çocuk
kızsa büyük sorunlara yol açabilecek durum..
editim: başlık başıma durumu mevcut..
(bvrak, 14.10.2007 13:47 ~ 12.02.2009 21:16)
bizzat yaşadığım ve sorunlara gebe, m. kemal'in sınıfta yaşadığı rivayet edilen duruma sebep olan bir vak'a.
babaannem: x baksana bi.
(dede torun beraber bakarlar)
babaannem: bundan sonra senin adın büyük x, seninki küçük x olsun.
(bkz:
"dumur")
genelde türklerde gelenek olan bir durum.bazen dede yerine büyükbabasının ismi de verilebilir.eğer anne ve baba anlaşamazsa iki isim birden verilir.
(ceyus, 14.10.2007 18:22)
daha kötüsü için;
"çocuğa babasının ismini vermek"
misal: odtü inşaat mühendisliği bölüm başkanı, prof. dr. güney özcebe'nin babası da güney özcebe'dir dedesi de..
bir torun için çok güzel bir duygudur sonuçta dedesinin adına sahiptir.ama ileri ki zamanlar da dedesinin vefat etmesi sonucu mezar taşına yazılan isim ve soyisim çocukla aynı olduğu için çocuğun o an tek düşüncesi olabilir."bir gün benim de adım böyle bir mezar taşına yazılacak ve bir gün ben de dedem gibi öleceğim"...
eskiden çok sık yapılıp büyüklerin gönlünü almaya yarayan, şimdilerde ise çocuğa iki isim vererek kolayca atlatılan durum. bu durumda çocuk evde farklı, dışarıda farklı bir isim kullanabilir. illa bir jest yapılmak isteniyorsa çocuğa dedenin istediği başka bir isim verilebilir.
bunun sebebini ben de düşündüm ve şöyle diyorum: anne baba mirastan daha fazla pay istiyordur. bu sadece basit bir yalakalık olayı olamaz.
aileden örnektir:
1.annemin dedesinin adı ismail
2.dedemin adı hüseyin
3.dayımın adı ismail
4.dayımın oğlu hüseyin
bir de şöyle bişi var ki bundan daha beter: çocuğa ön ad olarak dedesinin ismini, ikinci ad olarak da günümüzün popüler isimlerinden birini vermektir. abdullah can, muzaffer kerem gibi garip isimli yeni nesil veletler dolaşmaktadır ortada. anne- babalara seslenmek istiyorum: "gözünüzü seviyim yapmayın, etmeyin canlarım, yazık günah o çocuklara"
aslında güzel bir şey. sülalenin kendi kendine "hanedancılık" oynaması gibi bir durum. herkes aristokrat, herkes elit. ama bizim memlekette eksik bu durum. hani "üçüncü henry forklift" isminde olduğu gibi numara da versek her aile kendi çapında bir hanedan olur. "birinci ibrahim özgüroğlu", "ikinci faruk özgüroğlu", "üçüncü ibrahim özgüroğlu junyor" diye gitse fena mı olurdu? insanlar daha bir aristokrat olurdu, kendi götünü parmaklardı falan. ingiliz hesaabı.
çocuğun gençliğini s.ken harekettir. çocuğun arkadaşları vardır, can vardır mesela tolga vardır efendime söyleyim kaan vardır. bizimkinin adı ne ? rıfkı.
ekibe bak amk: tolga, can, kaan ve rıfkı. bu adam baştan ezik, bu adam baştan yenik. bu adam bakteri. ya bizim tolga var o da gelsin mi ? gelsin tabi. ya bizim rıfkı var o da gelsin mi ? rıfkı mı? şey ya boşver biz takılalım. rıfkı kaybedendir. kızlarla ilişkisi kötüdür bir kere, düşünsenize kızlar toplanmışlar mesela:
aysun: bir çocuk var çok tatlı yha!
müge: adı ne ?
aysun: rıfkı...
müge inanabilir mi lan rıfkı'nın tatlı olduğuna? rıfkı tatlı olabilir mi sevgili yazarlar, rıfkı karizma olabilir mi ?
ne biçim ailesiniz lan siz, yaktınız lan çocuğu, oysa o sevmek isterdi, küstü de dağlara çıktı rıfkı döner mi dönmez mi bilmem. haklı çocuk.
çocuk için gurur verici bir olaydır. allah gecinden versin dedemi kaybettiğimde isimini taşımaktan, ona layık bir torun olmaya çalışmaktan gurur duyarım. idolüm benim canım dedem...
ahmet, ismail, ahmet, ismail, ahmet, ismail. yaklaşık 10 kuşaktır bir ailede sadece bu iki isim kullanılıyor. ayrıca tabii ki de karadenizliler...
*
annemin doğumdan iki gün önce rüyasında dedemi
* görmesi sonucunda kardeşimin karşılaştığı durum.
ancak bizimkiler akıllılık edip bizim ufaklığa başka bir isim daha koydular, büyüyünce bi' ihtimal dedemin adını beğenmez diye. dedemin adını da ikinci ismi yaptılar. iyi oldu böyle.
ismini yıllar sonra beğenmeyip mahkeme kararıyla değiştirmeye itecek eylem...
hele ki yılların ilerlemesiyle beraber popüler isimler de ortaya çıkınca göt gibi kalır sizin isminiz...bunu akıl edebilen ebeveynler iki isim koyma şekline giderler ve vahdettin berke, cabbar tolga, cemalettin eray, fahrettin ilke kombinezonunda isimler de türeyebilir...