belki ilginizi çeker
  1. · padödö
  2. · argumentum ad crumenam
  3. · başörtülü öğrenciler odtü veya bilkent i kazanamaz
  4. · namaz kılan bale yapamıyor mu
  5. · baletler ve balerinler bale yapmasın çocuk yapsın
  6. · tan sağtürk şişli etfal camine imam olsun
  7. · türkan saylan
  8. · bizim kızımız baleye diskoya gitmiyor
  9. · çocuklar silah sıkmasın bale yapsın
  10. · bale için yaş sınırı yok ama kuran kursu için var
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  2. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  3. · ezel
  4. · yılmaz özdil
  5. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  6. · aylin aslım
  7. · ugg düşmanı ezik kızlar
  8. · benito mussolini
  9. · laiklik kadınları fahişeliğe itiyor

çocuklar namaz kılmasın bale yapsın  

sayfa  / 4
  1. - kanka cumaya gidelim mi?
    - olmaz olm. daha benim padödö çalışmam lazım.

edit: başlık başa kalmak, koşantavşan kızmak.
    (şizofren ev kedisi, 12.04.2007 22:24 ~ 12.05.2007 14:42)
  2. isteyen çocuk namaz kılsın, isteyen çocuk bale yapsın, isteyen ikisini de yapsın, isteyen hiçbirini yapmasın şeklinde tashih edildiğinde destekleyeceğim kampanyadır.
    (bkz: dayatma)
    (bkz: özgürlük)
    (şiirden anlamayan şair, 12.04.2007 22:27)
  3. "namaz kılan bale yapamıyor mu" sorusunu akla getiren, söyleyen kişinin islam düşmanı olduğunu ve inanca saygısı olmadığını gösteren önerme.
    (damned, 12.04.2007 22:29)
  4. insanın aklına türlü türlü küfürler gelmesine neden olan söylem. sana ne bre melun, başkaları senin veledinin balesine karışıyor mu? ki sen başkasının veledinin namazına karışıyorsun, artık insanlarda ar, haysiyet diye bişey kalmamış, bunun bir adım ilerisi ülkede topyekün dini yasaklayalıma kadar gider, ahanda buraya yazıyorum, ilericilik diye diye dinsizliği iyice dayatmaya başlıycaklar insanlara.
    (kötüböcek, 12.04.2007 22:35 ~ 13.04.2007 01:45)
  5. başkalarının çocuğunun ne yaptığı kendisini çok mu ilgilendiriyor ? sorusunu akla getiren verilen boş beyanat...
    (tehlike anında camı kıran imdat çekici, 12.04.2007 22:38)
  6. en az "çocuklar bale yapmasın,namaz kılsın" demek kadar saçma bir önermedir.hayır bir de neden bale.niye resim çizsinler,top oynasınlar,kaynaşsınlar falan değil de bale ? ona takıldım ben.
    (guanoapes, 12.04.2007 22:41)
  7. böle bir şey söylemek tam anlamıyla aptallıktır. insanın bir başkasının ibadetine laf etmeye hakkı olabilir mi üstelik de bunu söyleyen kendini "çağdaş" idda eden biri ise.

eğer "çağdaşlık" başkalarının inancına laf etmek (sözde demoktarik olduğunu idda ederken)onları yönlendirmeye çalışmak ve bir inancın gereğini cahilce eleştirmekse ben çağdaş değilim. onlar bu at gözlükleriyle çağdaşlığını yaşasınlar.
    (yozgatyan, 12.04.2007 22:56)
  8. çağdaşlık eşittir bale, namaz eşittir gericilik gibi dar, hastalıklı ve müslümanlığa zerre saygısı olmayan bir düşüncenin ürünü söz.

(bkz: esefle kınıyoruz)
    (stairway to heaven, 12.04.2007 23:03)
  9. (bkz: devlet opera ve balesi)" onmousedown="return bkc('1349485','+%60devlet+opera+ve+balesi+%60')">devlet opera ve balesi)
    (sinkaf, 12.04.2007 23:07)
  10. (bkz: baletler ve balerinler bale yapmasın çocuk yapsın)
    (bkz: tan sağtürk şişli etfal camine imam olsun)
    (mulenbu, 12.04.2007 23:10)
  11. eğer bu fikir uygulanmaya çalışılırsa günde 5 vakit bale kursu verelim, bütün herkes derslerden haberdar olabilsinler diye de ezan yerine klasik müzik çalalım minarelerden diye taleplerde gelebilir. ardından da "dinin direği bale", "bale yap sıhhat bul", "bale yapan cennetlik" gibi afişlerde görebiliriz.

yani bir yandan dini inancı ve bunların dogmalarını eleştireceksin -tamam bu senin hakkın ama - bir yandan da tam o kurallardan birinin yerine kendince başka bir şey yerleştireceksin. ne farkın kaldı.

çağdaş yaşam adına namaz yerine bale öneren biri herhalde ileride lahana sarması yerine brokoli yiyelim de diyebilir.
    (enkilman, 12.04.2007 23:18 ~ 13.04.2007 00:43)
  12. yaşlı ve ziyadesiyle muasır bir teyzenin bir gazetede habere konu olan hikayesini akla getiren sözler. haber yanılmıyorsam şöyleydi:
    bir anıt kadar yaşlı teyzemiz bebekte ikamet etmekte olup evinin yakınlarındaki kolonlardan muzdariptir.çünkü o kolonlardan beş vakit ezanın sesi iştilmektedir. olabilir tabii, teyzemiz yaşlıdır rahatsızlığına hak vermek makuldur;lakin asıl hadise teyzenin rahatsızlığını dile getirirken büyük bir şevkle ifade ettiği çözüm şeklidir:
    -ezan sesleri beni ziyadesiyle rahatsız etmekte, bu yıllardır böyle. ben de ezan vakti geldi mi müzik setimi açıyorum;yüksek sesle klasik müzik dinliyorum. yani ancak bastırıyorum ezanın sesini ne yapayım.
    (SİNKAF, 12.04.2007 23:34)
  13. asıl örümcek kafalı kişilerin nasıl düşündüklerini bize en güzel kanıtlayan öneri cümlesi.
    (shemsipashapasaji, 12.04.2007 23:52)
  14. çocuklar evcilik de oynamasın ne öyle doktorculuk falan diye devam etmesinden korkulacak cümle.
    (gone with the sin, 13.04.2007 00:11)
  15. (bkz: şair bu dörtlükte bayrağa sesleniyor)
    (hell guardian, 13.04.2007 01:12)
  16. yarı doğru bir önermedir çocuklar gerçekten namaz kılmamalı çünkü bu ancak bir şekilde dayatılmış din öğretisi sonucu olabilir.bale de çocuk kızsa ve istiyorsa olabilir ama erkek çocuğa yaptırmamak gerekir sonra duygusal olur hayatta incilir.

aslında çocuk çocukluğunu yaşamalı koşuşturarak kafayı yemeli salak salak bağırmalı oyun filan oynamalı.
    (monteburns, 13.04.2007 01:21)
  17. muhtemelen koca bir konuşmadan alınmış tek bir cümledir. sarf edeni tanımam, etmem; ama anlatmak istediği bambaşka şeyler olduğunu tahmin edebilirim.

ironiden anlamayan nesle aşina olmayan bir kitleysek şurada, insanları fikirlerinden yalıtılmış cümlelerle de yargılamamalıyız gibi... he?

(bkz: hrant dink)

ek: ki araştırılırsa sarf edilen cümle "çocuklar namaz kılmasın, bale yapsın" değil; "çocuklar ***sıra üzerinde*** namaz kılmasın, bale yapsın" şeklindedir. öyleyken güzel küfredilmiyor ama, boş verin, bu başlık iyi.
    (ali kamber, 13.04.2007 01:27 ~ 01:48)
  18. büyükler de namaz kılmasın bale yapsın, hepimiz bale yapalım önermesini de akla getiren tümce. şaka bir yana abartılan birçok dini meselenin nihayetinde sarfedilen ve haklı birçok tarafı olduğunu düşündüğüm içsel duyguların asıl anlatılmak istenen cümlelerle değil de bir nevi bardağın taşmaya yaklaştığı safhalarda sarfedilmesine sebep olmuş birikimlerdir. ironik bir yapısı da vardır cümlenin.(bkz: ironi) anlatılmak istenen bir sinir havli içinde söylenmiş olup, asıl önemli olan bu çeşit bir tepkiyi herkesin farklı cümleler dahilinde gösterebileceği düşüncesidir. asıl niyetin baskı altında din eğitimi gören çocukları korumak olduğunu düşündüğüm hadisedir aynı zamanda. kısa ve öz olarak, çocuklar bırakın nasıl çocuk olunacağına kendi karar versin ki gelecekte geriye dönüp baktıklarında hatırlayacakları güzel şeyler olsun derim kendi adıma.
    (why georgia, 13.04.2007 01:40 ~ 01:59)
  19. "ben şahsen kensi öz kızıma bile sarılmam, öpmem" diyebilen örümcek kafalılıkla eşdeğere sahip yaklaşımdır. bi taraf televizyona gavur icadı deyip evine sokmazken diğer taraf ibadet özgürlüğünü hiçe saymakta, baleyi ibadetle aynı kefeye koymaktadır. değil sapla samanı karıştırmak, sapla kamyon tekerleğini karıştırmak kadar abes bir yaklaşımdır. bazı kesimler islamiyeti olduğu gibi değil de saptırılmış ve hoşgörü yoksunluğu içerisinde yaşıyor olabilir. günümüzde hala 4 eşli olmanın gerekliliğine inanabilir, kendi öz kızını öptüğünde 4 karısından almadığı elektiriği alıyor olabilir. bu kötü örnekleri ortaya sürerek ibadet eden herkese saldırmanın ne aydınlıkla ne de çağdaşlıkla bi ilgisi vardır, toplumda kutuplaşmalara yol açmaktan başka da bi halta yaramaz.
    (stargazer, 13.04.2007 01:49)
  20. sözün içinde geçtiği cümle şudur:

"türkiye'nin bölünmesine, ırkçılığa yönelmesine, binlerce yıl öncesinin arap ve iran âdetlerinin gelmesine karşıyız. çocuklarımızın sıra üstünde namaz kılmasını değil bale yapmasını istiyoruz. inancın insanların iç dünyasında saklı olmasını istiyoruz"

aynı konuşmada aynı hanım şunları da söylemiş:

"gençlik orkestrası'nı yaratan ve yöneten arkadaşımızın ismi muhammed. düşünebiliyor musunuz buradaki ironiyi?"

üzerine birşey söylemeye gerek yok, düşünce tarzı ortada kendisinin.
    (kısaveacısız, 13.04.2007 02:21)
  21. (bkz: çocuklar camiye değil kuğu gölüne gitsin)
    (bkz: takunya değil pisi pisi giysin)
    (bkz: takke değil toka taksın)
    (gestalt, 13.04.2007 02:50)
  22. "çocuklarımızın sıra üstünde namaz kılmasını değil bale yapmasını istiyoruz."

en azından ben bu tür bir benzetme yapmam. çünkü şekilci dinî yaşamı namaz, çağdaş yaşamı da bale ile sembolize etmek hem benim kurmak isteyeceğim türden bir benzetme değil (evet burnum büyük, kendime yakıştıramam böyle yüzeysel yaklaşımları) hem de lafımın bu ülkede "çocuklar namaz kılmasın, bale yapsın" diye algılanacağını ve insanların laflarıyla beni döveceklerini biliyorum.

eğer tartıştığımız laf "kız çocukları okula gitmesin, evde kocasına yemek yapsın." olsaydı mesela, bu kadar tartıştığımıza ve enerji harcadığımıza değerdi. çünkü bu ülkede gerçekten de oyun oynaması gereken yaşlarda evlendirilen, kendi rızası dışında başı kapatılan, dinî sebepler gerekçe gösterilerek sağlıklı bir sosyal hayata sahip olması engellenen kız çocukları var. ya da "çocuklar soru sormasın, oruç tutsun." denmiş olsaydı, ben de buraya gelip çocukların temel hak ve özgürlüklerinden bahseder, onlara kendi hayat görüşümüzü zorla empoze etmenin yanlışlarını tartışırdım. çünkü gerçekten de bu ülkede ciddi büyüklükte bir kesimin içine düştüğü yanlıştıktan bahsediyor olurduk o zaman.

ama söyler misiniz kimin çocuğunu yetiştirmesine karışılıyor bu ülkede? hangi insanımız, ramazanda oruç tutarken baskı altına alınıyor çevresi tarafından? hangi şehirde lokantalar tam da iftar vaktinde kapatılıyor? hangi ailenin çocuğu namaz kılmak isterse ve aile de bunu ona öğretmek isterse sosyal hizmetler kurumu gelip karışıyor onlara? yok böyle bir şey. bulunabilecek örnekler de genel bir kural çıkaramayacağız kadar nadir. türkan saylan'ın lafı da yanlış anlamalara (ne yazık ki anlayanlar yüzünden) mahal verebilecek, benim yapmayacağım türden bir benzetme içeriyor. belki bazı hassas insanları rencide etmiştir, anlarım ama eninde sonunda ülkenin içinde bulunduğu durumla hiç bir paralellik göstermeyen bir laf. bu kadar üstünde durmaya da değmiyor. bu lafa dan dun girişen hassas arkadaşlar, enerjinizi kişisel hak ve özgürlüklerin başka alanlarda kısıtlanmasına karşı göstereceğiniz tepkilere saklayın lütfen. müsterih olun, bu üllkede kimsenin dinine laf da edilmiyor, engellenmiyor da.
    (recai pengül, 13.04.2007 09:18 ~ 12:31)
  23. (bkz: argumentum ad crumenam)

türkiye'de çok güzel işler çıkarmış bir örgüte yakışmayan önerme, umarım hatalarının farkına varırlar.
    (dünyayı kurtaran adam, 13.04.2007 09:32 ~ 09:34)
  24. söylenen söz şöyle: "türkiye'nin bölünmesine, ırkçılığa yönelmesine, binlerce yıl öncesinin arap ve iran âdetlerinin gelmesine karşıyız. çocuklarımızın sıra üstünde namaz kılmasını değil bale yapmasını istiyoruz. inancın insanların iç dünyasında saklı olmasını istiyoruz."

mühenna kahveci adlı zaman gazetesi muhabirinin haberinin başlığıdır.

hemen ertesi gün bir de şöyle bir haber yapmıştır:

http://www.tumgazeteler.com/...

belli ki muhabir kızmış.
    (azwepsa, 13.04.2007 09:42)
  25. bir prof'tan beklenemeyecek derecede dar görüşlü söz öbeği. balenin neyi medeniyet demek anlamadım ya da neden bale, niye zeybek değil?? neden kendi kültürümüzü yansıtan şeyler değil.
    (tonamisko, 14.04.2007 01:06)
 sayfa  / 4

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil