|
|
- koyunlarla bizzat ilgilenen kişi.
- (bkz: demirel)
- çobanın biri dere kenarında koyunlarını otlatıyormuş. tam o anda, yanına bir cherokee jeep yanaşmış. brioni gömlek, cerruti ayakkabılar giyen, ray-ban gözlüklü ve ysl kravatlı bir sürücü aşağıya inmiş ve çobana sormuş.
- eğer kaç tane koyunun olduğunu bilirsem bana onlardan bir tanesini verir misin?
çoban bir adama bir de koyunlarına bakmış, "tamam" diye cevap vermiş. genç adam arabasını park etmiş, telefonunu bilgisayarına bağlamış bir nasa sitesine girmiş, gps ini kullanarak yeri taramış, bir database ve logaritma ile doldurulmuş 60 excel tablosunu açmış ve 150 sayfalık bir rapor basmış. çobana dönmüş,
- tam olarak 1586 adet koyunun var
demiş. çoban "doğru" diye cevap vermiş, "koyununu alabilirsin". genç adam koyunu almış ve cipinin arkasına koymuş. bu sefer çoban genç adama dönmüş,
- eğer senin ne iş yaptığını bilirsem koyunumu geri verir misin ?
diye sormuş. adam, "evet neden olmasın" diye yanıtlamış. "sen dünya bankasında danışmansın" demiş çoban. adam sormuş, "nasıl oldu da bildin?". çoban "çok basit" diye cevap vermiş.
- buraya çağrılmadan geldin, bu bir. ikincisi benim bildiğim bir şeyi bana söylemek için benden bir koyunumu istedin. üçüncüsü yaptığın işten hiçbir şeyden anlamıyorsun çünkü köpeğimi aldın !
- eskiden sadece yoğurt ve ayran üreten, şimdilerde süt piyasasına da giren marka. kaymaklı yoğurdu çok güzel olur.
sloganları "esaslı lezzet" imiş. çünkü o bir esas holding kuruluşu.(milwaukee, 31.03.2006 00:09 ~ 19.05.2006 12:34)
- (bkz: choban)
- bir sunay akın şiiridir.
oybirliğiyle koyunlar
keçiyi seçer
kendilerine başkan
oysa sürünün başına
kurdun akrabası
köpeği koyar
çoban..(lethromar, 29.06.2006 03:41 ~ 19.07.2007 13:17)
- bir salata türüdür. salatalık, domates, biber ve soğanlar ufak ufak doğranır tercihe göre maydanoz vs. yeşillik eklenir limon(ya da sirke) ve yağla servise hazırdır.
(applepie, 05.07.2006 20:17 ~ 26.03.2007 18:29)
- çoban
o kadar çaldı ki yürekten
türküler aşındırdı kavalı.
cahit külebi
- (bkz: çoban armağanı)
- peygamberlerin çoğunun bir zaman için kendilerine meslek edindikleri meşgale. bunun hikmetlerinin olmasının yanında çeşitli mantıklı açıklamaları da olabilir. çobanlık, toplum içinde işi,gücü olmayan fakat geçimini sağlamak mecburiyetinde olan ve okuma-yazma bilmeyen insanlar için uygun bir uğraştır. elbette okur-yazar çobanlar da vardır. bunu yadsımak istemiyoruz. ama okur-yazar olmayan ve sadece güttüğü hayvanlarla toplumun güvenini kazanmış, dürüst bir çoban kadar hiç kimse peygamberliğe elverişli bir konumda değildir. bu insan, allah'tan aldığını iddia ettiği vahiyleri kendi yazmış olabilir derseniz onun okuma-yazma bilmeyen basit bir çoban olduğu aklınıza gelir. bu iddianızdan vazgeçersiniz. yok, mal, mülk sahibi olmak için yapıyor derseniz bir çobanın bunu başaramayacak düzeyde olduğunu bilirsiniz. peki ya, basit bir çoban hiçbir çıkarının olmadığı bu tür iddiaları niçin gündeme getirsin? birçokları onun sıradışı bir hali olduğunu kavramakla şereflenir. buna kısaca iman denmektedir.
her zaman çobanlar peygamber olmazlar. bazen peygamberlerin öğretmenleri de olabilirler. mevlana'nın uzunca bir hikayede anlattığı gibi bir çoban hz.musa'ya tanrı'yı nasıl düşündüğünü anlatmıştır. çoban'a göre tanrı'nın bitli sarı saçları vardır ve çoban aşık olduğu bu tanrı'nın dizlerine yatmasını ve onun bitlerini temizlemeyi dilemektedir. elbette konumu gereği bunu son derece uygunsuz bulacak olan hz.musa'ya daha sonra ilahi ikaz gecikmeden gelecektir: " sen kulumun beni nasıl tasavvur ettiğine gülüp geçme. ben, kulum beni nasıl zannediyorsa öyleyimdir."
her zaman büyük bir övgüyle söz ettiğimiz büyük atalarımızın içlerinde eser bırakmış olanlarından öğrendiğimize göre çobanlar çok mühim kimselerdir. en az öğretmenler kadar kutsal bir vazifeyi yerine getirmektedirler. burada da bize öğrettiler ki bir çoban, bir sözlükte üç paragrafta anlatılabilecek kadar bilgedir.
- aslında cahillikle suçlanmalarına rağmen düşünüldüğünden daha bilgili olan meslek grubu icracıları.
aynı zamanda ağzının tadlarınıda bilirler.
(bkz: çoban salata)
(bkz: çoban köbetesi)
birde otlattıkları yerin yakınında şelale,çay,dere varsa oraya karpuzu koyar birde onu yerler.en lüks restoranda yediğiniz 400 ytl'lik yemek onun yanında hiç kalır.
- aysun kayacı'ya götüyle güldüğünü tahmin ettiğim kişi.
(bkz: köylü milletin efendisidir)
- aysun kayacı'nın sözüne verilen tepkileri görse mazallah çatlayacak mslek grubu. nefessiz kalacaklar gülmekten.
|