmiş sırf bunun için kullanıyorlarmış. hey allam! sonra ben de kahkahalarıma ara verdiğim bir anda "ulan her gün şu sigaraya para vermek yerine adam gibi akbil yükletin lan!" dedim, tabi "cevab veremedi"... şimdi düşündüm de öğrenci adam lan bu, aç kalır sigarasız kalmaz...
- ankara ,istanbul ve izmir'de olanlarının diğer illerdekilere göre daha çok ekonomik sorun çektiği canlı türü. minimum şartlarda optimum yaşam stiline sahip tek örnektir. bir yerlerde çalışanları saymazsak babasından gelen para ve burslarla birlikte ekmek elden su gölden yaşarlar. toplumda birçok yerde sırf "talebe" olduğu için belli bir statüye sahiptir.
- yemek,fatura,kira gibi temel ihtiyaçlara para bulamamakla birlikte gezme tozma yada gereksiz işler sözkonusu olduğunda para konusunda sınır tanımayan insan topluluğu.kimi yerlerde avantajken kimi yerlerde örneğin ev bulma konusunda dezavantaja dönüşebilen olgunun somut hali.ama güzel hali..
|