belki ilginizi çeker
  1. · paradoks
  2. · anket başlıklara anket bu diyen cengaver yazar
  3. · dilemma
  4. · özlü söz deryasına dalmak
  5. · ota boka laf atarak yazar oldum zanneden dallama
  6. · seni döverim ama dayak yerim diye korkuyorum
  7. · çatışkı
  8. · ne yazsam diye düşünmek
  9. · kuantum ile murphy kanunlarının ters düşmesi
  10. · ayakta yaşlılar varken genç kıza yer veren it
gündem
  1. · tanrıya sorulacak tek soru
  2. · hayatın iyi bilinmesi gereken kanunları
  3. · boylumlama
  4. · aşk
  5. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  6. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  7. · erkekte ses tonu
  8. · colgate misvak özlü
  9. · unutulmaz film replikleri

çelişki  

sayfa  / 3
  1. ingilizcede conflict, 103 short stories'te öğrencinin asla bulamadığı ulaşılası olgu
    (greeen, 14.04.2004 13:03)
  2. bir gözün "kalk gidelim" derken, diğerinin "bok yeme, otur" demesi.
    (mila, 14.04.2004 13:29)
  3. bir şeyin doğru kabul edildiği halde yanlış olduğunun ispatlanması sonucu ortaya çıkan durum.
    (bettyboop, 06.05.2004 01:59)
  4. ferrarisi olandan nefret edip ferrari sahibi olmak istemek.
    (headfucker, 14.05.2004 19:51)
  5. herkesin cennete gitmek istemesi ama kimsenin ölmek istememesi bir çelikidir.
    (azwepsa, 02.09.2004 13:18)
  6. mor ve ötesi şarkısı.

çelişkili bir düzlemde duygularıyla ortada,
    düşününce eski olmayan insanlarla
    parça parça,
    bir görünür bir kaybolur

öykülerim hep bilmece,
    gözlerim maskara, özlemim durgun
    "belki bir gün.." deyince, teslim olunca ellerine,
    en yakınımda sen olunca

ürkütücü bir rüya, ellerimden akıp gelen,
    şehvetinde saklı bezginliğim
    karanlıktan korkutan, gözlerinden ateş saçan
    son sözünde sanki yalanların
    (close2death, 02.09.2004 14:00 ~ 14:00)
  7. (bkz: paradoks)
    (l3, 08.10.2004 02:17)
  8. (bkz: insanın sonsuz savaşı)
    (viola, 27.02.2005 20:27)
  9. hayatın devindirici gücü. kardeşi de çatışmadır. birleşince tez+antitez=sentez sonucunu yaratırlar. en azından ümit edilen budur eşittir'in sol yanında tıkanıp kalmak vardır bir de o da adamı yer bitirir.
    (gelecegim, 27.02.2005 22:39 ~ 22:40)
  10. susayıp da su içmemek
    üşüyüp de çorap vs giymemek
    (viola, 06.03.2005 01:29)
  11. sana gitme demeyeceğim
    ama gitme lavinia
    (viola, 14.04.2005 10:37)
  12. dünya hali. yaşam devam ettikçe (belki bitince de devam eder, bilinmez.) var olacaktır. mühim olan çelişkilerle barışmaktır.
    (siradisi, 14.04.2005 10:42)
  13. tamam karar verdim dediğin anda acaba demektir.
    (gülümsün, 08.06.2005 22:42)
  14. hayatta her şey insan-insan çelişkisi üzerine kuruludur. her ölüm nasıl doğumla başlarsa,her gelişme de bu çelişki ile başlar. aynı zamanda hayatımıza anlam katan değerler varsa ya da bir şeylere anlam katabiliyorsak bu da karşıt kavramlar nedeniyle vardır. mesela tembelliğin bol olduğu ortamda çalışkanlık göze batar, her daim beğenilen bir insansanız size yapılan bir eleştiri karşısında afallayabilirsiniz, erkeğin bol olduğu bir ortamdaki çelişki ortama gelen kadındır. içinde bulunduğumuz model ne ise mutlaka karşıtlıkları barındırmak zordur. düzenin olduğu ortamda düzensizlik,karmaşa, karmaşanın olduğu yerde de belli bir zaman sonra mutlaka düzen gelmek zorundadır. bundan korkmanın hiçbir manası yoktur. bu yüzden kendimizi parçalara ayırmak, bizi biz yapan kimliğimizden uzaklaştıracaktır. böyle yaparak belli bir dönem idare edebiliriz. daha sonra da yorularak kabullenmeyi ve razı gelmeyi öğreniriz. çelişkilerin üzerimizdeki etkisi azalır ve hayatımıza anlam katan değerleri yitirmiş oluruz. başkalarını nasıl eleştirebiliyorsak,dalga geçebiliyorsak,yargısız infaz edebiliyorsak yeri geldiğinde de aynı şeyleri de kendimiz için yapabilmeliyiz. böylece at gözlüklerimizi çıkartabilir,çelişkiyi kabullenerek bakış açımızı ufka değdirebiliriz.
    (tonguç, 12.12.2005 16:53)
  15. varolmadığımı düşünüyorum, öyleyse varım.
    (atropos, 13.01.2006 19:40)
  16. kalp isterken aklın hayır diye diretmesi durumunda düşülen zor durum
    (neyzeni, 03.03.2006 04:18)
  17. garip bir kelime. tdk'nin sözlüğüne başvurursak bizi çelişmeye yönlendirir.

çelişme; 1.birbirine ters olma, birbirini tutmama. 2. önerme, yargı, kavram ve terimlerin bir birini tutmama durumu.

sözlükte çelişki bizi çelişmeye yönlendiriyor. ilginç bir rastlantı ya da ne bileyim işte kirkegaard'ın seçim üstüne söylediklerini düşündüğümde rastlantı olmaktan çıkıyor, mevzu daha da garip bir hal alıyor. çelişkiden yola çıkıp bolcana çetrefilli deryalara yol alıyorum. sözlükler ruhsuzdur demişti vakti zamanında bir dost. haklıydı ama ruhsuzluğuyla kol kola madrabaz olduğu gerçeği duruyor. neden derseniz söyle açıklayayım; çelişki birbirini tutmamak, ters olmak anlamına geliyor. bir karşıtlık, kendinle güreşme durumu söz konusu. aslında bir başkasıylada olabilir pek tabi ki bu durum ama ben daha çok kendimle bir güreş olarak çeliski kelimesine yaklaşıyor, anlamını kafamda bu yolla billurlaştırıyorum. tabi ne kadar billurlaşırsa böyle alengirli bir kelime.

her neyse, düşünen çelişir elması kızarır biçiminde nikbin bir yaklaşımda bulunamayacağım, kelime sözlükte duran ruhsuz anlamıyla ve bir akrabasıyla bile garip hatta bolcana kendinden katılmışlık barındırıyor. kendisinin ve akrabasının kuyruk kısmına taktığı iki harf özgürlüğünü ilan edince, özerk olmaya niyetlenince kelimenin anlamına kuvvet, dirayet ve pek tabiki duman katıyor, billur manzaralar peşindeki bendeniz ise birden üfürükten teyyare ile çıktığım devri sorunsalımda mecburi mola veriyorum.

sözlükle başladık sözlükten bir çeşitleme ile bitirelim kelimeye dair kelamımızı hem bu yolla özerklik ve allengirli olmaya dair birşeyler söyler hem de öğrendiklerimi cümle içinde kullanmış olurum;

çeliş ki düşündüğün bir boka yarasın * ama fazla çeliş me ** ne olur ne olmaz.

sözlükte arka arkaya gelen bu iki kelime; çelişki ve çelişme sanki biri kaosa iterken, öteki dur durduğun yerde nereye gidiyorsun, dertsiz başına dert arama diyor. ***

*) (kedimle güreş)
    **) )güreşe ara(
    ***) güreşe devam...
    (lapsus, 30.03.2006 23:15 ~ 23:15)
  18. (bkz: çelişme benle işim olmaz senle)
    (bkz: özlü söz deryasına dalmak)
    (chixculub, 31.03.2006 02:10)
  19. gülşenin şarkısı.

zaman öyle akip gitmis
    bir bakmisim sabah olmus
    farketmedim düsünmekten
    yanlisligi aramaktan

nasil düzelir bu iliski
    sana olan askim tükenmisken
    beni mahvetti bu celiski
    ayrilmam lazim senden

bilemiyorum becerebilecek miyim seni üzmeden bu isi
    sen de az cok farketmissindir bendeki degisikligi
    seni seviyormusum gibi rol yapmak bana yakismaz
    dilerim anlarsin umarim ayrilik sana cok koymaz

ıster ah et ister kin duy
    kendine göre haklisin
    adimi kötü an sonumu elinle yaz
    sen de bir gün anlarsin

dilerim anlarsin umarim ayrilik sana cok koymaz
    (traşköpüğü, 03.10.2006 20:31)
  20. (bkz: dilemma)
    (muglak, 04.05.2007 23:00)
  21. kulakları sağır eden bir sessizlik var
    gözleri kör eden bir karanlık kaplamış her tarafı
    artık eskisi gibi korkmuyorum karanlıktan
    beni korkutan yalnızlığımdır
    bu soğuk gecede
    beni korkutan sensizliği görmektir
    bu kör gözlerimle
    (ronn, 04.05.2007 23:06)
  22. hem gelmen hem de gelmemen için kendimi sulara atma durumudur.
    (melodis, 06.05.2007 12:15)
  23. kendi içinde oldu mu çıkmaza sürükleyen bir kabus olur.
    kendi dışında oldu mu -bazı zamanlar-, görülmemiş rüyaların kapısını aralar.
    (dirtypain, 08.07.2007 16:24)
  24. sözü ve müziği halil koçak'a ait olan güzel bir gülşen şarkısı .
    (yes diyom sana, 08.07.2007 21:10)
  25. geceleyin yagan yagmur gibi sevdim seni sevdigimi
    ben seni hiç sevmedim ki...
    (dünya koca bir yalandı gördüm, 19.07.2007 13:05)
 sayfa  / 3

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil