annenin eski soyadının can olması durumunda da sıkça başvurulan eylem.
(lupin, 03.03.2005 10:50 ~ 02.07.2007 13:51)
galatasaraylı birçok genç futbolcusunun içinde bulunduğu durum
(bkz:
cafercan aksu)
(bkz:
özgürcan özcan)
- anne bu adam kim??
- amcan!!
gofret reklamlarına bile konu olan, oldukça yaygınlaşmış bir uygulama.
mümtazcan, toprakcan, tezcan şeklinde çok anlamsızları vardır bu can lı isimimsilerin. neden ısrarla koyarlar anlaşılmaz..
fekat sevgi katmak anlamında can eklenir bir isme (ör: melocan)
bir de erkekleri kızdırmak için kullanılırsa işe yarar (ör:ahmetcan)
gittikçe boku çıkan eylem. şöyle ki;
(bkz:
ekbercan)
(bkz:
oralcan)
kimseyi gücendirmeden bir noktaya parmak basarak 60 yaşındaki bir adama hele de müdürse falan oğulcan bey diye hitap etmek nasıl olacaktır, merak ederim hep.
ötesi var celalcan ki direk olayın kaynağı var cankat. daha ne diyelim. allah ebeveynlere akıl fikir sıhhat hede hödö versin.
tikky gençliğin isimlerinin "x+can" formatında dönüşmesindeki en büyük etken.
yıllarını hatta ömrünün yarısını
eti bisküvi ye vermiş komşumuzun abartarak içinde bulunduğu eylem.
oğlunun adı
etican
kızının ki
etinur
(bkz:
amına godumun manyağı)
o değil de, bu manyaklığın bir sonucu olarak
mustafacan ismini de duydum ya, işte o zaman "
yeter ulan!" dedim. keşke umut sarıkaya'nın karikatürlerinde olduğu gibi, çocuklarına bu saçma isimleri koyan
ebeveynleri bir kamyonun kasasına toplayıp şehir dışına bırakan bir süper kahraman olsa. böylece şehir eski huzurlu günlerine kavuşmuş olur hiç değilse...
insanların isimleri modernleştirmek için yapıp farkında olmadan o ismi batırdıkları eylem. memduhcan ismini duyduktan sonra işin cılkını çıkartmak eylemi bu olsa gerek dedim.
can rambo.
evet amerikalılar da bu akımı sahiplenmiş. hem canpolat nerden esinlendi sanıyordunuz.
bu kuzular dede olunca hayli garip olacaktır.
+berkecan dede topumu verir misin?
+ama su motoru biraz dikkat et fasuyle kapsüllerimi eziyosun!
yakında 'patlıcan' diye çoluk çocuğa isim takarlarsa şaşırmayacağım bir durumdur.
(omega, 11.09.2007 23:46 ~ 14.12.2007 17:52)
mülayimcan ismini de duyduktan sonra kızım olursa adını
zencefilcan koymayı düşündüren eylemdir. zencefilgül de olabilir oğlum olursa da k
*avşakcan mı koysam acaba diye düşünmüyor değilim.
can adının hiçbir şekilde bu kadar karizma yerlerde gezmediğini düşündüren anne-babaların garip ve saçma isim verme çabası.
beğenmediğimiz dede adını canlayarak sevimli hale getiririz öyle ki dede adı bi çırpıda olur bebe adı. hem saygılı evlat olur ailenin gözüne gireriz hem yavrumuz ergen olduğunda dede adına yabancılaşıp ekini kullanarak ortam yapabilir. yani olayın özü çocukların adına değil dedelerin adına can eklemektir.
ezgi ve can sahilde gezinmektedirler.fonda bir ses yükselir
-özge!özge!!!
bizimkiler üzerine alınmaz tabi.ve ses
-özggeeeeeeee!!!!! diyerekten çığırmaya devam eder.işte tam çığırmanın yükseldiği anda can oğlumuz koşar adım kulaklarını tıkayıp ezgiyi kolundan çekiştirirken fon müziği yapan abimiz
-özge oluumm kız yapmışsın duymaz oldun artık bizi diyerekten konuya girince ezgi gayet şaşkın.
-nassı yani?
-şey aşkım.benim adım özgecan da.
ezgi:
hönk?!
(izmir karşıyakada bir adaşımın başından geçen trajikomik olay)
bilhassa kız isimlerine eklendiğinde alabildiğine abes duran isim eklentisi: elifcan, melisacan vs.