görseller
çaylak kullanıcıların dikkat etmesi gerekenler 

belki ilginizi çeker
  1. · yeni başlayanlar için itü sözlük
  2. · giri girerken dikkat edilecek unsurlar
  3. · ibret alınması gereken çaylaklık girileri
  4. · 10 giri yazdıktan sonra yazar olmayı beklemek
  5. · hatalı giri örnekleri
  6. · aramaya inanmak
  7. · 10 giri yazdım götüm kalktı
  8. · anket
  9. · en kral çaylaklar
  10. · silinmeye mahkum giri
gündem
  1. · aşk
  2. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  3. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  4. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  5. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  6. · günün tek şarkılık özeti
  7. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  8. · avrupa birliği bütçesi
  9. · ikitelli

çaylak kullanıcıların dikkat etmesi gerekenler  

sayfa  / 3
  1. itü sözlük kullanıcı onay sisteminde yeni üye olan kullanıcıların ilk aşamada minimum 10 giri girip bunları moderatörlerin onayından geçirmesi gerekmektedir. kullanıcı moderatör onayından geçene kadar girileri başka kullanıcılar ve hatta moderatörler tarafından görülmez. ancak 10 giri sayısını tamamladıkları zaman moderatörler onay için bu girileri görebilirler. moderatörler kullanıcıları onaylayabilmek için öncelikle onların sözlük kavramını ve kuralları öğrenmiş olduklarından emin olmalıdır. bunun için kullanıcıların bu 10 giriyi girerken azami dikkat etmeleri gerekir. bu 10 giride bulunması gereken özellikler şunlardır:
    -giri genel sözlük kurallarına uygun olmalıdır.
    -ilk girileriniz üslubunuzu belli eden özellikte olmalıdır. sadece kuru bir bakınızla girilmiş giriler genelde hoş karşılanmaz.
    -ilk girilerinizi eş dostunuz hakkında değil herkesi ilgilendiren genel kavramlar hakkında yazmanız iyiliğinize olacaktır.
    (wondrous, 08.03.2004 15:26 ~ 20.06.2004 15:53)
  2. (giberling, 08.03.2004 15:28)
  3. ilk girilerinizde fütursuzca anket doldurup boş bakınızlar vermeyin. elimiz direkt oarak kanatlandır tuşuna gidiyor zira.
    (wondrous, 16.03.2004 00:34)
  4. smiley kullanmak sağlığa zararlıdır
    $ işareti kullanmak da wondrousun midesine dokunuyomuş
    (giberling, 16.03.2004 00:38)
  5. forum ile sözlük arasındaki farkı bilmek gerekir
    (giberling, 16.03.2004 00:40)
  6. sözlük şifresini unutmamak.

(edit: daha önemlisi seçilen nick'i unutmamak ve bir an önce geronimo'yla tanışmak.)
    (chete, 16.03.2004 00:51 ~ 00:52)
  7. (man on the moon, 16.03.2004 00:52 ~ 17.03.2004 12:42)
  8. -kısa,gereksiz,içi boş giriler girmeyin.
    -sürekli bkz vermeyin.hatta hiç vermeseniz çok iyi olur.
    -aramaya inanın
    (bkz. aramaya inanmak)
    -girebileceğiniz en iyi girileri girmeye çalışın.baştan savma giriler girmeyin
    -türkçe karakterler kullanın
    -hemen sazan gibi her gördüğünüz başlığa yumulmayın sakin olun,panik yapmayın
    -sözlükte olduğunuzu bilin.forum,irc de değilsiniz.
    -anketlere alet olmayın.
    (man on the moon, 16.03.2004 23:40)
  9. tapılası erkeklere
    yakışıklı
    romantik gibi başlıklara
    . (bkz. ben)
    . (bkz. prometheus) gibi giri girmeyin
    .

öznel yazmayın örnek:
    don't cry:1.solosunu attığım şarkı
    aslı: iki gün önce becerdiğim hatun
    istanbul: yaşadığım şehir**
    edilgen kullanın, genel olayları ve yaşanmadan tadılamayacak duyguları anlatın orjinal şeyler yazın, komik olmak için kasmayın
    (prometheus, 16.03.2004 23:46 ~ 23:46)
  10. bunların başında sözlüğü--ve kavramsal atası olan ekşi sözlüğü-- sindirmek gelir. bunun için de okumak, okumak ve okumak* lazımdır.

bunun yanında çaylak kullanıcılar da aşırı hız yapmamaya, üst geçitleri kullanmaya dikkat etmelidirler. neticede onlar da sözlüğe katkıda bulunacaklar ve sözlüğü şekillendirecekler.

tüm çaylak kullanıcılara selam eder, gözlerinden öperim. selametle!
    (chete, 16.03.2004 23:47)
  11. üç adımda giri girme sanatı
    *bjork

1. müzikte kalite

2. (bkz. joga)

3. (bkz. homogenic)

4. (bkz. isobel)

şeklinde gereksiz bkz larla doldurmayın bir görüş bi şeyler olsun ne biliyim gereksiz bence bu giriler bilgi yok bi halt yok tamam belki hangi şarkılarının sevildiğini bilmek güzel ama böle bakınca iğrenç oluyor.anket gibi olmuş sanki ne diyim

anket açmayın!!

üstteki entrylere dayalı entryler girmeyin
    "3. giri de şöyle demiş yanlış"*(bkz. kevin garnett)
    o giri silinice kabak gibi açıkta kalıyo girniz hatta kendisi 3. giri olup paradoks yaratıyo

dedirten başlık
    dediğim hadise
    yaptığım olay*
    ve bunları oluşturan kelimelerin herhangi bir kombinasyonunu veya benzer kalıpları kullanmayın yapmacıklığın ötesi olayı sözlüğe benzetecem diye okunmaz oluyor bu sefer, entrynin içeriği kaliteli olsun dili de ona uysun..

ayar vermek için bkz. vermeyin giri girmeyin msj tuşunu kullanın

orjinal olsun komik olsun giriler!! az öz hesabı
    (prometheus, 17.03.2004 00:34 ~ 01:15)
  12. sözlüğe bir şeyler katmaya çalışın.bilginizi maksimum düzeyde kullanın.kişisel yorumlardan mümkün olduğunca kaçının.bizim sizden tek istediğimiz bu sözlüğe birşeyler katabilmeniz.gelişügüzel,baştansağma yazmayın.ilkokul yazı defterine yazıyormuş gibi özen gösterin.
    (man on the moon, 17.03.2004 00:56 ~ 19.03.2004 12:59)
  13. "noktalama kuralları trafik lambalarına benzer, kullanmak lazım."-türk trafik derneği "haydi bilinçlenelim kampanyası" bez afişi, maltepe, ankara
    (chete, 17.03.2004 00:58)
  14. okunasi sevilesi gayet acik ve secik belirtilmiş kurallar bütünü
    (alf, 17.03.2004 10:50)
  15. (man on the moon, 17.03.2004 21:30)
  16. forumsal~anketsel hedeleri moderatörlere çaktırmadan yazmak.
    (azureel, 23.03.2004 21:06 ~ 02.05.2004 09:17)
  17. buram buram kişisellik kokan, bilgi kırıntılarından yoksun, üç kelimelik giriler girmeyin. kanatlandırılan kullanıcı sayısının logaritmik olarak artmasının altında bu sebep yatıyor. zira "bilmemne filmi" altına "çok sevdiğim film" yazanlara sözlükte pek ihtiyaç duymuyoruz. biraz araştırmacı olun. biz de okumaktan zevk alalım hem eğlenelim hem öğrenelim, çocuk da yapalım kariyer de.
    (bkz. çok şey isteyen adam)
    (wondrous, 24.03.2004 11:34)
  18. üç nokta (...), vb, etc* gibi bilgi vermekten kaçınıyormuş izlenimi veren noktalama-kelime kullanmayın, insanlara konuyla ilgili bütün bilgilerinizi vermeye çalışın.
    (cyberboy, 26.03.2004 21:41 ~ 27.03.2004 02:36)
  19. (man on the moon, 27.03.2004 00:51)
  20. mutluluk, üzüntü gibi halet-i ruhiye modlarını anlatmak için smiley'den daha güzel yollar mevcuttur. gerçek erdem duyguları iki tane noktalama işaretinden daha etkili anlatabilmektir. 10 giri testini gerçekleştirirken önümüzde "terfi ettir" ve "kanatlandır" şeklinde iki seçenek mevcut ve gördüğümüz smileyler tek başına kalmış, yanlız bırakılmış bakınızlar, doldurulmuş anketler otomatik olarak imlecimizin kanatlandır seçeneğine gitmesine sebep oluyor.* ne yazarsanız yazın. adı üstünde bu 10 giri testi 10'unun da sözlük estetiğini bozmayacak şekilde olması gerekli.

peki biz bu kadar şeyi niye istiyoruz? daha yaşanabilir, daha yararlanılabilir çiçek gibi bir sözlüğe sahip olmak için.
    (wondrous, 30.03.2004 11:23)
  21. sonradan çaylaklığa düşürülenler eskiden o güne dek girmiş oldukları tüm girileri kontrol etmek durumundalardı ama bu metodun saçma olduğunu düşünüp sonradan çaylak olanlara da minimum 10 giri ile sözlük kavramından bihaber olmadıkları konusunda bizi ikna etmeleri mecburiyeti getirdim. bu gireceğiniz minimum 10 giri normal zamanda nasıl giriler giriyosanız o kadar temiz o kadar saf o kadar taze olmalıdır. sizi çaylak eden moderatörün başlığına "abi niye çaylak ettin beni", çaylak başlığına "ben oldum az önce" yazmak iğrençtir, gudikliktir.
    (wondrous, 20.06.2004 15:57 ~ 15:58)
  22. (mavio, 27.07.2004 20:21)
  23. (bkz. bakmayan arılar)
    ayıp ya
    (mavio, 24.08.2004 23:52)
  24. çaylakların onay girileri onayı yapan moderatöre yazarın ileriki durumu, sözlük yazarı olma isteği hakkında da fikir veriyor. bu bağlamda -ne kadar "olur mu lan öyle şey", "oha yok daha neler" denmesini beklesem de- konsepte %100 uygunluk bile artık gönül rahatlığıyla o çaylağı onaylamam için yeterli gelmiyor bana. bakın çaylakların büyük kısmını onaylayan wondrous nelere dikkat ediyor :

- bakınız fasilitelerinin doğru kullanımı. hiç bakınız olmaksızın yazılan giriler "acaba bu insan ileride bakınızları doğru verebilecek mi" şüphesinden beni kurtaramıyor.

- "ahah kenarda bir sözlük hesabım olsun. dur birer cümlelik 10 tane giri gireyim" mantığı çaylağın sözlük sevgisi hakkında beni oldukça şüpheye düşürüyor. çaylağın onaylanma olasılığını o anki halet-i ruhiye'me göre şekillendiriyor. "bu yazar sözlükte olsa n'olur olmasa n'olur" ekseninde düşündürüyor beni.

- anket doldurmak zaten iğrenç olsa da tam anket kavramına girmeyen ama yine de tanım dışı bir kelimelik girileri bir çaylağın giri girme haddi olarak görmüyorum.

- sıkça yapılan imla hataları, "hebele hübele" şeklinde giriler zaten güzelim sözlüğüme özen gösterilmediği düşüncesine itiyor beni. bunlar çoğunluktaysa uçuruyorum doğrudan. "bu yazar olsa n'olur olmasa n'olur" eksenindeki gezintime devam ediyorum..

bunların dışında özensizlik dışında anlık hatalar yapıldığını gördüğüm çaylaklar zaten onay alıp hatalı girileri silinerek sözlük hayatlarına başlıyorlar.

uzun zamandır aradığım halde şairini bulamadığım bir şiiri şairiyle beraber yazan bir çaylağı yüzümde güller açarak onayladığımı hatırlarım...

- incile göre yönetiyorsunuz bu sözlüğü!
    + isa seni korusun evladım...
    (wondrous, 21.11.2004 14:34)
  25. itü sözlüğün girişinde yükseklik farkından dolayı küçük bir basamak var. login olurken takılmayın
    (mavio, 16.03.2005 20:02)
 sayfa  / 3

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil