belki ilginizi çeker
  1. · özer uçuran çiller
gündem
  1. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  2. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  3. · domuz gribi
  4. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  5. · demokratik sol halk partisi
  6. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  7. · colin kazım richards
  8. · itü sözlüğün ekşi sözlük mandasına girmesi
  9. · orgazmik yiyecekler

çift soyadı kullanmak  

1. komik bulduğum bir eylemdir, ha eğer kadın soyadıyla cidden bir şey ediyorsa güzel korusun, ama sırf soyadım devam etsin diye yapılıyorsa, gereksiz bir davranıştır.
    (platin24, 22.07.2007 01:36)
  2. (thedewil, 22.07.2007 02:39)
  3. bol miktarda kadının çalıştığı ortamlarda karizma yaratmak amacı ile de kullanılırç x dişi diğerlerine açıkça belirtmeden evli olduğunu ifade etmiş ve/veya hatırlatmış olur.
    (pseudonym, 22.07.2007 03:05)
  4. evlenmeden önce ün kazanmış olması tek neden değildir. kendi soyadından sırf kendince sebepler yüzünden vazgeçmek istemeyebilir. soyadı kendi ailesiin hatırasıdır veya belki kocasının soyadı ismiyle yakışıksızdır. uyumsuzdur. adamın kendisi ve onla yaşanan aşk güzel ama soyadı çirkin olabilir.yepyeni ismi birden kabullenmek kolay olmayabilir. ismini kimliğinin veya ailesinin belki babasının bir parçası olarak taşımak isteyebilir.
    fakat bazı adamlar evlenme işini bir çatı altında kendi hükümdarlığı/şirketini yaratmak amaçlı düşündüğünden; kadını yardımcısı veya bu kurumu oluşturmak amaçlı iş ortağı, domine ettiği bir karakter olarak gördüğünden onu soyadıyla damgalama konusunda hırslanabilir. artık soyad, adamın baş olduğu bir kurumun mühürüdür. o adamlar bu yasadan hoşlanmazlar.
    (creme brulee, 22.07.2007 13:29)
  5. çift isimli, annesi türk babası brezilyalı ve brezilyalı kocası olan bir kadın için zor durum olabilir mesela. "melisa nuran büyükhatipoğlu segudio psevado moriveria" gibi. cümle ebadında olunca formalitede sorun yaşatabilir.*
    (spaindustrial, 16.12.2007 18:30 ~ 18:32)
  6. evlendikten sonra kocasının soyadının önüne kendi soyadını da ekleyerek kullanan kadınların çift soyadı olur. isteyen istediği gibi kullanır. ister tek, ister çift, sorun o değil. sorun bunu bir kadın hakları, eşitlik, adalet, vs. meselesine dönüştürmektir. kadın hakları ve eşitlik kağıt üstünde nasıl göründüğünden çok daha geniş, çok daha derin kavramlardır. evde kocasından sabah akşam dayak yiyen, eğitim fırsatı elinden alınan, ekonomik özgürlüğü olmayan, olsa da kullanamayan, toplumsal kuralların, gelenek ve göreneklerin altında ezilmiş kadın çift soyadı kullansa ne yazar, 15 soyadı kullansa ne yazar? kadınların çok daha derin sorunları var, çoook...
    (mürekkepbalığı, 24.12.2008 23:55 ~ 23:56)
  7. sırf "bana ne eşitim ben" amacı ile kullanılmaz. en erken 20 yaşında evlendiğini düşünün bir kadının, 20 yıldır bir ismin var ve bir anda tamamen değişiyor. düşünsenize 2009 a giriyoruz ilk zamanlar kaç kişi tarih atarken 2008 diye atacak oysa sadece bir yıl kullandık 2008. ama soyadını en az yirmi yıl. ben bir adamı sevdim onunla hayatımı birleştim diye adımdan vazgeçemem ki. inat ya da benzeri birşey değil bu en basit tanımı ile alışkanlık denebilir belki.
    (neva, 25.12.2008 00:00)
  8. eski soyadının ikinci veya üçüncü isim gibi durduğunu farkedemeyerek soyadını koruma derdine düşmek.
    (fikrettin abi, 09.01.2009 13:44 ~ 13:59)
  9. genelde yabancı erkeklerle evlenen türk kadınlarında gözlemlemediğim hadise. yani kadınımız yerli erkeklerle evlenince baba soyadına sahip çıkarken, damat yabancı olunca o kadar diretmiyor baba soyadında... ilginç?!

ben yabancı eşinin soyadını almayan türk kadını görmedim doğrusu... kızlık soyadını da almıyorlar.
    (jitankea2a, 06.02.2009 21:40)
  10. (azwepsa, 06.02.2009 21:45)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil