bazıları alman istihbaratının elemanı olan halil berktay'ın sözlerini referans alıp
"liman paşa savaşı o kadar kötü yönetmiştir ki eğer atatürk'ün askeri dehası olmasaydı savaş tam bir hezimetle sonuçlanacaktı. bu da doğru değil.halil berktay'a göre "çanakkale savaşının kazanılmasını sağlayacak taktikler veren alman generalidir, nitekim osmanlı ordusunun yetişmiş, görmüş geçirmiş, iyi eğitimli subayları bulunmamasına rağmen, savaşta inanılmaz noktalarda inanılmaz kararlar vererek çanakkale'yi geçilemez kılmıştır."
"
diyedursun;
türk askerinin insan üstü cesaret ve özverisiyle zafer elde ettiği savaşlardır.
=halil berktay'ın sözünün elle tutulur tarafı yok. osmanlı ordusunun yetişmiş, iyi eğitilmiş, görmüş geçirmiş(?) subayı yokmuş. "trablusgarp'ta baban mı savaşmıştı?" derler adama. ayrıca osmanlı ordusu değil
türk ordusu...=
bakınız. ilhan bahar'ın "atatürk'ün yönetim ve liderlik sırları" adlı kitabının 96 ve 97. sayfasında ne anlatılıyor:
mustafa kemal henüz anafartalar grup komutanı değildir. yarbaydır. liman von sanders atatürk'ün yerine bir alman albayı
* tayin eder. atatürk komutayı daha üst rütbeli almana devretmez. alman albay geri dönerek liman paşa'ya durumu bildirir. bunun üzerine liman paşa ordu komutanı esat paşa'yı bu meseleyi halletmesi için görevlendirir. esat paşa yanında alman albay olduğu halde mustafa kemal'e gider ve neden komutayı devretmediğini sorar.
atatürk bir şartla komutayı devredeceğini söyler. "miralay cenaplarının komutayı devraldıktan sonra ne yapacaklarını öğrenmeliyim." der.
alman albay "ben durumu inceledim. burada geri çekilmekten başka çare yok." deyince mustafa kemal şöyle der:
"işte bunu bildiğim için kumandayı bırakmıyorum. ben bu durumda taarruz ederim. arkada bir iki km mesafe vardır. böyle bir vaziyette geri çekilmek; mahvolmak, denize dökülmek demektir. binaenaleyh taarruzdan başka yapılacak bir şey yoktur."
atatürk'ün yapacağı taarruz planı daha ilk geceden sonuç verir.
(atatürk'ün yönetim ve liderlik sırları - ilhan bahar, ısbn: 9759179059)
atatürk'ün halkının o muhteşem sevgisine ve güvenine malik olmasının en büyük sebeplerinden biri çanakkale'de gösterdiği üstün başarıdır ki bu başarı zaferin kazanılmasında en büyük payın sahibidir.
"atatürk çanakkaleye yüzbaşı olarak katılmış, yarbay olarak çıkmıştır. böyle çok önemli bir savaşta önemli kararları generaller verirler." deyip de, o küçük rütbeli komutanın neden anafartalar grup komutanı yapıldığını düşünmemek -iyi niyetle yaklaşıyorum- ihmalkarlıktır.
daha fazla hikaye anlatmaya gerek yok. tarihini alman istihbaratçılarının yorumlarından öğrenmek yerine en azından tarafsız sorgulamaya çalışanlar gerçeği zaten görüyorlar.