nereden bakaılırsa bakılsın çekim alanının yönü belli olmadığı için üzerinde net bir tanımlama yapılamayacak fasilite. yön belli olmayınca en azından bu rahatlık tuşunun isminin de çekim alanı olmaktan çıkartılması gereklidir. çünkü, olguya ilişkin tanımlama, alana ne taraftan (negatif veya pozitif) yöneldiğinize bağlıdır. şu halde, bir şahsın sözlüksel faaliyetlerine (raytingine) ilişkin bilgilerin dibinde yere alan bu uygulama, sevenleri mi, sevmeyenleri mi, ilgi gösterenleri mi, eksi oy verenleri mi, en çok eserlerini okuduklarımızı mı yoksa en çok eserlerimizi okuyanları mı (ve benzeri sorular) kast etmektedir? bütün tanımlamaların bir sorunu (veya sorunları) çözmeye matuf olduğu düşünüldüğünde,belirli bir yönelim olmaksızın sırf artislik olsun diye yer kaplayan bu fasiliteyi eleştiriyor, buradan yöneticilere yardım çağrısı yapıyorum.
geçen akşam bi giriyim dedim sözlüğe.öyle pek bencil, kendini beyenmiş bir insan evladı değilimdir ama yine de şöyle bir hakkımdaki herşeye bakayım dedim.derken çekim alanı diye bi şey gördüm..bir euzu besmeleynen tıklamamla birlikte aşkböcüğü, vandırıs ve daha adını sayamadğım milyonlarcası üzerime gelmeye başladı."ne oluyor?alah kahretsin!fuck!" diye sordum.aldığım yanıt düşündürücüydü ama hatırlamıyorum aldığım yanıtı.sonra ter içinde uyandım.bi de baktım rüyaymış.bismillah deyip açtım bilgisayarı, girdim tekrar sözlüğe o da nesi..çekim alanı diye bişey var..demek ki neymiş, çekim alanı bir nevi hayalle gerçek arasındaki çizgiymiş.
buldum la buldum veya evrakaaaaa.
işte buradan açıklıyorum: şimdi bu çekim alanı denen fasilite, daha çok kişilerin aynı başlık altına girmiş oldukları girileri karşılaştırıyor(örnek fempusay ve aşkböceği--> durmuş hocaoğlu başlığına giri girmişler her ikisi de). ve yüzde hesabına göre ikili karşılaştırmalar yapılarak kaç giri aynı başlık altına girilmişse o kadar rayting alınıyor. şu durumda, aynı alana ilgi duyan arkadaşları ifade etmek için uydurulmuş bir attraksiyondur bu. aynı alana yazı yazan, aynı şeylere ilgi duyan arkadaşlarımızı bir araya getirmek, (bakın kardeşim, siz aynı dünyanın insanlarısınız! birleşin)felan ayakları yani. ancak sıkıntılı tarafı; başlığa katılım derecesinin (girilerin negatif veya pozitif olma durumunun) gözden kaçırılmış olabileceğidir. örneğin; aynı konu (başlık) altında bulunan girilerden birisi öeverken birisi sövüyor. aynı alana ilgi duyuluyor ama birisi olumsuz birisi olumlu yaklaşıyor. şu durumda aynı dünyanın insanlarıdır demek yanlış olur.
(bkz: kümeleme analizi)
(bkz: anladın sen anladın)
listedekileri hayra alamet olarak görüp , kendisiyle ilgilendiği fikrine kapılıp, potansiyel damat adayıya da gelin adayı aramaya başlayan kişinin aktivatörü