|
|
- aile kurmak, hayatı düzenlemek anlamındaki söz grubudur. (bkz: çoluk çocuğa karışmak) olarak da kullanılır.
(bkz: ukte)
- bazılarının yapmaması gereken durumdur.
(bkz: akraba evliliği)
- -oğlum o ne biçim patolon çek şunun belini azcık yukarı
-öf baba karışmasan olmaz di mi
-kızım sen beni katil mi edicen o ne biçim etek
-ya babaya illa karışacaksın
bence bu şekilde de olabilir!
-evladım gidin kendi bahçenizde oynayın camı kıracaksınız
-of teyze yaaa birnizde karışmasanız olmaz
yada böyle olabilir. (bkz: başkasının çoluğuna çocuğuna karışmak)
- benim için bir trajedidir. ilkokulu bitirip, bir anadolu lisesinde hazırlık okurken, aynı okuldan eski sınıf arkadaşı olan diğer 3 kişiyle ilkokul hocamızı, yeni almış olduğu 1. sınıf öğrencileriyle eğitim yapmakta olduğu sınıfta ziyarete gitmiştik. ben ilkokulda da kızlar dahil sınıfın neredeyse en kısalarından biriydim. hazırlıkta da sınıfın en kısalarından biriydim. (lise 2 de en uzunlarından biriydim onu başka bir başlık altında incelesem daha iyi olacak.) örtmen biz 4 lüyü sınıfa yaydı. tam hatırlamıyorum ama öğrencilerini ayağa kaldırarak bir atraksiyon yaptırmıştı. biz de onları yönetiyorduk. atraksiyon bitmişti. örtmen öğrencilerine oturmalarını söylemişti. biz de onları oturtmaya çalışıyorduk. bi anda örtmen bana "yerine otur evladım" dedi ve ben olduğumu anlayınca bastı kahkahayı. tabi diğer 3 pezzevenk de kahkahayı bastı. allahtan 1. sınıf veletleri mevzuya uyanmamıştı. zaten ufak olan boyum yere döşeli parkelerin arasından sızarak iyice küçüldü. çoluğa çocuğa karışmıştım. "gülmeyin ulan allahsızlar" dedim ama artık çok geçti. o kahkahalar kulaklarımda çınlıyordu.
(bkz: taşak geçilmiş küçük emrah bakışı)
- bir vakitten sonra biyolojik saatin gelmesi sonucu istek,özlem duyulan,hatta hasretle beklenen olay.insan üremeye programlıdır, aşk,sevgi,evlilik bahane üremek şahane...
ortalama 28 yaşından sonra kadınlar, artk annelik içgüdülerinin kek hamuru gibi kabarması sonucu,önlerine çıkan her erkeği potansiyel koca değil potansiyel baba olarak görür.arzu ve emelleri ,zengin, yakışıklı, kariyer sahibi bir koca bulmaktan,çocuklara iyi bir hayat sağlasın diye zengin,çocuklar güzel olsun diye yakışıklı,çocuklar okulda ezilmesin diye kariyer sahibi bir baba bulmaya doğru seyir eder.
ortalama 30 yaşından sonra erkekler,babalık ve koruma içgüdülerinin kıpırdanması sonucu,(kadınlar bunu daha erken ve daha şiddetle hisseder) önlerine çıkan kadınların,kalçasına göğsüne beline bacağına gözüne yine ve her zaman bakmakla birlikte,yemek yapmayı bilip bilmemesine,kardeş büyütüp büyütmemiş olmasına,çok fazla süslü olmamasına (evlenilecek kadının çok dikkat çekmesi caiz değildir,üstelik adamın ocağına incir ağacı diker) da dikkat eder.tercihler hafifmeşrep kadınlardan,oturup kalkmasını bilen kadınlara yönelir.anne yapılacaktır,soyadlarını taşıyan bebeler doğuracaktır,soy yürüyecektir.
çoluk çocuğa karışmak lazımdır,mistir.zaten nereye kadar tek tabanca ve bencilce yaşamak,birşeylere adamalı kendini insan...değil mi ama...
(bkz: acaba)(tatalu, 22.09.2007 00:08 ~ 14.12.2007 21:24)
- doğan her canlı gibi büyümek, akabinde evlenmek ve böylece çekirdek aile kurmak girişiminden sonra çoluk çocuk derken insanın kendisini içinde bulduğu durumdur.kimi zaman da yıllarca yapılan ve sonuç alınamayan,ilerleme kaydetmeyen durumlarda, ki bu genelde platonik aşktır,zaman kaybını ifade açışından, "çoluğa çocuğa karışılır bunca zamanda beah" cümlesinde de bu kalıp kullanılır.
|